ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Οργή και απειλές Πούτιν για τα όπλα των ΗΠΑ -Με πυραυλική επίθεση στο Κίεβο απαντά η Μόσχα

Ουκρανία: Οργή και απειλές Πούτιν για τα όπλα των ΗΠΑ -Με πυραυλική επίθεση στο Κίεβο απαντά η Μόσχα
AP Photo/Emilio Morenatti

Αεροπορικές επιδρομές στο Κίεβο πραγματοποίησε η Ρωσία, με πυραύλους κρουζ που εκτόξευσε από την Κασπία Θάλασσα, ισχυριζόμενη ότι στόχευσε σε δυτικές στρατιωτικές προμήθειες, ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν απειλεί με «νέους στόχους» αν παραδοθούν όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς στην Ουκρανία.

Η ουκρανική πρωτεύουσα αποτέλεσε ξανά στόχο της Μόσχας, μετά από περίπου ένα μήνα. Λίγες ημέρες νωρίτερα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σχέδια για παροχή βοήθειας ύψους 700 εκατ. δολαρίων για την Ουκρανία, η οποία περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- τέσσερα πυραυλικά συστήματα μεσαίου βεληνεκούς καθοδήγησης, ελικόπτερα και αντιαρματικά συστήματα.

Tο ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως βομβάρδισε και κατέστρεψε θέσεις που βρίσκονταν άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα που είχαν παραδοθεί στην Ουκρανία από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

«Πύραυλοι υψηλής ακρίβειας, μεγάλου βεληνεκούς, που εκτοξεύτηκαν από τις ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις στα περίχωρα του Κιέβου κατέστρεψαν άρματα μάχης T-72 που παραδόθηκαν από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα που βρίσκονταν σε χώρους συντήρησης» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Μόσχα ελπίζει να κατακτήσει την ανατολική βιομηχανική περιοχή της Ουκρανίας, όπου οι φιλορώσοι αυτονομιστές διεκδικούν την ανεξαρτησία τους από το 2014, πριν φτάσουν τα όπλα των ΗΠΑ που θα μπορούσαν να ανατρέψει τη μέχρι σήμερα εξίσωση του πολέμου. Το Πεντάγωνο δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τρεις εβδομάδες για να μπουν τα όπλα των ΗΠΑ στο πεδίο της μάχης.

Η Ουκρανία ζητεί από τη Δύση να της δώσει πυραυλικά συστήματα πολλαπής εκτόξευσης, όπως τα Μ270 και τα Μ142 HIMARS, για να πλήξει στρατεύματα και όπλα στην οπισθοφυλακή της Ρωσίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι αποφάσισε να προσφέρει στην Ουκρανία HIMARS, αφού έλαβε διαβεβαιώσεις από το Κίεβο ότι δεν θα τα χρησιμοποιήσει για να πλήξει στόχους στο έδαφος της Ρωσίας.

Σε απάντησή του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση ότι η χώρα του θα πλήξει νέους στόχους, αν οι ΗΠΑ αρχίσουν να παρέχουν στην Ουκρανία πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς.

Αν δοθούν τέτοιου είδους πύραυλοι στο Κίεβο, «θα εξάγουμε τα κατάλληλα συμπεράσματα και θα χρησιμοποιήσουμε τα όπλα μας (...) για να πλήξουμε στόχους που δεν έχουμε πλήξει ακόμη», τόνισε ο Πούτιν σε σημερινή συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya-1.

Ο Ρώσος πρόεδρος, όπως αναμενόταν, δεν διευκρίνισε σε ποιους στόχους αναφέρεται.

«Κατανοούμε ότι η παροχή (προηγμένων πυραυλικών συστημάτων) από τις ΗΠΑ και κάποιες άλλες χώρες έχει στόχο να αντισταθμίσει τις απώλειες αυτού του στρατιωτικού εξοπλισμού», σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Δεν είναι κάτι καινούργιο, ουσιαστικά δεν αλλάζει κάτι» ισχυρίστηκε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος ηγέτης σχολίασε επίσης τις διαβεβαιώσεις του Κιέβου προς τη Δύση ότι αυτά τα πυραυλικά συστήματα δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον του εδάφους της Ρωσίας.

«Αυτό δεν έχει να κάνει με την εμπιστοσύνη ή τη δυσπιστία για το ουκρανικό καθεστώς, διότι αυτό εξαρτάται από τους τύπους πυραύλων που θα προμηθεύουν οι Αμερικανοί», είπε ο Πούτιν. Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, συνολικά, το μαχητικό απόθεμα του ουκρανικού στρατού περιελάμβανε περίπου 515 τέτοια πυραυλικά συστήματα από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία και 380 από αυτά εξαλείφθηκαν.

«Τώρα ένα μέρος τους έχει αποκατασταθεί και μερικά έχουν αφαιρεθεί και, όπως καταλαβαίνουμε, έχουν αυτή τη στιγμή περίπου 360 τέτοια συστήματα», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Πιστεύουμε ότι η παράδοση πυραυλικών συστημάτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένες άλλες χώρες σχετίζεται με την αναπλήρωση των απωλειών αυτού του μαχητικού υλικού». Δεν υπάρχει τίποτα νέο σε αυτό και αυτό στην πραγματικότητα δεν αλλάζει τίποτα», επέμεινε.

Το ίδιο ισχύει και για τα αιτήματα του Κιέβου για παράδοση, ας πούμε, πυροβολικού, επισήμανε ο Πούτιν. «Κρίνοντας από όλα, αυτό σχετίζεται επίσης με την αναπλήρωση του υλικού που χάθηκε και καταστράφηκε στη μάχη», συμπλήρωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ