ΚΟΣΜΟΣ

Χονγκ Κονγκ: Παράνομες οι συγκεντρώσεις εν όψει της επετείου της Τιενανμέν

Χονγκ Κονγκ: Παράνομες οι συγκεντρώσεις εν όψει της επετείου της Τιενανμέν
Κατά το παρελθόν, το Χονγκ Κονγκ ήταν το μόνο κινεζικό έδαφος όπου επιδεικνυόταν ανοχή στις εκδηλώσεις μνήμης και φόρου τιμής στα θύματα της 4ης Ιουνίου 1989 AP Photo

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε σήμερα, παραμονή της 33ης επετείου της καταστολής στην πλατεία Τιενανμέν της Κίνας, ότι θα κλείσει το πάρκο Βικτόρια της πόλης όπου πραγματοποιείτο έως το 2019 ολονυχτία υπό το φως των κεριών στη μνήμη των θυμάτων και των γεγονότων.

Ήδη την Πέμπτη, η αστυνομία προειδοποίησε τους κατοίκους να μην επιχειρήσουν να μετάσχουν σε συγκεντρώσεις, κάτι που θα ισοδυναμούσε με παραβίαση του νόμου του 2020 για την εθνική ασφάλεια που επέβαλε το Πεκίνο στο έδαφος αυτό - έως τώρα ημιαυτόνομο - για να καταπνίξει κάθε φιλοδημοκρατική διαφωνία.

Κατά το παρελθόν, το Χονγκ Κονγκ ήταν το μόνο κινεζικό έδαφος όπου επιδεικνυόταν ανοχή στις εκδηλώσεις μνήμης και φόρου τιμής στα θύματα της 4ης Ιουνίου 1989, όταν η κινεζική κυβέρνηση είχε στείλει στρατεύματα και τανκς για να καταστείλει βίαια φιλοδημοκρατικούς ειρηνικούς διαδηλωτές. Στην ηπειρωτική Κίνα το θέμα παραμένει ταμπού, είτε στα μέσα ενημέρωσης είτε στα βιβλία.

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε λοιπόν ότι το μεγαλύτερο μέρος του πάρκου Βικτόρια θα είναι κλειστό από απόψε, βράδυ Παρασκευής, έως την Κυριακή το πρωί.

Η απόφαση αυτή λήφθηκε "για να εμποδίσει κάθε απαγορευμένη συγκέντρωση που θα μπορούσε να βλάψει την εθνική ασφάλεια, τη δημόσια τάξη και να κινδυνεύσει να μεταδώσει τον κορωνοϊό", δήλωσε εκπρόσωπος.

Η ετήσια ολονυχτία είχε ήδη απαγορευτεί το 2020 και το 2021 στο όνομα των υγειονομικών μέτρων κατά της Covid-19.

Οι κύριοι διοργανωτές των εκδηλώσεων μνήμης κράτησαν χαμηλό προφίλ φέτος, αλλά η αστυνομία δηλώνει ότι είδε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκκλήσεις για συγκεντρώσεις μέσα στο πάρκο ή γύρω από αυτό.

Η οργάνωση Συμμαχία του Χονγκ Κονγκ, διοργανώτρια της ολονυχτίας στο πάρκο Βικτόρια, έχει διαλυθεί πλέον και τα ηγετικά στελέχη της διώκονται για "υποκίνηση στην ανατροπή", που συνιστά παραβίαση της εθνικής ασφάλειας.

Ο πρώην επικεφαλής της Συμμαχίας, ο Λι Τσεκ-γιαν, που είναι φυλακισμένος, ανακοίνωσε σε επιστολή ότι σκόπευε να νηστέψει την 4η Ιουνίου, να ανάψει ένα σπίρτο και να τραγουδήσει τραγούδια μνήμης μέσα στο κελί του.

"Πιστεύω ότι οι πολίτες του Χονγκ Κονγκ θα ενωθούν μαζί μου για να τιμήσουν την 4 Ιουνίου με κάθε ειλικρίνεια, χρησιμοποιώντας τα δικά τους μέσα για να εκφράσουν τη δέσμευσή τους στη δημοκρατία".

Στη γειτονική πόλη του Μακάο, ο πρώην βουλευτής της αντιπολίτευσης Αού Καμ-σαμ δήλωσε ότι οι δημοκράτες δεν θα οργάνωναν ολονυχτία αφιερωμένη στην Τιενανμέν φέτος λόγω της "επιδείνωσης του πολιτικού περιβάλλοντος στο Μακάο", και πρόσθεσε ότι μια ιστορική έκθεση επίσης επρόκειτο να ακυρωθεί.

Ο πρώην βουλευτής διευκρίνισε ότι θα ανάψει ένα κερί την 4η Ιουνίου, μια πράξη που θα μεταδώσει απευθείας από το Facebook σε ένδειξη επιμονής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ