ΚΟΣΜΟΣ

«Φωτιά» στα σενάρια για την υγεία του Πούτιν βάζει η αναβολή της ετήσιας μαραθώνιας συνέντευξής του

«Φωτιά» στα σενάρια για την υγεία του Πούτιν βάζει η αναβολή της ετήσιας μαραθώνιας συνέντευξής του
Η αναβολή της συνέντευξης έρχεται σε μια περίοδο που κλιμακώνονται οι φήμες για την υγεία του Ρώσου προέδρου Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Νερό στο μύλο των εικασιών για την κατάσταση της υγείας του Βλαντίμιρ Πούτιν ρίχνει η αιφνίδια αναβολή της ετήσιας τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχωρεί εδώ και δύο δεκαετίες, απαντώντας στις ερωτήσεις Ρώσων πολιτών.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, ότι η συνέντευξη που δίνεται σχεδόν κάθε Ιούνιο -μια εξαίρεση ήταν το 2020 λόγω πανδημίας- «θα καθυστερήσει» χωρίς να δώσει εξήγηση για τον λόγο, ούτε και να διευκρινίσει τον χρόνο, στον οποίο μετατίθεται.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους ο Πεσκόφ είπε μόνο ότι η συνέντευξη δεν θα δοθεί νωρίτερα από τον Ιούλιο, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η αναβολή έχει δόσει νέα τροφή στα σενάρια που βλέπουν εδώ και καιρό το φως της δημοσιότητας για την κατάσταση της υγείας του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με το Newsweek, ο Ρώσος πρόεδρος δίνει την ετήσια συνέντευξη κάθε χρόνο από το 2001, εκτός από τρία χρόνια από τότε που ξεκίνησε.

Η συνέντευξη αυτή, σε μορφή ερωταπαντήσεων, όπου οι Ρώσοι μπορούν να υποβάλλουν χιλιάδες ερωτήσεις και ο Πούτιν απαντά συνήθως σε περίπου 70 κατά μέσο όρο, πραγματοποιείται κάθε χρόνο αφότου ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου ανέλαβε το τιμόνι της Ρωσίας με εξαίρεση το 2004 και το 2012.

Η αναβολή ήρθε σε μια περίοδο που κλιμακώνονται οι φήμες για την υγεία του Ρώσου προέδρου.

Κάποιες εξ’ αυτών υποστηρίζουν ότι ο Πούτιν πάσχει από λευχαιμία, καρκίνο του θυρεοειδούς ή της κοιλιακής χώρας και άλλες ότι πάσχει από Πάρκινσον σε πρώιμο στάδιο.

Κάποιες πηγές, που θεωρούνται εν μέρει αξιόπιστες από τη Δύση, ισχυρίζονται ότι ο Πούτιν υπεβλήθη σε θεραπεία για καρκίνο το τελευταίο διάστημα και πάντως μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Από το Κρεμλίνο λένε ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, ότι ο Πρόεδρος χαίρει άκρας υγείας, ενώ και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ διέψευσε πρόσφατα ότι ο Πούτιν είναι άρρωστος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ