ΚΟΣΜΟΣ

Παραίτηση Ρουμάνου υπουργού Υγείας λόγω ιατρικών σκανδάλων

Παραίτηση Ρουμάνου υπουργού Υγείας λόγω ιατρικών σκανδάλων
REUTERS/Rick Wilking

Την παραίτησή του υπέβαλε σήμερα ο υπουργός Υγείας της Ρουμανίας μετά από τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα των τελευταίων μηνών, μεταξύ των οποίων ήταν και ο θάνατος τριών βρεφών από μια μυστηριώδη μολυσματική ασθένεια.

Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Ντάτσιαν Τσιόλος, που το Σαββατοκύριακο δήλωσε ότι ο τομέας της υγείας θα αποτελέσει στο εξής προτεραιότητά του και επέκρινε ξεκάθαρα τις ενέργειες του υπουργού, ανακοίνωσε ότι αποδέχτηκε την παραίτηση του Πατρίτσιου Αχίμας-Τσαντάριου.

Από την άλλη, ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις είχε ζητήσει την Παρασκευή να τεθεί σε εφαρμογή ένα "κατεπείγον σχέδιο δράσης" αφού αποκαλύφθηκαν πολλές παρατυπίες στον εφοδιασμό των νοσοκομείων με απολυμαντικά.

Συγκεκριμένα, πριν από τρεις μήνες δεκάδες βρέφη χρειάστηκε να νοσηλευτούν και τρία από αυτά αποβίωσαν. Μέχρι σήμερα δεν έχουν διαλευκανθεί τα αίτια που οδήγησαν στον θάνατό τους, σύμφωνα με το Αθηναϊκό πρακτορείο.

Σύμφωνα με μια δημοσιογραφική έρευνα, τα απολυμαντικά που χρησιμοποιούνται στα νοσοκομεία είναι υπερβολικά αραιωμένα, κάτι που τα καθιστά αναποτελεσματικά, ενώ και η τιμή τους είναι αφύσικα υψηλή.

Στις αρχές Μαΐου, σε έλεγχο που πραγματοποίησαν οι υγειονομικές αρχές, διαπιστώθηκε ότι περίπου 50 νοσοκομεία χρησιμοποιούσαν απολυμαντικά κακής ποιότητας. Το γεγονός αυτό εξηγεί γιατί μεγάλος αριθμός νοσηλευόμενων ασθενών μολύνονται από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις που συχνά είναι μοιραίες για τη ζωή τους, εκτιμούν οι αναλυτές.

Το Σάββατο, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής που έχει ξεκινήσει η εισαγγελία, έγιναν πολλές έρευνες στην έδρα της φαρμακευτικής εταιρείας "Hexi Pharma", που φέρεται ότι εμπλέκεται στην υπόθεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ