ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Νέα νίκη της Ουγγαρίας - Εκτός του 6ου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας ο πατριάρχης Κύριλλος

ΕΕ: Νέα νίκη της Ουγγαρίας - Εκτός του 6ου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας ο πατριάρχης Κύριλλος
O Ρώσος Πατριάρχης Κύριλλος δεν περιλαμβάνεται στη μαύρη λίστα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, κατόπιν άρνησης της Ουγγαρίας (Φωτογραφία αρχείου) ΑΠΕ -ΜΠΕ / ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Εγκρίθηκε την Πέμπτη 2 Ιουνίου το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας από τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των χωρών-μελών της ΕΕ από το οποίο ωστόσο εξαιρείται ο Ρώσος Πατριάρχης Κύριλλος, όπως ζητούσε η Ουγγαρία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ, το 6ο πακέτο κυρώσεων θα υιοθετηθεί από το Συμβούλιο με γραπτή διαδικασία και θα δημοσιευθεί αύριο στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Το 6ο πακέτο κυρώσεων που αποφασίστηκε σήμερα Πέμπτη κατά τη συνεδρίαση των Μόνιμων Αντιπροσώπων στο Λουξεμβούργο, προβλέπει, μεταξύ άλλων, κυρώσεις κατά μελών της ρωσικής στρατιωτικής μηχανής που συνδέονται με τις «σφαγές» στη Μπούτσα και οντοτήτων στο βιομηχανικό και τεχνολογικό τομέα που συνδέονται με την επιθετικότητα της Ρωσίας, καθώς και κατά ολιγαρχών και παραγόντων της ρωσικής προπαγάνδας και μελών των οικογενειών τους.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο ΑΜΕ-ΜΠΕ, ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχης Κύριλλος δεν περιλαμβάνεται στη μαύρη λίστα των κυρώσεων, κατόπιν άρνησης της Ουγγαρίας.

Με την έγκριση της 6ης δέσμης κυρώσεων, εγκρίνεται και η απαγόρευση εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία μέσω θαλάσσης. Σε συνδυασμό με τις αποφάσεις της Γερμανίας και της Πολωνίας, το εμπάργκο αυτό θα μειώσει κατά 92% τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ, ως το τέλος του 2022, επισημαίνει η γαλλική προεδρία της ΕΕ.

«Όταν καταστεί δυνατό, θα προστεθεί και η απαγόρευση εισαγωγών του ρωσικού πετρελαίου, μέσω αγωγών», αναφέρει η γαλλική προεδρία.

Επιπλέον, προβλέπεται η αποσύνδεση τριών ρωσικών τραπεζών, μεταξύ αυτών της Sberbank, από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα Swift, καθώς και η αποσύνδεση μιας τράπεζας της Λευκορωσίας.

Προβλέπεται επίσης:

  • Η επιμήκυνση της απαγόρευσης των εξαγωγών προς τη Ρωσία, κυρίως των χημικών προϊόντων και αγαθών υψηλής τεχνολογίας.
  • Η απαγόρευση παροχής υπηρεσιών στο πετρελαϊκό τομέα της Ρωσίας.
  • Η απαγόρευση τριών ρωσικών κρατικών οργανισμών ενημέρωσης που εμπλέκονται στη διάδοση της ρωσικής προπαγάνδας.
  • Η απαγόρευση παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών για τους Ρώσους επιχειρηματίες.

Να σημειωθεί ότι η Ουγγαρία εμπόδισε την υιοθέτηση του εμπάργκο πετρελαίου και των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας που συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ώστε να επιτύχει την αφαίρεση του ονόματος του επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχη Κύριλλου, από τη «μαύρη λίστα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ανέφεραν πολλές διπλωματικές πηγές που επικαλέστηκε την Τετάρτη το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Ο Πατριάρχης Μόσχας θεωρείται «επί μακρόν σύμμαχος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν» και «έχει γίνει ένας από τους κύριους υποστηρικτές της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας», υπογραμμίζει η πρόταση για τις κυρώσεις που υποβλήθηκε στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ