ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν προειδοποιεί για την ρωσική οικονομία λόγω κυρώσεων

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν προειδοποιεί για την ρωσική οικονομία λόγω κυρώσεων
Ο Πούτιν κάλεσε την κυβέρνηση να παράσχει περισσότερη βοήθεια σε εταιρείες και καταναλωτές, αν και δεν ανακοίνωσε νέες δαπάνες (Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε ότι οι βασικοί βιομηχανικοί κλάδοι αντιμετωπίζουν μεγάλες επιβραδύνσεις, παρόλο που υποστήριξε ότι υπάρχουν σημάδια οικονομικής ισχύος, υπογραμμίζοντας παράλληλα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Κρεμλίνο καθώς βαθαίνουν οι επιπτώσεις των διεθνών κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν ξεχώρισε τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, όπου σχεδόν όλα τα εργοστάσια αυτοκινήτων έχουν κλείσει λόγω έλλειψης εισαγόμενων εξαρτημάτων και είπε ότι βιομηχανίες όπως ο χάλυβας αντιμετωπίζουν «κίνδυνους σημαντικής μείωσης της παραγωγής μεσοπρόθεσμα». Ταυτόχρονα, υποστήριξε το χαμηλό ρεκόρ ανεργίας και την ισχύ του ρουβλίου ως θετικά σημάδια.

Σε μια τηλεοπτική συνάντηση με αξιωματούχους, ο Πούτιν κάλεσε την κυβέρνηση να παράσχει περισσότερη βοήθεια σε εταιρείες και καταναλωτές, αν και δεν ανακοίνωσε νέες δαπάνες. Δεν ανέφερε συγκεκριμένα τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, αναφερόμενος μόνο στις «σημερινές δυσκολίες που προκαλούνται από μια σειρά περιστάσεων για τις οποίες δεν θα μπούμε σε λεπτομέρειες».

Η Ρωσία αντιμετωπίζει μια από τις βαθύτερες πτώσεις των τελευταίων ετών, σύμφωνα με επίσημες προβλέψεις, καθώς οι κυρώσεις έκοψαν την πρόσβαση σε βασικές αγορές και εξαρτήματα και έχουν προκαλέσει φυγή ξένων εταιρειών.

Εντείνουν τις κυρώσεις οι ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ενέτεινε τις οικονομικές του κυρώσεις στη Ρωσία, περιορίζοντας τους επενδυτές από το να αγοράσουν το χρέος της χώρας στη δευτερογενή αγορά. Η νέα καθοδήγηση σημαίνει ότι οι αμερικανικές εταιρείες μπορούν να κατέχουν ή να πουλήσουν ρωσικό χρέος, αλλά δεν μπορούν να το αγοράσουν, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του Γραφείου Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών.

Συνολικά, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ έχει συμπεριλάβει 322 επιχειρήσεις και φορείς στην οικονομική μαύρη λίστα που έχει καταρτίσει προκειμένου να περιορίσει την υποστήριξη στις ρωσικές πολεμικές επιχειρήσεις που άρχισαν στα τέλη Φεβρουαρίου με την εισβολή στην Ουκρανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ