ΚΟΣΜΟΣ

Κολωνία: Απειλητικά μηνύματα κλείνουν εστιατόριο για αστείο με τον Ερντογάν

Κολωνία: Απειλητικά μηνύματα κλείνουν εστιατόριο για αστείο με τον Ερντογάν
Urban Burgery

Ένα γκουρμέ εστιατόριο με μπέργκερ στην Κολωνία προσέθεσε στο μενού του το «μπέργκερ Ερντογάν», μετά τον σάλο με την δίωξη του σατιρικού κωμικού Μπέμερμαν από τον τούρκο πρόεδρο.

Η κίνηση αυτή συνοδεύτηκε από διαδικτυακές απειλές και τρομοκράτηση του ιδιοκτήτη του και κατέληξε στο οριστικό λουκέτο του εστιατορίου.

Ο Γιόργκ Τίμαν δεν είχε γίνει ποτέ ξανά αποδέκτης τέτοιου μίσους για ένα αστείο στο μενού του εστιατορίου του.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, τον περασμένο Απρίλιο, ο ιδιοκτήτης του "Urban Burgery", ένα από τα πολλά γκουρμέ εστιατόρια που σερβίρουν μπέργκερ, στο κέντρο της Κολωνίας, προσέθεσε μια νέα παραλλαγή μπέργκερ με κατσικίσιο τυρί και το ονόμασε «το μπέργκερ του Ερντογάν».

Ήταν μια χιουμοριστική αντίδραση στην απόπειρα του τούρκου προέδρου να ασκήσει ποινική δίωξη στο γερμανό κωμικό Γιαν Μπέμερμαν, για ένα σατιρικό ποίημα.

Το μπέργκερ του Ερντογάν έγινε αμέσως το αγαπημένο των θαμώνων. Μια εβδομάδα μετά το εστιατόριο έκλεισε.

Το μπέργκερ πυροδότησε μια πλημμύρα σχολίων στα social media κατά του εστιατορίου – με συκοφαντίες, σκληρά σχόλια, προσβολές και ξεκάθαρες απειλές κατά του ιδιοκτήτη, από υποστηρικτές του τούρκου προέδρου που ισχυρίστηκαν ότι θα πήγαιναν στο εστιατόριο για μια «επίσκεψη».

Φοβούμενος για την ασφάλεια του προσωπικού, ο 52χρονος ιδιοκτήτης αποφάσισε να κλείσει το εστιατόριο.

Συγχρόνως, ξεκαθάρισε πως σκοπεύει να συνεχίσει να μάχεται για την ελευθερία της γνώμης στην Τουρκία, λέγοντας ότι δεν πρόκειται πτοηθεί από μια συμμορία εχθρών της δημοκρατίας, του νόμου και των δικαιωμάτων.

«Εξαιτίας πραγματικών απειλών και ειδικότερα καλεσμάτων από υποστηρικτές του Ερντογάν για «επισκέψεις» στο εστιατόριο μας, δεν μπορούμε πια να εγγυηθούμε την ασφάλεια των εργαζομένων μας», έγραψε στο Facebook.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ