ΚΟΣΜΟΣ

Ευλογιά των πιθήκων: Ξεκινούν εμβολιασμοί «στενών επαφών» και ατόμων υψηλού κινδύνου στην Ισπανία

Ευλογιά των πιθήκων: Ξεκινούν εμβολιασμοί «στενών επαφών» και ατόμων υψηλού κινδύνου στην Ισπανία
Η Ισπανία αριθμεί περισσότερες από 242 μολύνσεις ευλογιάς των πιθήκων από τις 19 Μαΐου AP Photo / Jean-Francois Badias

Ξεκινούν στην Ισπανία εμβολιασμοί όσων ήρθαν σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, καθώς η χώρα της Ιβηρικής αριθμεί περισσότερες από 242 μολύνσεις από τις 19 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το ισπανικό υπουργείο Υγείας.

Η Ισπανία γίνεται έτσι η πρώτη χώρα όπου ξεκινά πρόγραμμα εμβολιασμών για τη νόσο, ενώ ήδη τρέχουν ερευνητικές προσπάθειες για την παρασκευή εργαστηριακών τεστ για την διάγνωση της νόσου.

Ωστόσο, εξαιτίας της έλλειψης εμβολίων, μόνο οι χαρακτηρισμένοι ως «στενές επαφές» κρουσμάτων ή όσοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από τον ιό μπορούν να εμβολιαστούν, υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Περίπου 200 εμβόλια Imvanex της εταιρείας Bavarian Nordic παρελήφθησαν τη Δευτέρα από τις ισπανικές υγειονομικές αρχές και η κυβέρνηση σκοπεύει να αποκτήσει περισσότερα μέσω του προγράμματος αγοράς εμβολίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Περισσότερα από 1.200 κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων έχουν επιβεβαιωθεί σε περίπου 30 χώρες όπου η ασθένεια δεν είναι ενδημική, οι περισσότερες από αυτές στην Ευρώπη. Το τελευταίο 24ωρο, ο αριθμός των μολύνσεων στην Ισπανία αυξήθηκε κατά εννέα.

Στην Ελλάδα το πρώτο κρούσμα ανακοινώθηκε την περασμένη Τετάρτη από τον ΕΟΔΥ. Πρόκειται σύμφωνα για άνδρα με πρόσφατο ταξίδι στη Πορτογαλία.

Ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα

Αγώνας δρόμου για την ανάπτυξη διαγνωστικών τεστ

Διαγνωστικά τεστ για την ευλογιά των πιθήκων επιχειρούν να αναπτύξουν οι εταιρείες υγειονομικού προσανατολισμού, ελπίζοντας να αξιοποιήσουν μια νέα αγορά καθώς οι κυβερνήσεις εντείνουν τις προσπάθειες για τον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων που θα αποτρέψει τη διασπορά της πρώτης μεγάλης επιδημίας ιογενούς μόλυνσης στον κόσμο.

Καθώς παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων στις ευρωπαϊκές χώρες, οι εταιρείες σύμφωνα με το Reuters ήδη από τον περασμένο μήνα ξεκίνησαν να αναπτύσσουν διαγνωστικά «κιτ», όπως έκαναν και στις αρχές του 2020 για τη διάγνωση της COVID-19, όταν δημιουργήθηκε μία αγορά πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους κατασκευαστές των εν λόγω προϊόντων.

Παρόλο που η ζήτηση για τεστ ευλογιάς των πιθήκων προβλέπεται κατά πολύ χαμηλότερη εκείνης της Covid, η βιομηχανία ιατροφαρμακευτικών προϊόντων σπεύδει να αναπτύξει εύχρηστες διαγνωστικές εξετάσεις, ελπίζοντας να αντισταθμίσει τη μείωση πωλήσεων απο τα τεστ κορωνοϊού.

Η νέα αγορά θα απαλύνει –αλλά δεν θα αναπληρώσει- την επιβράδυνση των πωλήσεων που αναμένεται στις εξετάσεις για Covid-19, εκτιμούν αναλυτές, δεδομένου ότι η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι τόσο μεταδοτική ούτε τόσο επικίνδυνη και τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν μόνα τους μέσα σε εβδομάδες. Παράλληλα, παράλληλα, υπάρχουν εμβόλια, θεραπείες και δοκιμές που μπορούν ήδη να βοηθήσουν στον περιορισμό της εξάπλωσης της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ