ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Βαρέα όπλα προμηθεύει η Νορβηγία το Κίεβο - Σφυροκοπείται το Σεβεροντονέτσκ

Ουκρανία: Βαρέα όπλα προμηθεύει η Νορβηγία το Κίεβο - Σφυροκοπείται το Σεβεροντονέτσκ
Οι ουκρανικές δυνάμεις απωθήθηκαν στα περίχωρα του Σεβεροντονέτσκ AP Photo/Oleksandr Ratushniak

Βαρέου τύπου όπλα στέλνει η Νορβηγία στην Ουκρανία, δωρίζοντας 22 αυτοκινούμενα πυροβόλα Μ109 για να τη βοηθήσει να «αντέξει στις ρωσικές επιθέσεις».

Ο Νορβηγός υπουργός Άμυνας, Μπιορν Άριλντ Γκραμ, χαρακτήρισε τη δωρεά ως «σημαντική συνεισφορά» και δήλωσε ότι «η (σ.σ. παρούσα) εξέλιξη στον πόλεμο στην Ουκρανία υποδηλώνει ότι είναι απαραίτητο να χορηγηθούν βαρύτερα συστήματα πυροβολικού και όπλων».

Ο νορβηγικός στρατός δώρισε τα πυροβόλα M109, τα οποία είναι όπλα μεγάλης εμβέλειας, αφού πρόσφατα αντικατέστησε το απόθεμά τους με νέο πυροβολικό από τη Νότια Κορέα, σύμφωνα με δήλωση του νορβηγικού υπουργείου Άμυνας.

Τα όπλα δωρίστηκαν μαζί με εξοπλισμό, ανταλλακτικά και πυρομαχικά, σύμφωνα με το νορβηγικό υπουργείο Εξωτερικών. «Ουκρανοί στρατιώτες είχαν ήδη εκπαιδευτεί στη χρήση του συστήματος από τον νορβηγικό στρατό στη Γερμανία», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Η νορβηγική κυβέρνηση περίμενε προκειμένου να προβεί σε δημόσια ανακοίνωση της δωρεάς για λόγους ασφαλείας. Οι μελλοντικές δωρεές ενδέχεται να μην ανακοινωθούν ή να σχολιαστούν», σύμφωνα με τη σχετική δήλωση.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, οδήγησε το Όσλο σε μια ιστορική «στροφή» της νορβηγικής πολιτικής, η οποία από το 1950 δεν απέστελλε όπλα σε χώρες εκτός αυτών του ΝΑΤΟ που βρίσκονται σε πόλεμο ή σε κίνδυνο ένοπλης σύγκρουσης.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, ανακοίνωσε «ποιοτικό άλμα» στις παραδόσεις γερμανικών βαρέων όπλων στην Ουκρανία, υποσχόμενος ότι το Βερολίνο θα ενισχύσει το Κίεβο με υπερσύγχρονο σύστημα αεράμυνας. Υπεραμυνόμενος, από το βήμα της Βουλής, των ενεργειών της γερμανικής κυβέρνησης για τη στήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία, ο Σολτς επεσήμανε ότι η Γερμανία έχει μέχρι στιγμής παραδώσει 15 εκατομμύρια σφαίρες, 100.000 χειροβομβίδες και 5.000 νάρκες.

Το Κίεβο έχει επανειλημμένα ζητήσει δωρεές βαρύτερων όπλων για να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή.

Σφυροκοπείται το Σεβεροντονέτσκ, στα περίχωρα οι ουκρανικές δυνάμεις

Οι ουκρανικές δυνάμεις απωθήθηκαν λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών στην πόλη Σεβεροντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας και πλέον ελέγχουν μόνο τα περίχωρά της, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ, Σερχίι Χαϊντάι, μιλώντας στον ενημερωτικό ιστότοπο RBC-Ukraine.

«Οι ειδικές δυνάμεις της Ουκρανίας αντεπιτέθηκαν πριν από μερικές ημέρες και ανακατέλαβαν σχεδόν τη μισή πόλη. Όμως δεν είχε νόημα να παραμείνουν εκεί όταν η Ρωσία άρχισε να ισοπεδώνει την περιοχή με βομβαρδισμούς και αεροπορικά πλήγματα», είπε ο Χαϊντάι.

«Οι δυνάμεις μας τώρα ελέγχουν και πάλι μόνο τα περίχωρα της πόλης. Αλλά η μάχη συνεχίζεται, (οι ουκρανικές δυνάμεις) υπερασπίζονται το Σεβεροντονέτσκ, είναι αδύνατον να πούμε ότι οι Ρώσοι ελέγχουν πλήρως την πόλη», πρόσθεσε.

Ο ουκρανικός στρατός μπορεί να χρειαστεί να αποσυρθεί σε ισχυρότερες θέσεις στο Σεβεροντονέτσκ, αλλά δεν θα εγκαταλείψει την πόλη δήλωσε τo πρωί της Τετάρτης, ο Ουκρανός περιφερειάρχης του Λουχάνσκ.

Η Ουκρανία αναμένει από τη Ρωσία να εντείνει τους βομβαρδισμούς της στο Σεβεροντονέτσκ και να πραγματοποιήσει μια τεράστια επίθεση όπου η Μόσχα επικεντρώνει όλες τις προσπάθειές της, δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση ο Σερχίι Χαϊντάι.

«Οι μάχες συνεχίζονται και κανείς δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την πόλη ακόμα κι αν ο στρατός μας πρέπει να υποχωρήσει σε ισχυρότερες θέσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος εγκαταλείπει την πόλη - κανείς δεν θα εγκαταλείψει τίποτα. Αλλά είναι πιθανό να αναγκαστούν να υποχωρήσουν», είπε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ