ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Η επιδημιολογική κατάσταση επιδεινώνεται στη Βόρεια Κορέα, εκτιμά ο ΠΟΥ

Κορωνοϊός: Η επιδημιολογική κατάσταση επιδεινώνεται στη Βόρεια Κορέα, εκτιμά ο ΠΟΥ
Ο ΠΟΥ επικρίνει τις αρχές της χώρας για έλλειψη ενημέρωσης AP Photo/Cha Song Ho

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά πως η κατάσταση με τον κορωνοϊό επιδεινώνεται στη Βόρεια Κορέα, ενώ επικρίνει την έλλειψη ενημέρωσης από πλευράς των αρχών, οι οποίες διαβεβαιώνουν ότι οι περιπτώσεις ασθενών «με πυρετό» μειώνονται.

«Ως τώρα, δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε ακριβή εκτίμηση για την κατάσταση στο πεδίο. Κάνουμε την υπόθεση πως τα πράγματα βρίσκονται σε πορεία επιδείνωσης, όχι βελτίωσης», τόνισε ο Δρ. Μάικλ Ράιαν, υπεύθυνος του ΠΟΥ για τις καταστάσεις υγειονομικής έκτακτης ανάγκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες Τετάρτη στη Γενεύη.

«Επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά, είναι πάρα πολύ δύσκολο να δώσουμε σωστή ανάλυση στον υπόλοιπο κόσμο, καθώς δεν έχουμε στη διάθεσή μας τα απαραίτητα δεδομένα», επέμεινε ο Δρ. Ράιαν, εξηγώντας πως ο ΠΟΥ δεν γνωρίζει τίποτε περισσότερο από τις πληροφορίες που μεταδίδουν τα βορειοκορεατικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με την Δρ. Μαρία φαν Κέρκοβ, υπεύθυνη του ΠΟΥ για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, η Βόρεια Κορέα έχει ανακοινώσει συνολικά 3,7 εκατομμύρια ύποπτα κρούσματα του SARS-CoV-2. Οι αρχές δεν μιλούν επισήμως παρά για ασθενείς «με πυρετό».

Σήμερα, το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA έκανε λόγο για 96.610 νέες περιπτώσεις ασθενών «με πυρετό», από 390.000 στις αρχές Μαΐου. Με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας βρίσκεται στους 69 θανάτους που πιθανόν οφείλονταν στην COVID-19 επί συνόλου 3,8 εκατ. ύποπτων κρουσμάτων του SARS-CoV-2.

Αναφέρονται «πολλές αποθεραπείες, αλλά δεν έχουμε παρά πολύ περιορισμένες πληροφορίες από τη χώρα», τόνισε η Δρ. Φαν Κέρκοβ.

Οι 25 εκατ. πολίτες της Βόρειας Κορέας δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της COVID-19 και το σύστημα υγείας της απομονωμένης χώρας θεωρείται ένα από τα χειρότερα στον κόσμο.

Ο Δρ. Ράιαν σημείωσε ότι ο ΠΟΥ έχει «προσφέρει επανειλημμένα βοήθεια» στις βορειοκορεατικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής εμβολίων, «τρεις φορές». Και «θα συνεχίσουμε να τα προσφέρουμε», επέμεινε

Εξήγησε πως ο Οργανισμός συνεργάζεται με την Κίνα και τη Νότια Κορέα στην προσπάθεια να υπάρξει πρόοδος.

«Βλέπουμε πολύ θετική συμπεριφορά στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί αυτό το συλλογικό πρόβλημα», επισήμανε συναφώς ο Δρ. Ράιαν.

Αυτό που «δεν θα θέλαμε να δούμε είναι εντατική μετάδοση σε έναν ευάλωτο πληθυσμό με σύστημα υγείας ήδη εξασθενημένο. Δεν θα ήταν καλό για τη ΛΔ Κορέας, δεν θα ήταν καλό για την περιοχή, δεν θα ήταν καλό για τον κόσμο», επέμεινε.

Η Πιονγκγιάνγκ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και επέβαλε εθνικό lockdown αυτόν τον μήνα μετά το ξέσπασμα της κρίσης, που ανακοινώθηκε τη 12η Μαΐου και πυροδότησε ανησυχίες λόγω της έλλειψης εμβολίων και φαρμάκων κατά της COVID-19, επαρκών ιατρικών υποδομών και της δυνητικής επισιτιστικής κρίσης που θα μπορούσε να προκαλέσει στο κράτος 25 εκατομμυρίων κατοίκων.

Όμως την Κυριακή, οι περιορισμοί χαλάρωσαν, σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, που επικαλέστηκε πηγή στο Πεκίνο, χωρίς να την κατονομάσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ