ΚΟΣΜΟΣ

Παραίτηση του αυστριακού καγκελαρίου Β. Φάιμαν

Παραίτηση του αυστριακού καγκελαρίου Β. Φάιμαν
REUTERS/Heinz-Peter Bader/File Photo

Ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν ανακοίνωσε σήμερα αιφνιδιαστικά την παραίτησή του έπειτα από την απώλεια υποστήριξης από το κόμμα του, τους Σοσιαλδημοκράτες.

Ο Φάιμαν παραιτείται από την ηγεσία του κόμματος αλλά και ως επικεφαλής του κυβερνητικού συνασπισμού της Αυστρίας.

Ο Φάιμαν βρέθηκε υπό πίεση από συνδικάτα αλλά και της νεολαία του SPO για την σκληρή στάση που κράτησε στο προσφυγικό και την παροχή ασύλου αλλά και μετά την σφοδρή κριτική που δέχτηκε για την κακή απόδοση στις προεδρικές εκλογές της χώρας, πριν από δύο εβδομάδες.

«Παραιτήθηκε από όλα τα καθήκοντά του», δήλωσε η 'Ανια Ρίχτερ, σύμφωνα με το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων ΑΡΑ. «Το να έχεις την πλειοψηφία (σε ένα κόμμα) δεν είναι αρκετό».

Ο ακροδεξιός υποψήφιος Νόρμπερτ Χόφερ επικράτησε άνετα στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν στις 24 Απριλίου.

Στη σύντομη δήλωσή του, έπειτα από τη συνάντησή του με μερικούς επικεφαλής του κόμματος στα εννέα αυστριακά κρατίδια, ο απερχόμενος καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών αιτιολόγησε την απόφασή του για παραίτηση με την απώλεια της πλήρους στήριξης προς το πρόσωπό του, που υπήρξε εμφανής τις τελευταίες ημέρες.

"Αυτή η χώρα χρειάζεται έναν καγκελάριο που έχει την πλήρη στήριξη του κόμματος. Η κυβέρνηση χρειάζεται μία νέα αρχή με δύναμη. Οποιος δεν έχει αυτή τη στήριξη, δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό το καθήκον", τόνισε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει πως πρόκειται για το μέλλον της Αυστρίας και είναι ιδιαίτερα ευγνώμων που μπόρεσε να προσφέρει τις υπηρεσίες του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ