ΚΟΣΜΟΣ

Ελπίδα για αποτροπή της επισιτιστικής κρίσης: Η Ουκρανία ανοίγει διαδρομές μέσω Πολωνίας - Ρουμανίας

Ελπίδα για αποτροπή της επισιτιστικής κρίσης: Η Ουκρανία ανοίγει διαδρομές μέσω Πολωνίας - Ρουμανίας
Η Ουκρανία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγέας σιτηρών στον κόσμο AP Photo/Hadi Mizban

Δύο διαδρομές, μέσω Πολωνίας και Ρουμανίας, για την εξαγωγή σιτηρών και την αποτροπή μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης έχει οργανώσει Η Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι διάφορα προβλήματα έχουν επιβραδύνει την εφοδιαστική αλυσίδα, όπως δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας.

Ο Ντμίτρο Σενίκ δήλωσε ότι η παγκόσμια διατροφική ασφάλεια βρίσκεται σε κίνδυνο, επειδή η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία παρεμπόδισε τις εξαγωγές σιτηρών του Κιέβου από τη Μαύρη Θάλασσα, προκαλώντας ευρύτατες ελλείψεις, αλλά και αύξηση των τιμών.

Η Ουκρανία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγέας σιτηρών στον κόσμο και έχει ανακοινώσει ότι υπάρχουν περίπου 30 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών που έχουν αποθηκευτεί σε περιοχές που βρίσκονται υπό ουκρανικό έλεγχο. Οι ποσότητες αυτές, γίνεται προσπάθεια να εξαχθούν οδικώς, μέσω ποταμών, αλλά και σιδηροδρομικώς.

Η Ουκρανία βρίσκεται σε συνομιλίες με τις βαλτικές χώρες για την οργάνωση ενός τρίτου διαδρόμου εξαγωγής τροφίμων, όπως δήλωσε ο Σενίκ.

Καίνε οι Ρώσοι τα σιτηρά;

Κι όλα αυτά την ώρα που το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία ότι βομβαρδίζει τους σιτοβολόνες της Ουκρανίας, καθώς ο Πούτιν επιδιώκει να προκαλέσει λιμό στη χώρα..

Προς επίρρωση μάλιστα των παραπάνω, την περασμένη εβδομάδα εμφανίστηκαν πλάνα που δείχνουν Ουκρανούς στρατιώτες να ψεκάζουν με νερό τις καλλιέργειες σιταριού σε μια προσπάθεια να σώσουν τη σοδειά των σιτηρών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ