ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Κατάρριψη ουκρανικών αεροσκαφών από τις ρωσικές δυνάμεις - Ζελένσκι: Θα επικρατήσουμε

Ουκρανία: Κατάρριψη ουκρανικών αεροσκαφών από τις ρωσικές δυνάμεις - Ζελένσκι: Θα επικρατήσουμε
Δύο ουκρανικά αεροσκάφη καταρρίφθησαν στο Μικολάιφ και ένα στο Χάρκοβο AP Photo/Alexander Ermochenko

Tρία ουκρανικά πολεμικά αεροσκάφη κατέρριψαν σήμερα οι δυνάμεις αντιαεροπορικής άμυνας, την ώρα που ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαβεβαίωνε ότι η χώρα του θα επικρατήσει στον πόλεμο.  

Ο ρωσικός στρατός κατέρριψε δύο αεροσκάφη MIG-29 στην περιοχή του Μικολάιφ και ένα μαχητικό Su-25 στην περιοχή του Χαρκόβου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, ενώ δεν υπήρξε άμεσα σχόλιο από την πλευρά της Ουκρανίας.

Παρά τις πιέσεις που δέχεται, ιδιαίτερα στο ανατολικό τμήμα της, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του «σίγουρα θα επικρατήσει σε αυτόν τον πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία».

Μιλώντας από αδιευκρίνιστη τοποθεσία στο Κίεβο, ο Ζελένσκι δήλωσε στους συμμετέχοντες του ‘Διαλόγου του Σάνγκρι-Λα’ στη Σιγκαπούρη ότι η χώρα του δεν είναι σε θέση να εξάγει αρκετές ποσότητες τροφίμων λόγω του ρωσικού αποκλεισμού και ότι ο κόσμος θα αντιμετωπίσει «οξεία και σοβαρή επισιτιστική κρίση και λιμό».

Αγωνία για τους θανατοποινίτες

Η Ουκρανία πράττει ό,τι είναι δυνατόν για τη διάσωση των τριών ξένων πολιτών που καταδικάστηκαν σε θάνατο από τις αρχές του Ντονμπάς για λογαριασμό της Ρωσίας.

Οι τρεις αιχμαλωτίστηκαν πολεμώντας για την Ουκρανία, όπως δήλωσε σήμερα, ένας Ουκρανός βουλευτής που είναι μέλος στην κοινοβουλευτική επιτροπή Άμυνας και Ασφάλειας.

Μετά την αιχμαλωσία τους, δύο Βρετανοί και ένας Μαροκινός καταδικάστηκαν για «μισθοφορικές ενέργειες» την Πέμπτη, από ένα δικαστήριο στην αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, οι ηγέτες της οποίας, υποστηρίζονται από τη Μόσχα.

«Τόσο το υπουργείο Άμυνας, αλλά και η Κεντρική Διεύθυνση Πληροφοριών, η οποία διαχειρίζεται ζητήματα που σχετίζονται με την ανταλλαγή αιχμαλώτων, λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν ότι αυτοί οι ξένοι πολίτες θα διασωθούν», δήλωσε ο βουλευτής Φεντίρ Βενισλάβσκι στην κρατική τηλεόραση της Ουκρανίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ