ΚΟΣΜΟΣ

Το Κίεβο κατηγορεί την Τουρκία ότι αγοράζει από τη Ρωσία κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά

Το Κίεβο κατηγορεί την Τουρκία ότι αγοράζει από τη Ρωσία κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά
Η Ρωσία έχει κλέψει σχεδόν μισό εκατομμύριο τόνους σιτηρών που έχουν εξαχθεί παράνομα από την Ουκρανία, υποστηρίζει το Κίεβο AP Photo/Bernat Armangue

Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Άγκυρα κατηγόρησε την Τουρκία ότι αγόρασε σιτηρά που έκλεψε η Ρωσία από τη χώρα του κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Τούρκοι αγοραστές είναι μεταξύ εκείνων που καταλήγουν τα σιτηρά που έκλεψε η Ρωσία από την Ουκρανία, ανέφερε ο Βασίλ Μποντνάρ, σύμφωνα με το Reuters. Ο Ουκρανός διπλωμάτης είπε ότι έχει ζητήσει τη βοήθεια της Άγκυρας και της Interpol για τον εντοπισμό και τη σύλληψη ατόμων που ευθύνονται για τις αποστολές.

Από την πλευρά του, ο πρώτος αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων της Ουκρανίας, Τάρας Βισότσκι, δήλωσε ότι η Ρωσία έχει κλέψει σχεδόν μισό εκατομμύριο τόνους σιτηρών που έχουν εξαχθεί παράνομα από τη χώρα.

Η καταγγελία γίνεται λίγες μόνο ημέρες πριν από την άφιξη στις 8 Ιουνίου στην Τουρκία του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, συνοδευόμενος από στρατιωτική αντιπροσωπεία, για να συζητήσει την δημιουργία «ασφαλών θαλασσίων διαδρόμων» για την μεταφορά των ουκρανικών σιτηρών.

Η Τουρκία, εξάλλου, σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Εθνη επιδιώκει την επίτευξη συμφωνίας για την δημιουργία θαλασσίου διαδρόμου στην Μαύρη Θάλασσα, ενώ ο ΟΗΕ φέρεται -σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών - να έχει προτείνει την δημιουργία κοινού εποπτικού μηχανισμού των θαλασσίων διαδρόμων με την Τουρκία να είναι ανοικτή στην ιδέα αυτή.

Η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων προμηθειών σιταριού, ενώ η Ρωσία εξάγει επίσης σε μεγάλο βαθμό λιπάσματα και η Ουκρανία καλαμπόκι και ηλιέλαιο. Ωστόσο, εξαιτίας του πολέμου πολλά από αυτά τα φορτία δεν μπορούν να αποσταλούν. Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο, περίπου 20 εκατομμύρια τόνοι ουκρανικών σιτηρών έχουν εγκλωβιστεί στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Η Ρωσία έχει αρνηθεί όλες τις κατηγορίες για κλοπή ουκρανικού σιταριού, αλλά αξιωματούχοι της Ουκρανίας, των ΗΠΑ και της ΕΕ κατηγόρησαν τη Μόσχα ότι ουσιαστικά εργαλειοποιεί τα τρόφιμα για να εκβιάσει με μια επικείμενη επισιτιστική κρίση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ