ΚΟΣΜΟΣ

Τζόνσον: «Θα συνεχίσουμε τη δουλειά» - Στόχος να κερδίσει την εμπιστοσύνη των βουλευτών του

Τζόνσον: «Θα συνεχίσουμε τη δουλειά» - Στόχος να κερδίσει την εμπιστοσύνη των βουλευτών του
Σε σύνολο 359 βουλευτών, οι 211 ψήφισαν κατά της πρότασης μομφής του Τζόνσον και οι 148 υπέρ AP Photo/Matt Dunham

Δεσμεύεται να συνεχίζει τη δουλειά μετά τη νίκη του στη χθεσινή ψηφοφορία για την πρόταση μομφής ο Μπόρις Τζόνσον ενώ σήμερα, Τρίτη, συναντάται με τους υπουργούς του.  

«Αυτή είναι μία κυβέρνηση που φέρνει αποτελέσματα στα θέματα που απασχολούν περισσότερο τους ανθρώπους αυτής της χώρας», ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του πριν τη συνάντησή του με τους υπουργούς.

«Είμαστε στο πλευρό του σκληρά εργαζόμενου βρετανικού λαού και θα συνεχίσουμε τη δουλειά», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του, ο Τζόνοσν στη διάρκεια αυτής της συνεδρίασης θα παρουσιάσει το όραμά του για τις επόμενες εβδομάδες, περιλαμβανομένων μέτρων για τη μείωση του κόστους της φροντίδας των παιδιών και προκειμένου να βοηθήσει περισσότερους ανθρώπους να αγοράσουν δικό τους σπίτι.

Νίκη με απώλειες για τον Τζόνσον

Ο Τζόνσον κέρδισε χθες το βράδυ την πρόταση μομφής με 211 ψήφους --έναντι 148 που ψήφισαν εναντίον του--, αρκετές ώστε να αποφύγει να αναγκαστεί να παραιτηθεί αμέσως. Ωστόσο είναι αντιμέτωπος με πολλούς περισσότερους δυσαρεστημένους βουλευτές στο κόμμα του απ' όσους ανέμενε, γεγονός που φαίνεται να αποδυναμώνει την εξουσία του και να τον αναγκάζει να δώσει μάχη για να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη τους όπως και αυτή των πολιτών.

Πάνω από το 40% των βουλευτών των Τόρις ψήφισαν κατά του Τζόνσον.

Το απόγευμα της Δευτέρας, λίγο πριν από τη διεξαγωγή της κρίσιμης μυστικής ψηφοφορίας για το μέλλον του, ο Τζόνσον μίλησε κατ' ιδίαν σε σύσκεψη των Τόρις. Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, η συνάντηση διήρκησε 27 λεπτά, κατά τα οποία ο Τζόνσον προσπάθησε να πείσει του βουλευτές του να μην ψηφίσουν εναντίον του.

Ο Βρετανός δημοσιογράφος Πολ Βοχ, επικαλούμενος ανώτερη κομματική πηγή που μίλησε μετά τη συνάντηση, ανέφερε ότι ο Τζόνσον φέρεται να τους είπε ότι το Partygate έπαιξε με εμμονή από τα μέσα ενημέρωσης και ότι δεν θα «χορέψει στο ρυθμό των μέσων ενημέρωσης». Ο ίδιος είπε ακόμα ότι θα τους οδηγήσει και πάλι στη νίκη και ότι οι νικητές θα είναι οι πολίτες αυτής της χώρας. «Τα καλύτερα έρχονται», φέρεται να σημείωσε.

Ερωτηθείς για τη συμπεριφορά που περιγράφεται στην έκθεση της Σου Γκρέι, ο Μπόρις Τζόνσον φέρεται να είπε στους βουλευτές: «Θα το έκανα ξανά», σύμφωνα με τον Βρετανό δημοσιογράφο των Times Πάτρικ Μαγκουάιρ.

Το κλίμα, ωστόσο, ήταν ιδιαίτερα τεταμένο, με αρκετούς βουλευτές να είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι και κουρασμένοι από το σκάνδαλο Partygate και να ζητούν την απομάκρυνσή του.

Σε επιστολή του προς τα μέλη του κόμματός του πριν από την ψηφοφορία, όπως αναφέρει η PA Media, ο Τζόνσον ζήτησε τη «χρυσή ευκαιρία να το αφήσουμε πίσω μας» και να προχωρήσουμε ως «ένα ενωμένο κόμμα», ενώ αναφέρθηκε στο ταξίδι του κυβερνώντος κόμματος μέσω του Brexit, την πανδημία Covid-19 και τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

Ο Τζόνσον περιέγραψε επίσης τα σχέδια που σκοπεύει να εκπληρώσει εάν παραμείνει στη θέση του.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της επιστολής του:

«Απόψε έχουμε την ευκαιρία να τερματίσουμε εβδομάδες κερδοσκοπίας των μέσων ενημέρωσης και να πάμε αυτή τη χώρα μπροστά, αμέσως, ως ένα ενωμένο κόμμα.

Απόψε είναι η στιγμή να χαράξουμε μια γραμμή στα θέματα για τα οποία θέλουν να μιλήσουμε οι αντίπαλοί μας, και να επικεντρωθούμε σε αυτό που πραγματικά έχει σημασία: τις ανάγκες των ψηφοφόρων που μας έστειλαν στο Γουέστμινστερ.

Σας ζητώ την υποστήριξή σας απόψε γιατί ξέρω πόσα μπορούμε να πετύχουμε μαζί.

Μαζί, κερδίσαμε τη μεγαλύτερη εντολή για το Συντηρητικό Κόμμα εδώ και 40 χρόνια. Όπως υποσχεθήκαμε, επιλύσαμε τη μακρά κρίση του Brexit και δημιουργήσαμε μια νέα και φιλική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όταν το Ηνωμένο Βασίλειο επλήγη από τη χειρότερη παγκόσμια πανδημία εδώ και έναν αιώνα, δείξαμε τη δύναμή μας παραδίδοντας το πρώτο εγκεκριμένο εμβόλιο οπουδήποτε στον κόσμο, ακολουθούμενο από την ταχύτερη κυκλοφορία εμβολίου στην Ευρώπη.

Ήταν επειδή πήραμε σκληρές αλλά υπεύθυνες αποφάσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας που μπορέσαμε να ανοίξουμε ξανά την οικονομία μας γρήγορα — με αποτέλεσμα να έχουμε τώρα τη χαμηλότερη ανεργία από το 1974.

Και πήραμε τη σκληρή απόφαση να γίνουμε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα βοηθήσει τους Ουκρανούς να προστατευτούν από τη ρωσική επιθετικότητα. και είμαι περήφανος για την ηγεσία που έχει δείξει το Ηνωμένο Βασίλειο.

Από την αντιμετώπιση της κοινωνικής περίθαλψης έως την επίτευξη μιας οικονομικής και μεταναστευτικής εταιρικής σχέσης με τη Ρουάντα, έχουμε αποδείξει επανειλημμένα ότι είμαστε άξιοι εμπιστοσύνης ότι παρέχουμε τολμηρές και καινοτόμες λύσεις σε δύσκολα και μακροχρόνια προβλήματα.

Τα λέω όλα αυτά όχι επειδή θέλω να νιώσω ικανοποίηση για τα προηγούμενα επιτεύγματα, αλλά επειδή τώρα είναι η ώρα να συγκεντρώσουμε την ίδια ενέργεια και να κινηθούμε στις προτεραιότητες του βρετανικού λαού.

Καθώς ολόκληρος ο κόσμος παλεύει με τον οικονομικό αντίκτυπο της επιθετικότητας του (Βλαντιμίρ) Πούτιν, έχουμε ήδη λάβει αποφασιστικά μέτρα —όπως ακριβώς λάβαμε αποφασιστικά μέτρα κατά τη διάρκεια του Covid— για να προστατεύσουμε το κοινό από την άνοδο των τιμών της ενέργειας.

Βοηθάμε οκτώ εκατομμύρια από τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά με στήριξη 1.200 λιρών, εν μέσω πολλών άλλων μέτρων.

Μπορούμε να το κάνουμε αυτό επειδή έχουμε τη δημοσιονομική δύναμη για να βοηθήσουμε, λόγω των σκληρών - και αμφισβητούμενων - αποφάσεων που λάβαμε κατά τη διάρκεια του Covid. Βρίσκουμε τα μετρητά επειδή είμαστε συμπονετικοί Συντηρητικοί και επειδή είναι το σωστό.

Αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι δεν μπορείτε απλώς να ξοδέψετε τον δρόμο σας για να βγείτε από τον πληθωρισμό και δεν μπορείτε να φορολογήσετε τον δρόμο σας προς την ανάπτυξη.

Τις επόμενες εβδομάδες ο Ρίσι Σουνάκ και εγώ θα παρουσιάσουμε όλους τους τρόπους με τους οποίους θα χρησιμοποιήσουμε τις συντηρητικές αρχές για να εκμεταλλευτούμε τις νέες μας ελευθερίες, να μειώσουμε το κόστος και να προωθήσουμε την ανάπτυξη.

Θα μειώσουμε το κόστος της κυβέρνησης. Θα μειώσουμε το κόστος των επιχειρήσεων. Και θα μειώσουμε τα έξοδα των οικογενειών πάνω κάτω στη χώρα.

Από τις μεταφορές στην παιδική μέριμνα στην ενέργεια και στη στέγαση, θα οδηγήσουμε τη μεταρρύθμιση και θα βρούμε τρόπους μείωσης κάθε σημαντικής δαπάνης των νοικοκυριών.

Και φυσικά θα αφιερώσουμε όλη μας την ενέργεια για να μειώσουμε το μεγαλύτερο εξόδο από όλα τα μεμονωμένα νοικοκυριά, τον φορολογικό λογαριασμό. Πρέπει να πέσει, και θα γίνει, γιατί αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιτύχουμε την ανάπτυξη που χρειαζόμαστε.

Ρίχνοντας τους εαυτούς μας σε αυτό το έργο, θα αποδώσουμε πάνω απ' όλα αυτό που εκλεγήκαμε να κάνουμε το 2019, να ενωθούμε και να ανεβούμε επίπεδο, με θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης με υψηλούς μισθούς σε ολόκληρη τη χώρα.

Αυτό σημαίνει ότι όποιος κι αν είστε, όπου κι αν ζείτε, ανεξάρτητα από το υπόβαθρό σας, θα σας δώσουμε την ευκαιρία να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα ταλέντα σας.

Ανεβάζοντας το επίπεδο, απελευθερώνοντας τις δυνατότητες κάθε γωνιάς του Ηνωμένου Βασιλείου με τις συνεχείς επενδύσεις μας σε υποδομές, δεξιότητες και τεχνολογία, θέλουμε να κάνουμε το Ηνωμένο Βασίλειο την πιο ευημερούσα οικονομία στην Ευρώπη.

Αυτό είναι το όραμά μας: ενός ισχυρού και ευημερούντος Ηνωμένου Βασιλείου, με την αγαπημένη μας Ένωση να προστατεύεται και να υποστηρίζεται, να προβάλλει τις καλύτερες βρετανικές αξίες σε όλο τον κόσμο.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε, αλλά θα χρειαστεί όλη μας η συλλογική αποφασιστικότητα για να βοηθήσουμε τη χώρα μας στους δύσκολους μήνες που θα ακολουθήσουν.

Δεν πιστεύω ότι οι ψηφοφόροι μας θα μας συγχωρέσουν επιπόλαια - ακριβώς όταν χρειάζονται περισσότερο να επικεντρωθούμε σε αυτούς- εάν φανούμε για άλλη μια φορά να εστιάζουμε στην πολιτική του Γουεστμίνστερ. Φοβάμαι ότι οι μόνοι ωφελούμενοι θα είναι οι αντίπαλοί μας.

Ξέρω ότι τους τελευταίους μήνες δέχτηκα πολλά πυρά και ξέρω ότι η εμπειρία ήταν οδυνηρή για όλο το κόμμα.

Κάποια από αυτή την κριτική ήταν ίσως δίκαιη, κάποια λιγότερο. Όπου υπήρξαν έγκυρα σημεία, άκουσα και έμαθα και έκανα σημαντικές αλλαγές.

Και φυσικά θα συνεχίσω να ακούω και να μαθαίνω από συναδέλφους για τις βελτιώσεις που θέλετε να δείτε.

Αλλά δεν μπορώ να τονίσω περισσότερο ότι έχουμε μια χρυσή ευκαιρία να το αφήσουμε πίσω μας τώρα.

Με την υποστήριξή σας, πιστεύω ότι απόψε έχουμε ένα μεγάλο βραβείο στα χέρια μας. Μπορούμε να βάλουμε τέλος στην αγαπημένη εμμονή των μέσων ενημέρωσης. Μπορούμε να συνεχίσουμε τη δουλειά χωρίς τους θορύβους.

Και είμαι απολύτως βέβαιος ότι αν μπορέσουμε να ενωθούμε τις επόμενες μέρες, τότε εν ευθέτω χρόνο θα κερδίσουμε ξανά, θα ανταποδώσουμε την εμπιστοσύνη των 14 εκατομμυρίων που μας ψήφισαν και θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε τη χώρα που αγαπάμε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ