ΚΟΣΜΟΣ

Ένα βήμα πριν τη νέα εισβολή στη βόρεια Συρία ο Ερντογάν

Ένα βήμα πριν τη νέα εισβολή στη βόρεια Συρία ο Ερντογάν
Ένα βήμα πριν τη διεύρυνση της τουρκικής εισβολής στη βόρεια Συρία. Στη φωτογραφία αρχείου φαίνονται Κούρδοι μαχητές στο Μαμπίτς AP Photo/Burhan Ozbilici, File

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τετάρτη ότι «η Τουρκία θα απαλλάξει τις περιοχές Τελ Ριφάατ και Μανμπίτζ της Συρίας από τους τρομοκράτες» και οι προγραμματισμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις της θα συνεχιστούν σταδιακά και σε άλλα μέρη της βόρειας Συρίας.

Τα σχόλιά του, σε ομιλία του προς τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματός του AKΡ, ήρθαν μια εβδομάδα αφότου προανήγγειλε νέα στρατιωτική εισβολή στα νότια σύνορα της Τουρκίας με στόχο την υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ συριακή κουρδική πολιτοφυλακή YPG, την οποία η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική ομάδα.

Τότε μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος είχε διαμηνύσει ότι δεν θα περιμενει την άδεια από τις ΗΠΑ για να προχωρήσει στην επιχείρηση: «Δεν μπορούμε να καταπολεμάμε την τρομοκρατία περιμένοντας την άδεια από οποιονδήποτε», είχε δηλώσει ο Τούρκος πρόεδρος σε ομάδα δημοσιογράφων κατά την επιστροφή του από επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν, όπως μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Οι ΗΠΑ, μέσω του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις, δήλωσαν ότι «ανησυχούν βαθιά» για την ανακοίνωση περί έναρξης νέας τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία, με στόχο να εξασφαλίσει στην Άγκυρα τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» πλάτους 30 χιλιομέτρων στα σύνορά της.

Από το 2016, η Άγκυρα έχει πραγματοποιήσει τρεις επιθέσεις στη βόρεια Συρία κατά των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), της κουρδικής πολιτοφυλακής την οποία η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική. Ωστόσο, η YPG υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ κυρίως για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ