ΚΟΣΜΟΣ

Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων ανακοίνωσε το Μαρόκο

Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων ανακοίνωσε το Μαρόκο
Το Μαρόκο είναι η πρώτη χώρα στο Μαγρέμπ που ανακοινώνει επιβεβαιωμένο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων, αναφέροντας ότι πρόκειται για ασθενή που ήλθε από ευρωπαϊκή χώρα AP Photo/Mosa'ab Elshamy

Εν μέσω τουριστικής περιόδου, το Μαρόκο ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη, το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων, που προήλθε από ευρωπαϊκή χώρα. Την ίδια στιγμή, «συναγερμός» έχει σημάνει και στην Ελλάδα για ύποπτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων που εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη και πρόκειται για άνδρα που ήλθε στη χώρα από το Μαρόκο μέσω Κωνσταντινούπολης.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας του Μαρόκου αναφορικά με την πρώτη επιβεβαιωμένη περίπτωση της νόσου που καταγράφεται στη χώρα της βόρειας Αφρικής, αναφέρεται ότι «πρόκειται για κρούσμα από ευρωπαϊκή χώρα, που εντοπίστηκε βάσει του πρωτοκόλλου που έχει θεσπίσει η χώρα μας από την έναρξη του παγκόσμιου συναγερμού για την υγεία».

Το Μαρόκο είναι η πρώτη χώρα στο Μαγρέμπ που ανακοινώνει επιβεβαιωμένο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων.

Η κατάσταση της υγείας του ασθενούς είναι «σταθερή και δεν προκαλεί ανησυχία», σύμφωνα με το μαροκινό υπουργείο Υγείας. Οι επαφές του κρούσματος, που έχουν καταγραφεί, δεν έχουν εμφανίσει «κανένα σύμπτωμα μέχρι στιγμής», υπογραμμίζεται.

Επίκεντρο έξαρσης της ευλογιάς των πιθήκων η Ευρώπη

Η Ευρώπη βιώνει τη μεγαλύτερη έξαρση κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων που έχει καταγραφεί ποτέ εκτός Αφρικής, ανακοίνωσε την Τρίτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

H διασπορά κρουσμάτων στην Ευρώπη έχει σημειώσει απότομη άνοδο τις τελευταίες δύο εβδομάδες και ήδη έχουν καταγραφεί 218 κρούσματα της νόσου.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η Ευρώπη βρίσκεται στο επίκεντρο της μεγαλύτερης και γεωγραφικά πιο διαδεδομένης επιδημίας ευλογιάς των πιθήκων που έχει αναφερθεί ποτέ εκτός ενδημικών περιοχών στη δυτική και κεντρική Αφρική.

«Τώρα έχουμε μια κρίσιμη ευκαιρία να δράσουμε γρήγορα, από κοινού, για να διερευνήσουμε και να ελέγξουμε γρήγορα αυτήν την ταχέως εξελισσόμενη κατάσταση» δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας του ΠΟΥ Δρ. Χανς Κλούγκε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ