ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Πρόταση μομφής κατά του Μπόρις Τζόνσον - Σήμερα η κρίσιμη ψηφοφορία

Βρετανία: Πρόταση μομφής κατά του Μπόρις Τζόνσον - Σήμερα η κρίσιμη ψηφοφορία
Η πρόταση δυσπιστίας κατά του Βρετανού πρωθυπουργού θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Δευτέρα, μεταξύ των 18:00 και 20:00 Chris Jackson/Pool Photo via AP

Καταιγιστικές εξελίξεις στη Βρετανία καθώς βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος των Συντηρητικών έκαναν πρόταση μομφής στον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Δευτέρα, το βράδυ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής 1922.

«Το όριο του 15% των βουλευτών του κόμματος που επιδιώκουν να διεξαχθεί ψηφοφορία για πρόταση μομφής κατά του ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος ξεπεράστηκε», γράφει ο Μπρέιντι σε επιστολή του στους βουλευτές των Τόρις.

«Σύμφωνα με τους κανόνες, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί μεταξύ των 18:00 και 20:00 (20:00 και 22:00 ώρα Ελλάδος) σήμερα 6η Ιουνίου - αναμένεται να επιβεβαιωθούν οι λεπτομέρειες. Οι ψήφοι θα καταμετρηθούν αμέσως μετά. Ανακοίνωση θα γίνει εν ευθέτω χρόνω», προσθέτει.

Ορισμένοι βουλευτές των Τόρις είχαν δηλώσει νωρίτερα στο BBC ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει αυτήν την εβδομάδα η διαδικασία για μια πρόταση δυσπιστίας, καθώς ο Μπόρις Τζόνσον συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπος με αιτήματα να παραιτηθεί, με φόντο τα «κορωνοπάρτι» εν μέσω lockdown στη Ντάουνινγκ Στριτ – το λεγόμενο «Partygate».

Επιπλέον, νωρίτερα σήμερα, ο διευθυντής του ITV, Πολ Μπραντ, είχε γράψει σε ανάρτησή του στο Twitter: «Αντάρτες των Τόρις αναμένουν ότι ο Σερ Γκρέιαμ Μπρέιντι θα κάνει ανακοίνωση σήμερα το πρωί, αναγγέλλοντας ότι θα υπάρξει πρόταση μομφής για τον Μπόρις Τζόνσον».

Η πρώτη αντίδραση Τζόνσον, ο εκπρόσωπος του Νο. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε:

«Απόψε είναι μια ευκαιρία να τερματιστούν οι μήνες καχυποψίας και να επιτραπεί στην κυβέρνηση να τραβήξει μια γραμμή και να προχωρήσει, εκπληρώνοντας τις προτεραιότητες του λαού. Ο Πρωθυπουργός χαιρετίζει την ευκαιρία να παρουσιάσει την υπόθεσή του στους βουλευτές και να τους υπενθυμίσει ότι όταν είναι ενωμένοι και επικεντρωμένοι στα ζητήματα που έχουν σημασία για τους ψηφοφόρους δεν υπάρχει πιο τρομερή πολιτική δύναμη».

Αν ο Μπόρις Τζόνσον χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου, θα απομακρυνθεί από πρωθυπουργός και θα υπάρξει μια κούρσα για την ηγεσία για να αποφασιστεί το πρόσωπο που θα τον αντικαταστήσει.

Δηλώσεις στήριξης

Η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ και ο υπουργός Οικισμού, Κοινοτήτων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης Μάικλ Γκόουβ δήλωσαν ότι υποστηρίζουν τον πρωθυπουργό ενόψει της ψηφοφορίας για την πρόταση μομφής αργότερα σήμερα.

«Ο πρωθυπουργός έχει 100% την στήριξή μου στην σημερινή ψηφοφορία και ενθαρρύνω σθεναρά τους συναδέλφους μου να τον υποστηρίξουν», αναφέρει η Τρας σε ανάρτησή της στο Twitter.

«Αντεπεξήλθε στην ανάκαμψη από την COVID και υποστηρίζοντας την Ουκρανία απέναντι στην ρωσική επίθεση. Ζήτησε συγγνώμη για λάθη που έγιναν. Οφείλουμε τώρα να επικεντρωθούμε στην οικονομική ανάπτυξη», προσθέτει η Τρας, η οποία θεωρείτο πιθανή διάδοχος του Τζόνσον.

Ο επίσης θεωρούμενος πιθανός μελλοντικός πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Ρίσι Σουνάκ, αναφέρει σε δική του ανάρτηση στο Twitter: «Από την εκστρατεία εμβολιασμού ως την απάντησή μας στην ρωσική επίθεση, ο πρωθυπουργός έχει δείξει την ισχυρή ηγεσία που χρειάζεται η χώρα μας».

«Τον υποστηρίζω σήμερα και θα συνεχίσω να τον υποστηρίζω καθώς επικεντρωνόμαστε στην ανάπτυξη της οικονομίας, στην αντιμετώπιση του κόστους ζωής και στο ξεκαθάρισμα των εκκρεμοτήτων από την COVID-19», προσθέτει.

Στη συνέχεια και ο Μάικλ Γκόουβ δήλωσε ότι υποστηρίζει τον πρωθυπουργό.

Απέχοντας πολύ από το να μπει μια τελεία στο σκάνδαλο που ταλανίζει εδώ και έξι μήνες τη συντηρητική κυβέρνηση, η δημοσιοποίηση την περασμένη εβδομάδα του πορίσματος της έρευνας της δημόσιας λειτουργού Σου Γκρέι, που παραθέτει λεπτομερώς το εύρος των παραβιάσεων των κανόνων κατά της COVID-19 στην Ντάουνινγκ Στριτ, προκάλεσε εκ νέου αιτήματα για παραίτηση του Τζόνσον, που ανακοινώνονταν με το σταγονόμετρο.

Πτώση δημοτικότητας

Ο Μπόρις Τζόνσον, στον οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο (κάτι πρωτοφανές για έναν εν ενεργεία πρωθυπουργό), δήλωσε ότι «αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για ο,τιδήποτε συνέβη», αλλά σημείωσε ότι οφείλει «να συνεχίσει» τη δουλειά του.

Το σκάνδαλο, όπως και η εκτίναξη των τιμών που προκαλεί ιστορική μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, έχει ήδη προκαλέσει πτώση της δημοτικότητάς του, επιφέροντας μεγάλο πισωγύρισμα στους Συντηρητικούς στις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν στις αρχές Μαρτίου. Ο Τζόνσον παρέμεινε, προβάλλοντας κυρίως τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στη δυτική απάντηση στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Επίσης προς το παρόν ευνοείται από την απουσία προφανούς διαδόχου του στις τάξεις των Συντηρητικών, οι οποίοι βρίσκονται στην εξουσία εδώ και 12 χρόνια στη Βρετανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ