ΚΟΣΜΟΣ

Αναζητώντας τον χαμένο για πάντα στα ανοιχτά της Χαβάη, Ace Cool

Αναζητώντας τον χαμένο για πάντα στα ανοιχτά της Χαβάη, Ace Cool

“Eξοργίζοντας τον κώδικα του Cool” ήταν ο τίτλος του άρθρου για τον Άλεκ Κουκ (Alec Cooke) στο Surfer 's Journal του 1992.

O φωτογράφος και θρύλος της κοινότητας του κύματος, Ουόρεν Μπόλστερ (Warren Bolster) αρνιόταν πεισματικά να τον αποκαλέσει Ace Cool, όπως ήταν το ψευδώνυμο και brand του. Πέρα από Ace Cool ήταν και ένας σέρφερ που πεισματικά ήθελε να είναι κύριος του εαυτού του, κυνηγούσε τα μεγάλα κύματα γιατί του άρεσε να παλεύει με τη θάλασσα, έγινε ίνδαλμα γιατί αδιαφορούσε επιδεικτικά για την ετικέτα του αθλήματος και τώρα πλέον ένας για πάντα αγνοούμενος. Η επιχείρηση διάσωσης του τερματίστηκε.

Ο Ace Cool αγνοείται από την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου και σύμφωνα με τις λιμενικές αρχές των ΗΠΑ δεν υπάρχουν ελπίδες για την ανεύρεση του. Τα νερά στο Οάχου αυτή την εποχή είναι επικίνδυνα και δύσκολα, δήλωσαν. “Τα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια και τους φίλους του” κατέληξαν.

Αναλλοίωτος και αλμυρός

"Είμαι ένας θρύλος" σχολίασε το 1991, τα ειρωνικά σχόλια συντάχθηκαν από τους αθλητικούς συντάκτες αλλά οι άθλοι του Κουκ παραμένουν αναλλοίωτοι και αλμυροί. Οι μάχες του με τα μεγάλα κύματα στον κόλπο της Waimea όπου άντεχε πολύ φτάνοντας τον εαυτό του στα όρια του - “είναι εκπληκτικό πόση τιμωρία μπορεί να αντέξει ένας άνθρωπος” σχολίασε ο Bolster- περίπου μύθοι. “Κάποιες φορές είναι ένα ενοχλητικό κουτάβι που σε αναγκάζει συνέχεια να τραβάς το πόδι σου πίσω, άλλες είναι επίπεδος και ευθύς”.

Ο συντάκτης του Surfer Ματ Γουόρσοου ανέτρεξε στην Εγκυκλοπαίδεια του Surfing, στο λήμμα Cooke. Αυτές είναι κάποιες λέξεις που έγραψε ο Ace Cool για τον Άλεκ Κουκ ή το ανάποδο.

“Γεννήθηκα στη Βοστόνη της Μασαχουσέτης στις 4 Φεβρουαρίου 1956, ήμουν ένα από τα πρώτα παιδιά που γεννήθηκαν από σπέρμα δωρητή. Ο πατέρας μου είχε καταγωγή από τη Χαβάη, από την οικογένεια των Κουκ. Ο βιολογικός μου πατέρας ήταν ακαδημαϊκός στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και κορυφαίος αθλητής, ένας πανύψηλος γαλανομάτης Σουηδός. Δεν τον γνώρισα ποτέ.”

“Μεγάλωσα στη Χαβάη, τη Νότια ακτή, το Ουάχου και το Kauai. Ξεκίνησα το σερφ έξι ετών, μέχρι τότε ανέβαινα στις σανίδες των γονιών μου, καβαλούσα την πλάτη του πατέρα μου και ανοιγόμασταν”.

“Με θεωρώ έναν από τους πρώτους extreme surfers, κυνήγησα κύματα πηδώντας από ελικόπτερο. Η περίοδος του Ace Cool ήταν κυρίαρχη στα 80s, όταν το 1982 βγήκα στα άνοιχτα του κόλπου Waimea μόλις μια μέρα αφότου ο τυφώνας Iwa είχε περάσει από το νησί. Ήμουν εκεί έξω μόνος όλη μέρα, προς το τέλος της ημέρας έχασα τη σανίδα μου και κολύμπησα έξω όπου αυτοί που τους αποκαλούμε “πιστούς” περίμεναν να καλωσορίσουν τον νέο Big Kahuna. Δεν αποφάσισα να βγω εκεί έξω μόνος από τύχη, ένα βράδυ πριν μου είχαν κλέψει την επιχείρηση με είδη surf που διατηρούσα στη Haleiwa. Τρελάθηκα, είπα στον εαυτό μου ότι δεν έχεις να χάσεις τίποτα πια.”

Οι φωτογραφίες του Warren Bolster από την Εγκυκλοπαίδεια του Surfing.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ