ΚΟΣΜΟΣ

Εκατό ημέρες πολέμου στην Ουκρανία: Τι έχουν μάθει οι Ρώσοι μέσα από την κρατική τους τηλεόραση

Εκατό ημέρες πολέμου στην Ουκρανία: Τι έχουν μάθει οι Ρώσοι μέσα από την κρατική τους τηλεόραση
Από την έναρξη του πολέμου, η ρωσική τηλεόραση έχει αφιερώσει άπλετο χρόνο στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», παρουσιάζοντας τον πρόεδρο Πούτιν κάτι σαν... απελευθερωτή AP Photo/Vincent Yu, File

Την επίσημη εκδοχή του Κρεμλίνου αναφορικά με το τι συμβαίνει στην Ουκρανία παρακολουθούν οι Ρώσοι τηλεθεατές. Και είναι εντελώς διαφορετική από ό,τι ακούει ο υπόλοιπος κόσμος.

Αν παρακολουθείτε τηλεόραση στη Ρωσία, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μοιάζει να είναι ένα εντελώς διαφορετικό γεγονός.

Από την έναρξη του πολέμου, η ρωσική τηλεόραση έχει αφιερώσει άπλετο χρόνο στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», μια φράση που βρίσκεται μόνιμα στα χείλη των Ρώσων παρουσιαστών.

Όταν οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από ουκρανικές περιοχές για να εστιάσουν στα ανατολικά της χώρας, η ρωσική τηλεόραση κινήθηκε επίσης προς ανατολάς, χωρίς ωστόσο να κάνει οποιαδήποτε αναφορά σε υπαναχώρηση ή αλλαγή πλάνων.

Οι σχολιαστές της τηλεόρασης προσπαθούν με πολλούς τρόπους να εξηγήσουν την «επιχείρηση».

Ένας είναι ότι οι πολίτες των ουκρανικών περιοχών είναι όμηροι στη χώρα τους, είναι φιλορώσοι και η ρωσική κυβέρνηση τους «λυπάται». Ένας δεύτερος είναι ότι η «απελευθέρωση» της Ουκρανίας είναι υπαρξιακό ζήτημα όχι μόνο για την Ουκρανία αλλά για όλη τη Δύση.

Ανασύροντας μνήμες Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ρώσοι σχολιαστές δικαιολογούν τις πολεμικές τους επιχειρήσεις, τολμώντας μάλιστα να αποκαλέσουν τη Μαριούπολη ως «μικρό Στάλιγκραντ».

Ακόμη και η νίκη της Ουκρανίας στη Μαριούπολη φωτίστηκε κάτω από αυτό το φως, με τους σχολιαστές να κάνουν λόγο για «νίκη του φασισμού».

Οι ρεαλιστικές εκτιμήσεις των γεγονότων είναι σπάνιες και ακούγονται κυρίως από τα χείλη πρώην στρατιωτικών, οι οποίοι προειδοποιούν ότι η κατάσταση επιδεινώνεται για τον ρωσικό στρατό.

Με τη ρωσική τηλεόραση είναι η βασική πηγή πληροφόρησης για τους Ρώσους, η αυστηροποίηση των νόμων σχετικά με το τι μπορεί και τι όχι να ακουστεί στην κρατική τηλεόραση, το πιθανότερο είναι ότι η ελλιπής πληροφόρηση των Ρώσων για τα τεκταινόμενα στη Ρωσία θα συνεχίζεται όσο διαρκεί ο πόλεμος.

Το ρεπορτάζ του BBC πάνω στο θέμα είναι κατατοπιστικό:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ