ΚΟΣΜΟΣ

Για «επικίνδυνη» αναχαίτιση κατηγορεί την Πολεμική Αεροπορία της Κίνας η Αυστραλία

Για «επικίνδυνη» αναχαίτιση κατηγορεί την Πολεμική Αεροπορία της Κίνας η Αυστραλία
Για «επικίνδυνη» αναχαίτιση κατηγόρησε η κυβέρνηση της Αυστραλίας την Πολεμική Αεροπορία της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα AP Photo/Ng Han Guan

Για «επικίνδυνη» αναχαίτιση κατηγόρησε η κυβέρνηση της Αυστραλίας την Πολεμική Αεροπορία της Κίνας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι έθεσε σε κίνδυνο αεροσκάφος συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης της RAAF την 26η Μαΐου πάνω από τη Νότια Σινική Θάλασσα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του Αυστραλού υπουργού Άμυνας, του Ρίτσαρντ Μαρλς, κινεζικό καταδιωκτικό J-16 αναχαίτισε κάνοντας επικίνδυνο ελιγμό αεροσκάφος επιτήρησης P-8, πλησιάζοντας σε πολύ μικρή απόσταση και ρίχνοντας chaff (σ.σ.: απορριπτόμενες μεταλλικές λωρίδες, αντίμετρο για πυραύλους κατευθυνόμενους με ραντάρ) καθώς πέρναγε από μπροστά του.

Το κινεζικό μαχητικό «εκτόξευσε εκείνη τη στιγμή νέφος τσαφ, που αποτελείται από κομμάτια αλουμινίου, ορισμένα από τα οποία απορρόφησε κινητήρας του P-8», τόνισε ο κ. Μαρλς σε δημοσιογράφους.

«Προφανώς, αυτό είναι πολύ επικίνδυνο», επέμεινε. Κανένα από τα μέλη του πληρώματος δεν τραυματίστηκε και το αεροσκάφος μπόρεσε να επιστρέψει με ασφάλεια στη βάση του, διευκρίνισε.

Η Καμπέρα εξέφρασε την ανησυχία της στο Πεκίνο για το περιστατικό «αρμοδίως», δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Περθ.

Δεν είναι ασυνήθιστο οι αυστραλιανές ένοπλες δυνάμεις να διεξάγουν αποστολές αναγνώρισης στη Νότια Σινική Θάλασσα, που το Πεκίνο θεωρεί ότι του ανήκει σχεδόν όλη. Η Αυστραλία, οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους θεωρούν τομείς αυτής της θαλάσσιας περιοχής, από όπου περνά μεγάλο μέρος των εμπορευμάτων που διακινούνται μεταξύ της Ασίας και του υπόλοιπου κόσμου, διεθνή ύδατα, όπου η ναυσιπλοΐα είναι κατά συνέπεια ελεύθερη.

Η Αυστραλία ενεργεί «συμμορφούμενη προς το διεθνές δίκαιο, και άσκησε το δικαίωμά της στην ελεύθερη ναυσιπλοΐα και υπέρπτηση σε διεθνή ύδατα και σε διεθνή εναέριο χώρο», επέμεινε ο πρωθυπουργός Αλμπανέζι.

Πριν από τρεις μήνες, η Καμπέρα κατήγγειλε ότι κινεζικό πολεμικό πλοίο είχε στρέψει στρατιωτικό λέιζερ σε αεροσκάφος της στη βόρεια Αυστραλία. Η Καμπέρα κατήγγειλε τότε μια επικίνδυνη «ενέργεια εκφοβισμού».

Την Τετάρτη εξάλλου, οι ένοπλες δυνάμεις του Καναδά κατηγόρησαν και αυτές την κινεζική Πολεμική Αεροπορία ότι έθεσε σε κίνδυνο δικά τους αεροσκάφη κινούμενα σε διεθνή εναέριο χώρο στην Ασία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ