ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Η Δικαιοσύνη θα εξετάσει προσφυγές κατά του σχεδίου να στείλει στη Ρουάντα πρόσφυγες

Βρετανία: Η Δικαιοσύνη θα εξετάσει προσφυγές κατά του σχεδίου να στείλει στη Ρουάντα πρόσφυγες
Οι ενάγοντες, μεταξύ των οποίων οι οργανώσεις Care4Calais και Detention Action, κατέθεσαν ωστόσο έφεση, που αναμένεται να εξεταστεί σήμερα AP Photo

Την παραμονή των πρώτων προγραμματισμένων αναχωρήσεων, η βρετανική δικαιοσύνη θα εξετάσει σήμερα προσφυγές της τελευταίας στιγμής κατά του σχεδίου της κυβέρνησης να στείλει στη Ρουάντα πρόσφυγες που έχουν φθάσει παράτυπα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η πρώτη πτήση, που θα μεταφέρει 30 ανθρώπους, έχει προγραμματιστεί για αύριο, Τρίτη, τέσσερις ημέρες μετά την απόρριψη της προσφυγής από ενώσεις υπεράσπισης προσφύγων.

Οι ενάγοντες, μεταξύ των οποίων οι οργανώσεις Care4Calais και Detention Action, κατέθεσαν ωστόσο έφεση, που αναμένεται να εξεταστεί σήμερα.

Παράλληλα, σήμερα θα εξεταστεί από το Ανώτατο Δικαστήριο μια άλλη προσφυγή, από την οργάνωση Asylum Aid.

Η Βρετανία κατέληξε σε συμφωνία με τη Ρουάντα για να αποστείλει κάποιους αιτούντες άσυλο στην αφρικανική χώρα, προσφέροντας αρχικά ποσό ύψους 120 εκατ. λιρών.

Στέλνοντας αιτούντες άσυλο πάνω από 6.000 χιλιόμετρα μακριά από το Λονδίνο – πολιτική που θυμίζει αυτή που εφάρμοσε η Αυστραλία – η κυβέρνηση θέλει να αποθαρρύνει τις παράτυπες αφίξεις στη χώρα. Από την αρχή της χρονιάς, πάνω από 10.000 μετανάστες έχουν διασχίσει παράτυπα τη Μάγχη για να φθάσουν στις βρετανικές αρχές με μικρές βάρκες, αριθμός που θεωρείται αυξημένος σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, όταν ήδη είχε ανέλθει σε επίπεδα-ρεκόρ.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είναι αποφασισμένος να προχωρήσει με την πολιτική αυτή παρά τις νομικές δυσκολίες και παρά το ότι φέρεται να εναντιώνεται σε αυτή ο πρίγκιπας Κάρολος, διάδοχος του βρετανικού θρόνου. Το σαββατοκύριακο, σύμφωνα με την εφημερίδα The Times, ο Κάρολος σε ιδιωτική συζήτηση χαρακτήρισε την πολιτική αυτή «αποκρουστική». Εκπρόσωπός του δεν αρνήθηκε ότι ο Κάρολος εξέφρασε προσωπικές απόψεις για την πολιτική αυτή, αλλά τόνισε ότι παραμένει «πολιτικά ουδέτερος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ