ΚΟΣΜΟΣ

Νewsweek: Ο Πούτιν υπεβλήθη σε θεραπεία κατά του καρκίνου τον Απρίλιο

Νewsweek: Ο Πούτιν υπεβλήθη σε θεραπεία κατά του καρκίνου τον Απρίλιο
Eκτιμάται βάσιμα ότι υπήρξε απόπειρα δολοφονίας κατά της ζωής του Πούτιν τον Μάρτιο, κατά τις ίδιες πηγές πληροφόρησης Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Νέα τροφή για εικασίες σχετικά με την κατάσταση της υγείας του Βλαντιμίρ Πούτιν δίνει το αποκλειστικό δημοσίευμα του Newsweek, που επικαλούμενο απόρρητη έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, αναφέρει πως ο Ρώσος πρόεδρος έχει καρκίνο σε προχωρημένο στάδιο και εισήχθη μυστικά σε νοσοκομείο για θεραπεία τον Απρίλιο.

To Newsweek επικαλείται υψηλόβαθμούς αξιωματούχους, οι οποίοι εκπροσωπούν τρεις διαφορετικές υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ και οι οποίοι γνωρίζουν τις σχετικές εκθέσεις για την κατάσταση της υγείας του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Επιπλέον, εκτιμάται βάσιμα ότι υπήρξε απόπειρα δολοφονίας κατά της ζωής του Πούτιν τον Μάρτιο, λένε οι πηγές αυτές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υψηλόβαθμων αξιωματούχων, που δημοσιεύονται την παραμονή της συμπλήρωσης 100 ημερών του πολέμου στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος γίνεται ολοένα και πιο παρανοϊκός για την παραμονή του στην εξουσία. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί μια δύσκολη και απρόβλεπτη πορεία στην Ουκρανία, αλλά επίσης -όπως εκτιμούν- κάνει λιγότερο πιθανό έναν πυρηνικό πόλεμο.

«Η εξουσία του Πούτιν είναι ισχυρή, αλλά δεν είναι πλέον απόλυτη», λέει ένας από τους ανώτερους αξιωματικούς των υπηρεσιών πληροφόρησης με άμεση πρόσβαση στις αναφορές. «Όλοι αισθάνονται ότι το τέλος είναι κοντά».

Και οι τρεις αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η απομόνωση του Ρώσου ηγέτη καθιστά πιο δύσκολη την ακριβή αξιολόγηση της θέσης στην οποία βρίσκεται τόσο από πολιτική άποψη, όσο και από άποψη υγείας.

«Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι υπάρχει ένα παγόβουνο εκεί έξω και καλυμμένο με ομίχλη» δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Άλλος αξιωματούχος επισημαίνει: «Η καλύτερη πηγή πληροφοριών μας ήταν οι επαφές που είχε με ξένους ηγέτες, αλλά αυτές τις πληροφορίες τις έχουμε στερηθεί ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Πούτιν είχε λίγες συναντήσεις με ξένους ηγέτες. Η απομόνωσή του αυξάνει το ποσοστό των θεωριών».

Για την κοινότητα των υπηρεσιών πληροφόρησης, το μακρύ τραπέζι και η συμπεριφορά του Πούτιν όταν συνάντηση τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν αποτέλεσαν τη βάση για τη μέτρηση της κατάρρευσης του Ρώσου προέδρου.

«Δεν υπήρχε χειραψία, ούτε ζεστή αγκαλιά, και το παρατηρήσαμε», λέει ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. Σημείωσε, δε, ότι οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν πολλές παρατηρήσεις από τη συνάντηση και το ταξίδι στη Μόσχα, αρνούμενος να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με όσα μεταφέρθηκαν από τους Γάλλους στην αμερικανική κυβέρνηση.

Στη συνέχεια, ήρθε η συνάντηση του Πούτιν στις 21 Απριλίου με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, αυτή τη φορά σε ένα μικρό τραπέζι, με πράσινη και ειρηνική απόχρωση. Πολλοί επικεντρώθηκαν στον Σοϊγκού, ο οποίος είχε χαθεί από τα φώτα της δημοσιότητας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αλλά ήταν ο Πούτιν που ήταν εξαφανισμένος σε μεγάλο βαθμό για μεγάλο μέρος του μήνα, δεν έδειχνε υγιής, ενώ ήταν σχεδόν ξαπλωμένος στην καρέκλα του και έπιανε το τραπέζι με το δεξί του χέρι.

Όλα τα στοιχεία μπήκαν στο «μικροσκόπιο» των υπηρεσιών πληροφοριών. Η κοινή εκτίμηση ήταν ότι ο Πούτιν είναι άρρωστος και πιθανότατα πεθαίνει. Ακόμη πιο ισχυρή επιβεβαίωση ήρθε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από την εμφάνισή του κατά την Ημέρα της Νίκης, την 9η Μαΐου. Εκτιμήθηκε ότι η κατάστασή του ήταν πιο σοβαρή από ό,τι θεωρείτο μέχρι τότε και πως η σωματική του εξάντληση συνδυάστηκε με την εξάντληση της ίδιας της Ρωσίας.

Τρεις ημέρες αργότερα, ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Ουκρανίας Υποστράτηγος Κιρίλο Μπουντάνοφ δήλωσε στο βρετανικό Sky News ότι ο Πούτιν ήταν σε «πολύ κακή ψυχολογική και σωματική κατάσταση και είναι πολύ άρρωστος», προσθέτοντας ότι υπήρχαν σχέδια μέσα στο Κρεμλίνο για την ανατροπή του Ρώσου ηγέτη.

Εκείνες τις ημέρες επιβεβαιώθηκε μια φήμη ότι άτομα ασφαλείας του Κρεμλίνου είχαν ανακαλύψει μια ρωσική συνωμοσία για τη δολοφονία του Πούτιν. Την ίδια περίοδο, η CIA και άλλες ξένες υπηρεσίες πληροφοριών λάμβαναν συνεχείς αναφορές για διαφωνίες στην ηγεσία των υπουργείων που έχουν την ευθύνη της εθνικής ασφάλειας της Ρωσίας, καθώς και για την επιθυμία από την πλευρά των Ρώσων διπλωματών να αυτομολήσουν στη Δύση.

«Κάποιος που κάποτε θεωρούνταν παντοδύναμος, τώρα θεωρούνταν ως επί το πλείστον ότι παλεύει για το μέλλον, ειδικά το δικό του» σημειώνει ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ