ΚΟΣΜΟΣ

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Ο Τραμπ δεν ήθελε να σταματήσει η επίθεση παρά τις προτροπές συμβούλων του

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Ο Τραμπ δεν ήθελε να σταματήσει η επίθεση παρά τις προτροπές συμβούλων του
AP Photo/John Minchillo

Αποκαλυπτική είναι η έρευνα της ειδικής διακομματικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων για τον ρόλο, τις ενέργειες και τα κίνητρα του πρώην Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για την εισβολή υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουρίου του 2021.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου επί θητείας Τραμπ κατέθεσαν, ενώπιον της επιτροπής, ότι ο πρώην πρόεδρος δεν ήθελε να σταματήσει η επίθεση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, πως αντιστάθηκε με θυμό στους δικούς του συμβούλους που τον προέτρεπαν να αποσύρει τους ταραχοποιούς υποστηρικτές του και πως συμφωνούσε με την ιαχή «κρεμάστε τον Πενς!».

Ο τότε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πένς, ήταν στο Καπιτώλιο τη στιγμή της εισβολής, για να προεδρεύσει της καταμέτρησης των αποτελεσμάτων των εκλεκτόρων που ο Τραμπ προσπάθησε να ανατρέψει, ισχυριζόμενος χωρίς αποδείξεις ότι η ήττα του από τον Τζο Μπάιντεν ήταν αποτέλεσμα νοθείας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έγραψε πολλές φορές στο Twitter ότι ο Πενς είχε την εξουσία να ανατρέψει τα αποτελέσματα, πράγμα που δεν έκανε.

Η επιτροπή, της οποίας ηγούνται οι Δημοκρατικοί, παρουσίασε βίντεο με καταθέσεις από υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ, περιλαμβανομένης της κόρης του Ιβάνκα Τραμπ και του συζύγου της Τζάρεντ Κούσνερ, του γενικού εισαγγελέα Γουίλιαμ Μπαρ, του εκπροσώπου της προεκλογικής καμπάνιας Τζέισον Μίλερ και του στρατηγού Μαρκ Μάιλι.

Επίσης έδειξε μέρος της εμπρηστικής ομιλίας του Τραμπ πριν την επίθεση, στην οποία επανέλαβε ψευδείς ισχυρισμούς περί νοθείας των προεδρικών εκλογών και κατεύθυνε την οργή των υποστηρικτών του προς τον αντιπρόεδρό του Μάικ Πενς.

Η επιτροπή επιρρίπτει ευθέως την ευθύνη στον Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας ότι η επίθεση δεν ήταν αυθόρμητη αλλά «απόπειρα πραξικοπήματος» και άμεσο αποτέλεσμα της προσπάθειας του ηττημένου προέδρου να ανατρέψει τις αμερικανικές εκλογές του 2020.

«Η 6η Ιανουαρίου ήταν το αποκορύφωμα μιας απόπειρας πραξικοπήματος, μια θρασύδειλη απόπειρα για την ανατροπή της κυβέρνησης. Η βία δεν ήταν τυχαία» δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής, Μπένι Τόμσον, επικαλούμενος μαρτυρίες υποστηρικτών του Τραμπ που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, συνελήφθησαν και κατέθεσαν στις Αρχές.

BENNIE-THOMPSON.jpg
Ο Μπένι Τόμσον, ο Δημοκρατικός επικεφαλής της διακομματικής ειδικής επιτροπής για τα γεγονότα της 6ης ΙανουαρίουAP Photo/Andrew Harnik

Η Ιβάνκα Τραμπ, στενή συνεργάτιδα του πατέρα της στη διάρκεια της προεδρίας του, κατέθεσε μέσω βίντεο στην επιτροπή.

«Σέβομαι τον υπουργό Δικαιοσύνης (Ουίλιαμ) Μπαρ, οπότε δέχθηκα όσα είπε», επεσήμανε.

Σύμφωνα με την Ιβάνκα Τραμπ, ο Μπαρ δήλωσε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν εντόπισε σοβαρή νοθεία στις προεδρικές εκλογές του 2020 η οποία να στηρίζει τους ισχυρισμούς του Τραμπ ότι του «έκλεψαν» τις εκλογές.

Η επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων έδειξε ένα αδημοσίευτο βίντεο από την κατάθεση του Μπαρ ενώπιόν της. Σε αυτό ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ χαρακτηρίζει «μ@..κίες» τους ισχυρισμούς του Τραμπ περί νοθείας.

ivanka-capitolio.jpg
H Ιβάνκα Τραμπ, κόρη του πρώην Αμερικανού προέδρου και σύμβουλός του στον Λευκό ΟίκοMandel Ngan/Pool via AP

Οι ακροάσεις μπορεί να μην αλλάξουν τις απόψεις των Αμερικανών για την επίθεση στο Καπιτώλιο, αλλά η έρευνα της επιτροπής προορίζεται να παραμείνει ένα δημόσιο αρχείο, προσβάσιμο σε όλους. Πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές του φετινού φθινοπώρου, και με τον Τραμπ να εξετάζει άλλη μια υποψηφιότητα για τον Λευκό Οίκο το 2024, η τελική έκθεση της επιτροπής στοχεύει να εξηγήσει την πιο βίαιη επίθεση στο Καπιτώλιο από το 1814 και να διασφαλίσει ότι δεν θα ξανασυμβεί.

Υπενθυμίζεται πως κατά την εισβολή στο Καπιτώλιο έχασαν τη ζωή τους πέντε άτομα, ανάμεσά τους ένας αστυνομικός από επίθεση με πυροσβεστήρα και μία διαδηλώτρια από πυροβολισμό αστυνομικού και περισσότεροι από 100 αστυνομικοί τραυματίστηκαν, ενώ τέσσερις αστυνομικοί αργότερα αυτοκτόνησαν.

Με πληροφορίες από CNNi, Associated Press

ΔΗΜΟΦΙΛΗ