ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Yπόγεια βασανιστηρίων στη Χερσώνα για εκατοντάδες Ουκρανούς αμάχους καταγγέλλει το Κίεβο

Ουκρανία: Yπόγεια βασανιστηρίων στη Χερσώνα για εκατοντάδες Ουκρανούς αμάχους καταγγέλλει το Κίεβο
AP Photo

Σχεδόν 600 άνθρωποι υπόκεινται σε βασανιστήρια, κατά κύριο λόγο δημοσιογράφοι και ακτιβιστές, κρατούνται από τις ρωσικές δυνάμεις σε ειδικά σχεδιασμένα υπόγεια στη Χερσώνα καταγγέλλει το Κίεβο, ενόσω μαίνονται οι σφοδρές μάχες στο Σεβεροντονέτσκ, η κατάληψη του οποίου θα δώσει στην Ρωσία τον πλήρη έλεγχο της περιφέρειας του Λουχάνσκ.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, περίπου 600 άτομα (...) κρατούνται μέσα σε ειδικά σχεδιασμένα υπόγεια στην επαρχία της Χερσώνα» δήλωσε η Ταμίλα Τάτσεβα, εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου αρμόδια για την Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο που προσαρτήθηκε από τη Μόσχα το 2014 και συνορεύει με τη Χερσώνα.

Οι κρατούμενοι είναι «κυρίως δημοσιογράφοι και ακτιβιστές» που οργάνωσαν «συγκεντρώσεις υπέρ της Ουκρανίας στη Χερσώνα και την επαρχία της» μετά την κατάληψη αυτού της περιοχής από τους Ρώσους, είπε.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, κρατούνται υπό απάνθρωπες συνθήκες και υπόκεινται σε βασανιστήρια», κατήγγειλε η Τάτσεβα, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Ορισμένοι από τους Ουκρανούς που κρατούνται στην περιοχή της Χερσώνας -άμαχοι αλλά και αιχμάλωτοι πολέμου- μεταφέρθηκαν στη συνέχεια σε φυλακές της Κριμαίας, σύμφωνα με την ίδια.

Η ουκρανική επαρχία της Χερσώνας, που βρέχεται από την Μαύρη Θάλασσα και αυτή του Αζόφ, με έκταση περίπου 28.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, είχε περισσότερους από ένα εκατομμύριο κατοίκους πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Νωρίτερα, οι σοροί Ουκρανών μαχητών που έχασαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι τη Μαριούπολη στις εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Αζοφστάλ, παραδόθηκαν στο Κίεβο, όπως ανακοίνωσαν οι οικογένειες μελών του τάγματος Αζόφ της ουκρανικής εθνοφρουράς.

Οι οικογένειες είπαν πως η διαδικασία εντάσσεται στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, με κάθε πλευρά να λαμβάνει 160 πτώματα. Περισσότερα από 50 πτώματα ήταν μέλη του συντάγματος του Αζόφ, ανέφεραν οι συγγενείς τους στο Telegram.

Οι ουκρανικές δυνάμεις, που υπερασπίζονταν την Μαριούπολη, είχαν οχυρωθεί στη χαλυβουργία για εβδομάδες καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούσαν να καταλάβουν τον τελευταίο θύλακα αντίστασης στη Μαριούπολη. Εκτιμάται ότι περίπου 2.700 μαχητές του Αζοφστάλ είναι αιχμάλωτοι των ρωσικών δυνάμεων.

Σφοδρές μάχες στο Σεβεροντονέτσκ

Η στρατιωτική κατάσταση στο Σεβεροντονέτσκ «είναι σταθερά δύσκολη», σύμφωνα με τον επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της πόλης.

«Οι ένοπλες δυνάμεις μας έχουν εδραιώσει τις θέσεις τους», δήλωσε ο Ολεξάντρ Στρίουκ. «Οι μάχες δεν υποχωρούν. Οι Ρώσοι ρίχνουν όλο και περισσότερες δυνάμεις. Πολύ πυροβολικό και εξοπλισμός συγκεντρώνονται εδώ, επιτίθενται στην πόλη. Προσπαθούν να προχωρήσουν, εμείς τους εμποδίζουμε», είπε και πρόσθεσε:

«Οι ένοπλες δυνάμεις μας κάνουν ό,τι μπορούν για να υπερασπιστούν την πόλη».

Τόνισε ότι από 10.000 έως 11.000 άτομα παραμένουν στην πόλη.

Στη Μόσχα, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, δήλωσε ότι ο ρωσικός στρατός έχει πλέον υπό έλεγχο το 97% του Λουχάνσκ. στην ανατολική Ουκρανία.

στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, πως «οι κατοικημένες ζώνες του Σεβεροντονέτσκ απελευθερώθηκαν πλήρως» και πρόσθεσε πως «η κατάληψη της βιομηχανικής ζώνης (της πόλης) και των γειτονικών κωμοπόλεων συνεχίζεται».

Λονδίνο: Εκ νέου στόχος της Μόσχας ο βόρειος άξονας

Στην ημερήσια εκτίμησή του για τον πόλεμο στην Ουκρανία, το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας αναφέρει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ανακαταλάβει σημεία του Σεβεροντονέτσκ, αν και οι Ρώσοι συνεχίζουν να έχουν στην κατοχή τους την ανατολική πλευρά.

«Το ευρύτερο σχέδιο της Ρωσίας συνεχίζει να είναι η ανακοπή της πρόσβασης στην περιοχή του Σεβεροντονέτσκ από τον Βορρά και τον Νότο», σημειώνεται.

Παράλληλα, η Μόσχα είχε κέρδη στον νότιο άξονα της Ποπάσνα μέσα στον Μάιο, αλλά τώρα τα πράγματα στην περιοχή έχουν «παγώσει». Αντίθετα, οι έντονοι βομβαρδισμοί κοντά στο Ιζίουμ δείχνουν ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να ανανεώσει τις προσπάθειές της στον βόρειο άξονα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ