ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία «επαναλανσάρεται»: Από Turkey γίνεται Türkiye και ελπίζει σε μια νέα αρχή

Η Τουρκία «επαναλανσάρεται»: Από Turkey γίνεται Türkiye και ελπίζει σε μια νέα αρχή
Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, η νέα ονομασία ταιριάζει περισσότερο με την κουλτούρα, τον πολιτισμό και τις αξίες των Τούρκων AP Photo

Να αλλάξει την ορθογραφία του ονόματός της ζητά η Τουρκία με επίσημο αίτημά της προς τα Ηνωμένα Έθνη και τους διεθνείς οργανισμούς, στο πλαίσιο μιας εκστρατείας επαναπροώθησης της χώρας που είχε ξεκινήσει από πέρσι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Το Türkiye είναι καλύτερη παρουσίαση και έκφραση της κουλτούρας, του πολιτισμού και των αξιών του τουρκικού λαού», έλεγε τον Δεκέμβριο ο Τούρκος πρόεδρος.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προχωρήσει ήδη στην αλλαγή, αφού έλαβαν το σχετικό αίτημα αυτήν την εβδομάδα.

Παρότι η λέξη «Turkey» χρησιμοποιείται ευρέως ακόμη και μέσα στη χώρα, οι περισσότεροι Τούρκοι ήδη χρησιμοποιούν τη λέξη Türkiye.

Όπως ανέφερε αυτήν την εβδομάδα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναμένει την επίσημη αλλαγή του ονόματός της μετά την τρέχουσα εβδομάδα.

Ο ΟΗΕ είναι «έτοιμος» για την αλλαγή και η Άγκυρα έχει προωθήσει την αλλαγή σε «Türkiye» από την αγγλική ονομασία «Turkey» στο μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς αλληλογραφίας της, περιλαμβανομένης της κάλυψης των εξωτερικών ειδήσεων, πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός.

Η κρατική ραδιοτηλεόραση TRT επικαλέσθηκε το Δεκέμβριο «μη κολακευτικές» συνεκδοχές της λέξης «Turkey» στα αγγλικά, λέγοντας πως αναφέρεται είτε για να περιγράψει «ένα μεγάλο πτηνό ιθαγενές της Βόρειας Αμερικής», είτε «κάτι που αποτυγχάνει άσχημα».

Πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σχολιάζουν την κίνηση της τουρκικής κυβέρνησης ως παράλογη, ενώ άλλοι συμφωνούν ότι ήταν ένα απαραίτητο rebranding, ώστε να αποφεύγονται στο εξής οι συγχύσεις μιας ολόκληρης χώρας με τη γαλοπούλα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ