ΚΟΣΜΟΣ

Γουατεμάλα: Ένα μεγάλο μεταλλικό πλέγμα η λύση για να καθαρίσει ποταμός από τόνους σκουπιδιών

Γουατεμάλα: Ένα μεγάλο μεταλλικό πλέγμα η λύση για να καθαρίσει ποταμός από τόνους σκουπιδιών
Για τους τόνους σκουπιδιών που μεταφέρονται από την Γουατεμάλα υπάρχουν παράπονα και στην Ονδούρα, καθώς φτάνει μεγάλος μέρος στις ακτές της χώρας AP Photo/Moises Castillo

Ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός,  ο «The Ocean Cleanup» εγκατέστησε ένα τεράστιο πλέγμα, σαν οθόνη, από χάλυβα σε ένα μολυσμένο ποτάμι έξω από πόλη της Γουατεμάλας, σε μια προσπάθεια να σταματήσει τα πλαστικά και άλλα απορρίμματα από το να φτάσουν στον ωκεανό.

Ο ποταμός Las Vacas είναι διάσπαρτος με σωρούς σκουπιδιών που φέρνουν τα ρεύματα του ποταμού. Καθώς ξεκινά η περίοδος των βροχών, τα σκουπίδια αυτά μπορεί να παρασυρθούν μέχρι την Καραϊβική.

Η ΜΚΟ σε μια προσπάθεια να περιορίσει την περαιτέρω μόλυνση του νερού τοποθέτησε έναν μεγάλο μεταλλικό φράκτη με μια οθόνη που εκτείνεται στην κοίτη του ποταμού. Η συσκευή αυτή έχει συγκεντρώσει τόσα πολλά σκουπίδια, που σε ένα σημείο έχει λυγίσει, σύμφωνα με το Associated Press.

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να βοηθήσουμε στον καθαρισμό», είπε ο Boyan Slat, διευθυντής του Ocean Cleanup, σημειώνοντας ότι «δεν έχουμε δει ποτέ τέτοια ρύπανση από πλαστικά». Υπολογίζει ότι ο ποταμός Las Vacas μεταφέρει περίπου 20.000 τόνους σκουπιδιών ετησίως.

Οι δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη, για να βρεθεί ο σωστός τρόπος για να τοποθετηθεί το φράγμα.

«Συνεχίζουμε να αξιολογούμε μεταβλητές όπως το ύψος του φράχτη, και την ασφάλεια των θεμελίων», ανέφερε η ομάδα σε δήλωσή της.

Για τους τόνους σκουπιδιών που μεταφέρονται από την Γουατεμάλα υπάρχουν παράπονα και στην Ονδούρα, καθώς φτάνει μεγάλος μέρος στις ακτές της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ