ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ καλεί τους πολίτες του να φύγουν «τώρα» από την Κωνσταντινούπολη λόγω ιρανικής απειλής

Το Ισραήλ καλεί τους πολίτες του να φύγουν «τώρα» από την Κωνσταντινούπολη λόγω ιρανικής απειλής
Ιρανικοί «πυρήνες» σχεδιάζουν επιθέσεις κατά Ισραηλινών τουριστών στην Τουρκία, προειδοποιεί ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Γιαΐρ Λαπίντ, καλώντας τους να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα Abir Sultan/Pool Photo via AP

Εν μέσω σοβαρής κλιμάκωσης της μακράς σύγκρουσης με το Ιράν, ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας, Γιαΐρ Λαπίντ, καλεί τους πολίτες του Ισραήλ να μην επισκεφθούν την Τουρκία, και ειδικά την Κωνσταντινούπολη, και όσους βρίσκονται εκεί να επιστρέψουν άμεσα, επικαλούμενος κίνδυνο για τη ζωή τους εξαιτίας σχεδιαζόμενων επιθέσεων κατά Ισραηλινών τουριστών από ιρανικά δίκτυα.

«Καλούμε τους Ισραηλινούς να μην μεταβούν στην Κωνσταντινούπολη, και εφόσον δεν είναι απαραίτητο, να μην πετάξουν στην Τουρκία», δήλωσε τη Δευτέρα ο Γιαΐρ Λαπίντ, απευθύνοντας παράλληλα προειδοποίηση προς το Ιράν, και όσους ενέχονται στο σχεδιασμό επιθέσεων, ότι «το μακρύ χέρι του Ισραήλ θα τους φτάσει, όπου και αν βρίσκονται».

«Εάν βρίσκεστε ήδη στην Κωνσταντινούπολη, επιστρέψτε στο Ισραήλ το ταχύτερο δυνατόν. Εάν έχετε προγραμματίσει ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη, ακυρώστε το. Κανένα ταξίδι δεν αξίζει [να κοστίσει] τη ζωή σας» δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ ανακοίνωσε πως έχει ανέλθει στο υψηλότερο επίπεδο (4) ο κίνδυνος για την ασφάλεια Ισραηλινών στην Κωνσταντινούπολη.

Η επείγουσα ταξιδιωτική οδηγία εκδόθηκε κατόπιν των αναφορών ότι το Ισραήλ και η Τουρκία απέτρεψαν ιρανική τρομοκρατική επίθεση κατά Ισραηλινών τουριστών στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο μήνα. Ο Γιαΐρ Λαπίντ ανέφερε πως έχουν υπάρξει και άλλες απόπειρες που απετράπησαν τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο ίδιος παράλληλα ευχαρίστησε την τουρκική κυβέρνηση για τις προσπάθειες προστασίας των Ισραηλινών πολιτών, και επισήμανε πως η Άγκυρα κατανοεί πως παρά την εξαιρετική σημασία του τουρισμού, ορισμένοι κίνδυνοι δεν πρέπει να αναληφθούν.

«Υπό το φως της διαρκούς απειλής και της ενίσχυσης των προθέσεων του Ιράν να βλάψει Ισραηλινούς στην Τουρκία, με έμφαση στην Κωνσταντινούπολη, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας αυξάνει το επίπεδο ταξιδιωτικής προειδοποίησης στο μέγιστο επίπεδο 4» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ο Γιαΐρ Λαπίντ δήλωσε τη Δευτέρα ότι ορισμένοι Ισραηλινοί που ταξίδεψαν στην Τουρκία επέστρεψαν χωρίς να γνωρίζουν πως διέτρεξε κίνδυνο η ζωή τους, όπως μεταδίδει η Jerusalem Post. Αναφερόμενος στη σχεδιαζόμενη επίθεση που απετράπη, είπε πως στόχος ήταν «η απαγωγή ή δολοφονία» Ισραηλινών.

Η ισραηλινή εφημερίδα Yediot Ahronot ανέφερε επίσης σε δημοσίευμά της, επικαλούμενη ανώνυμη πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας, ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετοί ιρανικοί «πυρήνες» που σχεδιάζουν επιθέσεις κατά Ισραηλινών τουριστών στην Τουρκία.

Η προειδοποίηση έρχεται εν μέσω επικίνδυνης όξυνσης στο σκιώδη πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, και αντίθετα σταδιακής θέρμανσης σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Τελ Αβίβ σε συνέχεια και της επίσκεψης του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Ισραήλ τον περασμένο μήνα -πρώτη ανάλογη επίσκεψη εδώ και μία 15ετία.

Η Τεχεράνη «βρυχάται» για τις πρόσφατες δολοφονίες υψηλόβαθμων αξιωματούχων των Φρουρών της Επανάστασης που αποδίδει στο Ισραήλ, το οποίο επίσης κατηγορεί για σειρά επιθέσεων σε πυρηνικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις εντός Ιράν, αλλά και στο έδαφος της Συρίας.

Ο σκιώδης πόλεμος Ισραήλ-Ιράν διαρκεί χρόνια, όμως η σύγκρουση έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα ειδικά μετά τη δολοφονία του συνταγματάρχη των Φρουρών της Επανάστασης Χασάν Σαγιάντ Χοντάι, ο οποίος έπεσε νεκρός από πυρά έξω από την κατοικία του στην Τεχεράνη στις 22 Μαΐου.

Το Ισραήλ κατηγορείται και για τις αεροπορικές επιδρομές της περασμένης εβδομάδας στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού, με συνέπεια να προκληθούν σημαντικές καταστροφές σε δύο διαδρόμους προσγείωσης. Το αεροδρόμιο βρίσκεται σε περιοχή βόρεια της Δαμασκού, όπου επιχειρούν υποστηριζόμενες από το Ιράν ομάδες, περιλαμβανομένης της Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Μία εβδομάδα μετά τη δολοφονία του Χασάν Σαγιάντ Χοντάι, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Ναφτάλι Μπένετ, είχε διαμηνύσει ότι το Ιράν «δεν θα παραμείνει ατιμώρητο» για επιθέσεις που υποκινεί, μέσω τρίτων χωρών, και διαρκή στοχοποίηση των συμφερόντων του Ισραήλ.

«Η εποχή της ασυλίας του ιρανικού καθεστώτος έχει τερματιστεί. Αυτοί που χρηματοδοτούν τους τρομοκράτες, αυτοί που οπλίζουν τους τρομοκράτες και αυτοί που τους στέλνουν, θα πληρώσουν το πλήρες τίμημα» των πράξεών τους, προειδοποίησε.

Ο Χοντάι κατηγορούνταν από το Ισραήλ για το σχεδιασμό επιθέσεων κατά Ισραηλινών πολιτών σε ολόκληρο τον κόσμο. Η μέθοδος δολοφονίας του, ήταν σύμφωνη με προηγούμενες δολοφονίες στο Ιράν, κυρίως πυρηνικών επιστημόνων και συνδέθηκαν ευρύτερα με τη Μοσάντ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ