ΚΟΣΜΟΣ

«Δείχνει τα δόντια της» η Ρωσία εν όψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ - Απειλές και κατά Πολωνίας

«Δείχνει τα δόντια της» η Ρωσία εν όψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ - Απειλές και κατά Πολωνίας
Αμερικανοί στρατιώτες της 82ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας του Φορτ Μπραγκ στη Βόρεια Καρολίνα πριν από την ανάπτυξή τους στην Πολωνία, 12 Μαΐου 2022 AP/Geert Vanden Wijngaert

Κλιμακώνει η Ρωσία τις απειλές με το βλέμμα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, προειδοποιώντας με αναλογικής ισχύος απάντηση εάν η Συμμαχία ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στο έδαφος της Πολωνίας.

Η ρωσική προειδοποίηση ακολουθεί το συντονισμένο αίτημα εννέα χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης για την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, εν μέσω του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία.

Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα λάβει χώρα στις 29 και 30 Ιουνίου στη Μαδρίτη, θα χαράξει τη νέα «Στρατηγική Αντίληψη» της Συμμαχίας σε περιβάλλον αναβαθισμένου στρατηγικού κινδύνου υπό το φως του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία -ο οποίος και «οδήγησε» τη Φινλανδία και τη Σουηδία στην υποβολή ιστορικού αιτήματος ένταξης στις συμμαχικές δομές.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών διαμήνυσε, διά στόματος υψηλόβαθμου διπλωμάτη, ότι η Μόσχα θα δώσει την «κατάλληλη απάντηση» σε αύξηση δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Πολωνία θα είναι αναλογική.

«Μια απάντηση, όπως πάντα, θα είναι αναλογική και κατάλληλη, με στόχο την εξουδετέρωση δυνητικών απειλών στην ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε ο Ολέγκ Τιάπκιν, επικεφαλής του τμήματος του υπουργείου Εξωτερικών που είναι αρμόδιο για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Ευρώπη, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ήδη από τα τέλη Μαρτίου, ένα μήνα μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε τη σύσταση νέων μάχιμων μονάδων στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας και συγκεκριμένα στη Σλοβακία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει επανειλημμένα δεσμευτεί ότι θα υπερασπιστεί «κάθε σπιθαμή» εδάφους του ΝΑΤΟ, έχει επίσης αποστείλει πρόσθετες αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, περιλαμβανομένης της Πολωνίας, προς ενίσχυση της άμυνας του ΝΑΤΟ.

Κατά τη διάρκεια συνόδου την Παρασκευή στο Βουκουρέστι, οι ηγέτες εννέα χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης ζήτησαν την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

«Αντιμέτωποι με αυξημένους κινδύνους για την ασφάλεια στη Ρουμανία και τη Μαύρη Θάλασσα, η εδραίωση του ΝΑΤΟ στην ανατολική του πτέρυγα [...] γίνεται ακόμη πιο επείγουσα και κρίσιμη», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις κατά την έναρξη της συνεδρίασης, στην οποία συμπροήδρευσε ο Πολωνός ομόλογός του, Αντρέι Ντούντα.

Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ θα χαράξει «ένα μακροπρόθεσμο όραμα, μέσω της νέας στρατηγικής της αντίληψης, θέτοντας τη συλλογική άμυνα και το Άρθρο 5 [σ.σ. της συνθήκης της] στο επίκεντρο των ενεργειών», υπογράμμισε ο Κλάους Γιοχάνις, υποστηρίζοντας την «ενίσχυση της στάσης αποτροπής και άμυνας», προς απάντηση «στις απειλές που εγείρει η Ρωσία».

Ο Τζο Μπάιντεν είχε εντός της εβδομάδας τηλεφωνική συνομιλία με τον Πολωνό ομόλογό του, Αντρέι Ντούντα, στον οποίο και επιβεβαίωσε «τη δέσμευση των ΗΠΑ στην ασφάλεια [...] της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ».

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ δεν δεσμεύεται πλέον από υποσχέσεις του παρελθόντος να μην αναπτύξει τα στρατεύματά του στην Ανατολική Ευρώπη, όπως έχει ξεκαθαρίσει ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Μίρτσα Τζοάνα.

Η Ιδρυτική Πράξη Αμοιβαίων Σχέσεων, Συνεργασίας και Ασφάλειας μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που υπεγράφη πριν από 25 χρόνια, προέβλεπε μεταξύ άλλων μέτρα που με σκοπό την «αποτροπή κάθε συγκέντρωσης συμβατικών δυνάμεων» στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη.

Ωστόσο, προχωρώντας στην εισβολή στην επικράτεια της Ουκρανίας και διακόπτοντας κάθε διάλογο με την Ατλαντική Συμμαχία, η Ρωσία «ακύρωσε το περιεχόμενο της Ιδρυτικής Πράξης», τόνισε ο Μίρτσα Τζοάνα.

Το 2017, το ΝΑΤΟ είχε αναπτύξει πολυεθνικές τακτικές δυνάμεις στα κράτη της Βαλτικής και στην Πολωνία με σκοπό την αποτροπή της Ρωσίας. Στα τέλη Φεβρουαρίου, έστειλε ενισχύσεις. Τα κράτη της Βαλτικής θέλουν ακόμη μεγαλύτερη παρουσία του ΝΑΤΟ, ζητώντας να αναπτυχθούν ταξιαρχίες αντί για μικρότερους τακτικούς σχηματισμούς, γεγονός που αναμένεται να συζητηθεί κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ