ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ - Οπλοκατοχή: Οι Ρεπουμπλικάνοι ζητούν χρόνο για την επίτευξη συμβιβασμού μέσω νομοσχεδίου

ΗΠΑ - Οπλοκατοχή: Οι Ρεπουμπλικάνοι ζητούν χρόνο για την επίτευξη συμβιβασμού μέσω νομοσχεδίου
Οι διαπραγματεύσεις έχουν την έγκριση του ηγέτη της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, αλλά και του Ρεπουμπλικάνου ηγέτη της μειοψηφίας Μιτς Μακόνελ AP/Hans Pennink

Ο γερουσιαστήςΤζον Κόρνιν που έχει ηγετικό ρόλο στις συνομιλίες για την προώθηση διακομματικής νομοθεσίας με στόχο την αντιμετώπιση των περιστατικών επιθέσεων με όπλα στις ΗΠΑ, παρότρυνε τη Δευτέρα τον ηγέτη της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, να δώσει τον χρόνο που είναι απαραίτητος για τις διαπραγματεύσεις, προκειμένου αυτές είτε να έχουν ως αποτέλεσμα μία συμφωνία, είτε να αποτύχουν.

Ο Κόρνιν, αλλά και άλλα μέλη του Κογκρέσου, τόσο Δημοκρατικοί όσο και Ρεπουμπλικάνοι, αναμενόταν να συναντηθούν χθες, Δευτέρα με την ελπίδα επίτευξης μιας συμφωνίας για τη νομοθεσία περί οπλοκατοχής και χρήσης των όπλων μέχρι το τέλος της εβδομάδας, έπειτα από ένα κύμα επιθέσεων με όπλα στις πόλεις Μπάφαλο (Νέα Υόρκη), Ουβάλντε (Τέξας) και Τάλσα (Οκλαχόμα).

Οι διαπραγματεύσεις έχουν την έγκριση του ηγέτη της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, αλλά και του Ρεπουμπλικάνου ηγέτη της μειοψηφίας Μιτς Μακόνελ. Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι ανησυχούν ότι ο Σούμερ θα κινηθεί σύντομα προς την κατεύθυνση έναρξης της ψηφοφορίας μιας σχετικής νομοθεσίας που προωθούν οι Δημοκρατικοί, στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις εμφανιστούν να μην παράγουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

«Ελπίζω ότι ο ηγέτης των Δημοκρατικών θα επιτρέψει τη συνέχιση των διακομματικών συνομιλιών και την ολοκλήρωσή τους, πριν ενεργοποιήσει τη διαδικασία ψηφοφορίας για κάτι, για το οποίο ο ίδιος γνωρίζει ότι δεν θα ψηφιστεί», δήλωσε ο Κόρνιν σε ομιλία του προς την ολομέλεια.

«Η προώθηση νομοθεσίας επί τη βάσει αποτελεσματικής συναίνεσης απαιτεί χρόνο», πρόσθεσε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής από το Τέξας.

«Ο μόνος τρόπος, με τον οποίο θα μπορούσαμε να έχουμε ένα νομοσχέδιο που θα μπορούσε να ψηφιστεί από τα δύο νομοθετικά σώματα και να κερδίσει την υπογραφή του προέδρου, είναι να έχουμε τον απαραίτητο χρόνο για την επίτευξη του επιδιωκόμενου συμβιβασμού».

Οι διαπραγματεύσεις έχουν καλλιεργήσει ελπίδες για την επίτευξη μιας σπάνιας διακομματικής συμφωνίας σχετικά με ζητήματα κατοχής όπλων στο Κογκρέσο, το οποίο έχει χαρακτηριστικά παραλύσει από την κομματική αντιπαράθεση για τα αναφερόμενα θέματα.

Με τη Γερουσία που έχει εκατό έδρες που είναι αριθμητικά μοιρασμένες στα δύο κόμματα (50-50), η νομοθεσία για τα όπλα θα απαιτήσει τις ψήφους δέκα Ρεπουμπλικάνων, προκειμένου να ικανοποιηθεί η προϋπόθεση εξασφάλισης των εξήντα θετικών ψήφων για την ψήφιση των περισσότερων νομοσχεδίων.

Αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι στο πλαίσιο μιας κομματικής γραμμής υποστηρίζουν κομβικά το συνταγματικό δικαίωμα στις ΗΠΑ για την οπλοκατοχή, σύμφωνα με την Δεύτερη Τροπολογία του Αμερικανικού Συντάγματος, έχουν απορρίψει πρωτοβουλίες, όπως η επιβολή απαγορεύσεων στα επιθετικά όπλα, αλλά και η χρήση γεμιστήρων που χρησιμοποιήθηκαν στα περισσότερα περιστατικά επιθέσεων ενόπλων.

Παρά το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος και το Κογκρέσο προσπαθούν παρά τις δυσκολίες να συμφωνήσουν σε μία αντίδραση κατά του κύματος των επιθέσεων με όπλα, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αναμένεται αυτόν το μήνα να αποφασίσει για μία υπόθεση στη Νέα Υόρκη, η οποία μπορεί να επιφέρει μία συνολική επέκταση των δικαιωμάτων της οπλοκατοχής.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής, Κρις Μέρφι, που έχει ηγετικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις δήλωσε επίσης ότι η ψήφιση σημαντικής νομοθεσίας για την οπλοκατοχή θα απαιτήσει χρόνο.

«Άκουσα τον σκεπτικισμό σχετικά με το πόσο μεγάλο μπορεί να είναι αυτό το πακέτο. Αλλά δεν θα υποστηρίξω κάτι το οποίο δεν θα σώζει ζωές», δήλωσε στο NBC News ο Μέρφι, που τάσσεται ουσιαστικά υπέρ των περιορισμών στην οπλοκατοχή. «Δεν θα υποστηρίξω κάτι, που απλά θα ελέγχει ένα κουτί», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τόσο ο Μέρφι, όσο και Κόρνιν, δήλωσαν πως οι συνομιλίες επικεντρώνονται σε μία σειρά θεμάτων που περιλαμβάνουν νομοθεσία για την ενθάρρυνση των πολιτειών να υιοθετήσουν νέους προληπτικούς νόμους, ώστε να μην μπορούν να φέρουν όπλα άνθρωποι με ψυχολογικά προβλήματα.

Στις συνομιλίες συμπεριλαμβάνονται και ζητήματα αναβάθμισης της ασφάλειας των σχολείων, ενίσχυσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, αλλά και απαγόρευσης της οπλοκατοχής από ανθρώπους που δεν πρέπει να έχουν όπλα.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, που τελεί υπό την πλειοψηφία των Δημοκρατικών, αναμένεται να ψηφίσει αυτή την εβδομάδα νομοθεσία που θα περιορίζει την αγορά όπλων. Ο Κόρνιν προέβλεψε ότι η νομοθεσία αυτή δεν θα εξασφαλίσει την υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων που είναι απαραίτητη, προκειμένου να ψηφιστεί από τη Γερουσία, ενώ τη χαρακτήρισε ως «ένα καταδικασμένο κομματικό νομοσχέδιο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ