ΚΟΣΜΟΣ

Για κλοπή σιτηρών και μεταφορά τους στη Συρία καταγγέλλει ουκρανική πρεσβεία τη Ρωσία

Για κλοπή σιτηρών και μεταφορά τους στη Συρία καταγγέλλει ουκρανική πρεσβεία τη Ρωσία
Το πλοίο Matros Pozynich το οποίο φέρεται να μεταφέρει ουκρανικό σιτάρι στην Συρία vesselfinder.com

Στη σύμμαχό της Συρία έχει στείλει η Ρωσία περίπου 100.000 τόνους σιταριού κλεμμένου από την Ουκρανία από την ημέρα της ρωσικής εισβολής στη χώρα, σύμφωνα με τουλάχιστον με την καταγγελία της ουκρανικής πρεσβείας στη Βηρυτό, η οποία χαρακτηρίζει τις αποστολές ως «εγκληματική δραστηριότητα».  

Σε δήλωση στο πρακτορείο Reuters, η πρεσβεία ανέφερε ότι οι αποστολές έγιναν μεταξύ άλλων μέσω του Matros Pozynich, πλοίου με ρωσική σημαία το οποίο έδεσε στο κύριο θαλάσσιο λιμάνι της Συρίας στη Λατάκια στα τέλη Μαΐου.

Στοιχεία από τη Refinitiv έδειξαν ότι το Matros Pozynich φόρτωσε σιτάρι στο λιμάνι της Σεβαστούπολης στην Κριμαία -που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία από την Ουκρανία το 2014- με ημερομηνία αναχώρησης στις 19 Μαΐου και την τοποθεσία εκφόρτωσης τη Συρία.

Δορυφορικές εικόνες από το Planet Labs PBC στις 29 Μαΐου έδειξαν το ίδιο σκάφος ελλιμενισμένο στη Λατάκια. Η πρεσβεία της Ουκρανίας στον Λίβανο, επικαλούμενη τις ουκρανικές αρχές επιβολής του νόμου, ισχυρίστηκε ότι τα σιτηρά στο Matros Pozynich είχαν «κλαπεί» από εγκαταστάσεις αποθήκευσης της Ουκρανίας σε περιοχές που πρόσφατα κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας και το συριακό υπουργείο Πληροφοριών δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα του Reuters για σχολιασμό.

Η Ρωσία έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς για κλοπή σιταριού από την Ουκρανία.

«Το σιτάρι έχει κλαπεί από μια εγκατάσταση που συνδυάζει σιτάρι από τρεις ουκρανικές περιοχές σε μια παρτίδα», ανέφερε η πρεσβεία.

«Πρόκειται για εγκληματική δραστηριότητα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι προσπάθησε να επικοινωνήσει με τις συριακές αρχές αλλά δεν έλαβε ποτέ απάντηση.

Η πρεσβεία ανέφερε ότι περισσότεροι από 100.000 τόνοι «λεηλατημένου» ουκρανικού σιταριού είχαν φτάσει στη Συρία τους τελευταίους τρεις μήνες. Με διεθνείς τιμές σιταριού πάνω από 400 δολάρια ανά τόνο, ένας τέτοιος όγκος θα άξιζε περισσότερα από 40 εκατομμύρια δολάρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ