ΚΟΣΜΟΣ

Πάπας Φραγκίσκος: Αναβάλλεται επ' αόριστον η περιοδεία του στην Αφρική

Πάπας Φραγκίσκος: Αναβάλλεται επ' αόριστον η περιοδεία του στην Αφρική
Ο πάπας υποφέρει από έντονους πόνους στο δεξί γόνατο και από τις αρχές Μαΐου κυκλοφορεί με αναπηρικό αμαξίδιο AP Photo

Ο πάπας Φραγκίσκος ανέβαλε σήμερα επ’ αόριστον το ταξίδι που επρόκειτο να πραγματοποιήσει στις αρχές Ιουλίου στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και στο Νότιο Σουδάν, λόγω της γοναλγίας από την οποία υποφέρει, ανακοίνωσε το Βατικανό.

«Αποδεχόμενος τις συστάσεις των γιατρών του και για να μην διακυβευτεί η θεραπεία του, ο Άγιος Πατέρας, με μεγάλη λύπη του, αναγκάζεται να αναβάλει το ταξίδι (…) για μεταγενέστερη ημερομηνία» η οποία ακόμη δεν έχει καθοριστεί, ανέφερε ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της Αγίας Έδρας, Ματέο Μπρούνι.

Στην ανακοίνωση δεν γίνεται καμία αναφορά στο ταξίδι του ποντίφικα στον Καναδά, που είναι προγραμματισμένο για τις 24-30 Ιουλίου. Η περιοδεία στην Αφρική ήταν προγραμματισμένη για τις 2-7 Ιουλίου και το Βατικανό είχε μάλιστα δώσει λεπτομέρειες του προγράμματός του. Ο Φραγκίσκος σκόπευε μεταξύ άλλων να επισκεφθεί τις πόλεις Κινσάσα, Γκόμα και Τζούμπα.

Ο πάπας υποφέρει από έντονους πόνους στο δεξί γόνατο και από τις αρχές Μαΐου κυκλοφορεί με αναπηρικό αμαξίδιο. Σύμφωνα με μια πηγή του Βατικανού, υποβάλλεται σε θεραπεία η οποία ήδη «αποδίδει καρπούς».

«Πάει καλύτερα, πονάει λιγότερο, όχι όμως αρκετά για να μπορέσει να ταξιδέψει», είπε η πηγή αυτή, σημειώνοντας ότι προς το παρόν δεν γίνεται λόγος για χειρουργική επέμβαση.

Και οι φήμες περί παραίτησης

Αναφορά σε νέες φήμες που σχετίζονται με ενδεχόμενη παραίτηση του Πάπα Φραγκίσκου έκανε την Τετάρτη ο ιταλικός τύπος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, o Φραγκίσκος φέρεται να δήλωσε σε συνάντηση με τους Ιταλούς καθολικούς επισκόπους ότι προτιμά να παραιτηθεί, παρά να υποβληθεί σε επέμβαση για την χρόνια γοναλγία που τον ταλαιπωρεί.

Παράλληλα, ο ποντίφικας μόλις ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στο «διορισμό» 21 νέων καρδιναλίων, μια είδηση η οποία έριξε «λάδι στη φωτιά» των σεναρίων για την παραίτησή του. Οι 16 από τους νέους καρδινάλιους θα μπορούν να πάρουν μέρος στην εκλογή του νέου ποντίφικα, στο επόμενο κονκλάβιο.

Τον Αύγουστο, επίσης, έκανε γνωστό ότι θα μεταβεί στην πόλη Λ' 'Ακουιλα της κεντρικής Ιταλίας, για την «γιορτή της συγχώρεσης», η οποία είναι αφιερωμένη στον πάπα Κελεστίνο τον Πέμπτο, που είχε παραιτηθεί κατά τον 13ο αιώνα.

Ο Φραγκίσκος, στο παρελθόν δήλωσε ότι δεν αποκλείει να αποφασίσει να παραιτηθεί, σε περίπτωση που οι δυνάμεις του δεν είναι αρκετές για να αντεπεξέλθει στα καθήκοντά του.

Σύμφωνα ωστόσο με πολλούς σχολιαστές, αυτό αποκλείεται να συμβεί όσο βρίσκεται εν ζωή ο προκάτοχός του, ο επίτιμος πάπας Βενέδικτος, ο οποίος παραιτήθηκε το 2013.

Οι φήμες περί παραίτησης και οι νέοι καρδινάλιοι

Τα ιταλικά και καθολικά μέσα ενημέρωσης βρίθουν πλέον με εικασίες και ανεπιβεβαίωτες μέχρι στιγμής πληροφορίες ότι ο 85χρονος Φραγκίσκος σχεδιάζει να ακολουθήσει τα βήματα του Βενέδικτου, εξαιτίας των αυξημένων κινητικών του προβλημάτων, τα οποία τον τελευταία μήνα τον έχουν αναγκάσει να μετακινείται με αναπηρικό αμαξίδιο.

Οι φήμες αυτές ενισχύθηκαν την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Φραγκίσκος ανακοίνωσε ένα συμβούλιο για τη δημιουργία 21 νέων καρδιναλίων που είχε προγραμματιστεί για τις 27 Αυγούστου.

Δεκαέξι από αυτούς τους καρδινάλιους είναι κάτω των 80 ετών και μπορούν να ψηφίσουν σε ένα κονκλάβιο για την εκλογή του διαδόχου του Φραγκίσκου.

Μόλις προστεθούν στις τάξεις των «πριγκίπων της εκκλησίας», ο Φραγκίσκος θα έχει συμπληρώσει το Κολέγιο των Καρδιναλίων με 83 από τους 132 καρδινάλιους σε ηλικία ψήφου.

Αν και δεν υπάρχει εγγύηση για το πώς θα ψηφίσουν, οι πιθανότητες να βρουν έναν διάδοχο που συμμερίζεται τις ποιμαντικές προτεραιότητες του Φραγκίσκου γίνονται όλο και μεγαλύτερες.

Ο πάπας Φραγκίσκος ανακοίνωσε επίσης δύο ημέρες συνομιλιών την επόμενη εβδομάδα για να ενημερώσει τους καρδινάλιους σχετικά με το πρόσφατο αποστολικό του σύνταγμα, που μεταρρυθμίζει τη γραφειοκρατία του Βατικανού.

Αυτό το έγγραφο, το οποίο τίθεται σε ισχύ την ερχόμενη Κυριακή, επιτρέπει στις γυναίκες να διευθύνουν τα γραφεία του Βατικανού, επιβάλλει περιορισμούς θητείας στους υπαλλήλους του Βατικανού και τοποθετεί την Αγία Έδρα ως θεσμό στην υπηρεσία των τοπικών εκκλησιών και όχι το αντίστροφο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ