ΚΟΣΜΟΣ

Εκδίδεται στις ΗΠΑ ο Ελ Τσάπο

Εκδίδεται στις ΗΠΑ ο Ελ Τσάπο
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/MARIO GUZMAN

Μεξικανός δικαστής αποφάνθηκε ότι ο βαρόνος των ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν μπορεί να εκδοθεί για να δικαστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπως ανακοίνωσαν οι μεξικανικές ομοσπονδιακές αρχές σήμερα, λίγες ημέρες έπειτα από τη μεταγωγή του σε ένα σωφρονιστικό κατάστημα κοντά στα σύνορα του Μεξικού με τις ΗΠΑ.

Νωρίς το πρωί του Σαββάτου ο Γκουσμάν μεταφέρθηκεσε φυλακή υψίστης ασφαλείας στην βόρεια πόλη Σιουδάδ Χουάρες, στα σύνορα των δύο χωρών.

Ένα ανώτερο στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας επισήμανε πως η μεταγωγή του βαρόνου των ναρκωτικών συνδέεται με την πιθανή έκδοσή του, η οποία είναι πιθανό να προχωρήσει περί τα μέσα της χρονιάς, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό πρακτορείο.

Ο Γκουσμάν, το αφεντικό του πανίσχυρου καρτέλ Σιναλόα, ήταν επί χρόνια ο πλέον καταζητούμενος επικεφαλής συμμορίας του οργανωμένου εγκλήματος έως ότου συνελήφθη από το Σώμα Πεζοναυτών του Μεξικού τον Φεβρουάριο του 2014.

Κατάφερε να αποδράσει μέσω μιας υπόγειας στοάς τον περασμένο Ιούλιο και οι Αρχές τον συνέλαβαν ξανά τον Ιανουάριο. Ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο ανακοίνωσε αμέσως μετά ότι η κυβέρνησή του κάνει βήματα για να προχωρήσει στην έκδοσή του το συντομότερο.

Ο "βαρόνος" του Μεξικού κατηγορείται για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, εμπορία ναρκωτικών, απαγωγές και ανθρωποκτονίες από τις αρχές διαφόρων πόλεων των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων του Σικάγου, του Μαϊάμι και της Νέας Υόρκης.

Ο Χουάν Πάμπλο Μπαντίγιο, ένας από τους συνηγόρους του Γκουσμάν, ανέφερε ότι το νομικό καθεστώς του πελάτη του βρίσκεται ακόμη υπό επεξεργασία από τις μεξικανικές δικαστικές αρχές και πρόσθεσε ότι εάν προχωρήσει η έκδοσή του πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία θα πρόκειται για παραβίαση των δικαιωμάτων του.
Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν υποβληθεί εννέα εφέσεις εναντίον της έκδοσης του Γκουσμάν.

Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν ότι στην πραγματικότητα, η απόφαση για την έκδοση του βαρόνου των ναρκωτικών είναι πολιτική και θα ληφθεί από τον πρόεδρο. Πηγή στην κυβέρνηση πάντως εκτίμησε σήμερα πως δεν θα υπάρξει εξέλιξη στην υπόθεση του Γκουσμάν πριν περάσουν εβδομάδες, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ