ΚΟΣΜΟΣ

Φον Ντερ Λάιεν: Δεν έχει λεφτά για την Πολωνία αν δεν κάνει μεταρρυθμίσεις στο κράτος δικαίου

Φον Ντερ Λάιεν: Δεν έχει λεφτά για την Πολωνία αν δεν κάνει μεταρρυθμίσεις στο κράτος δικαίου
Η ΕΕ και η Πολωνία βρίσκονται σε διαμάχη εδώ και χρόνια σχετικά με τις αλλαγές που προωθούνται από τη δεξιά λαϊκιστική κυβέρνηση της Πολωνίας (AP Photo/Michal Dyjuk)

Η Πολωνία θα λάβει τα χρήματα από το πακέτο οικονομικής ανάκαμψης των 35,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για την μετά την Covid περίοδο μόνο εάν πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις για το κράτος δικαίου, δήλωσε την Πέμπτη η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σύμφωνα με την Φον ντερ Λάιεν, η έγκριση από την ΕΕ του σχεδίου που ανακοινώθηκε την Τετάρτη ήταν σημαντική, αλλά μόνο «ένα πρώτο βήμα, καθώς τα χρήματα θα εκταμιευθούν όταν πραγματοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις».

«Δεν βρισκόμαστε στο τέλος του δρόμου για το κράτος δικαίου στην Πολωνία», είπε εμφατικά, μιλώντας μαζί με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιεκι και τον πρόεδρο Αντρέι Ντούντα σε επίσκεψη στη Βαρσοβία.

«Λίγοι πίστευαν ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμβιβασμός μεταξύ μας και της ΕΕ σχετικά με το σχέδιο ανάκαμψης, αλλά τα καταφέραμε», είπε ο Μοραβιεκι.

Η ΕΕ και η Πολωνία βρίσκονται σε διαμάχη εδώ και χρόνια σχετικά με τις αλλαγές που προωθούνται από τη δεξιά λαϊκιστική κυβέρνηση της Πολωνίας, οι οποίες σύμφωνα με τους επικριτές θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη δικαστική ανεξαρτησία.

Το αδιέξοδο έχει επιδεινωθεί ακόμη και την ώρα που η ΕΕ προσπαθεί να διατηρήσει την ενότητα για να αντιμετωπίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Πολωνία, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας αλληλεγγύης της ΕΕ.

Είναι το κύριο σημείο εισόδου στο μπλοκ για τα σχεδόν επτά εκατομμύρια Ουκρανούς που έχουν εγκαταλείψει τη κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα τους.

Και χρησιμεύει ως κόμβος εφοδιασμού για όπλα που αποστέλλονται από χώρες της ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ουκρανία.

Ένα από τα κύρια σημεία διαμάχης για το κράτος δικαίου ήταν ένα «πειθαρχικό τμήμα» για δικαστές που απορρίφθηκε από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μια προϋπόθεση για να λάβει η Πολωνία τα χρήματά της για την ανάκτηση από τον Covid, απαιτεί την εκδίκαση των πειθαρχικών υποθέσεων δικαστών από δικαστήριο που συμμορφώνεται με το δίκαιο της ΕΕ που δεν είναι το πειθαρχικό τμήμα.

Ένα άλλο είναι ότι οι δικαστές που έχουν ήδη επηρεαστεί από αποφάσεις του πειθαρχικού επιμελητηρίου πρέπει να έχουν το δικαίωμα να αναθεωρηθεί η απόφαση από δικαστήριο που συμμορφώνεται με την ΕΕ «χωρίς καθυστέρηση».

Επίσης, οι δικαστές δεν μπορούν να υπόκεινται σε πειθαρχικές διαδικασίες όταν ζητάνε από το Δικαστήριο της ΕΕ να αποφανθεί για ορισμένα ζητήματα.

Ένας νέος νόμος που θα περάσει από το πολωνικό κοινοβούλιο θα αμβλύνει ορισμένες πτυχές του πειθαρχικού μηχανισμού, αν και η αντιπολίτευση λέει ότι δεν προχωρά αρκετά.

«Μια πρώτη πληρωμή θα είναι δυνατή μόνο όταν τεθεί σε ισχύ ο νέος νόμος και πληροί όλους τους όρους της σύμβασής μας», είπε κατηγορηματικά η Φον ντερ Λάιεν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ