ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλη ποσότητα βαρέος οπλισμού ζητά η Ουκρανία από τη Δύση

Μεγάλη ποσότητα βαρέος οπλισμού ζητά η Ουκρανία από τη Δύση
Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου υποστήριξε ότι η Ουκρανία χρειαζόταν «ισοτιμία βαρέων όπλων» για να νικήσει τη Ρωσία και να τερματίσει τον πόλεμο (AP Photo/Francisco Seco, file)

Τεράστια αύξηση στον εφοδιασμό βαρέος οπλισμού ζητά η Ουκρανία από τη Δύση, την ώρα που ο ουκρανικός στρατός αγωνίζεται να αντισταθεί στη σφοδρή επίθεση από το ρωσικό πυροβολικό στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς, όπου μέσα σε μερικές ημέρες 200 στρατιώτες σκοτώθηκαν στη μάχη.

Ειδικότερα, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μιχαϊλο Ποντόλιακ, κάλεσε μέσω twitter τη Δύση τη Δευτέρα να τους προμηθεύσει 300 εκτοξευτές πυραύλων, 500 άρματα μάχης και 1.000 οβίδες πριν από μια βασική συνάντηση την Τετάρτη, υποστηρίζοντας ότι η Ουκρανία χρειαζόταν «ισοτιμία βαρέων όπλων» για να νικήσει τη Ρωσία και να τερματίσει τον πόλεμο.

Αυτό θα απαιτούσε, είπε, 300 από τα συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης (MLRS) – πολύ περισσότερα από τα περίπου επτά για τα οποία έχουν δεσμευτεί μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο – και περισσότερα από τα περίπου 60 που άλλοι σύμβουλοι είπαν προηγουμένως ότι θα κάλυπταν τις ανάγκες τους.

Ο πλήρης κατάλογος του Ποντόλιακ περιελάμβανε επίσης «1.000 οβίδες» του προτύπου 155 χιλιοστών του ΝΑΤΟ, πολύ περισσότερες από αυτές που έχουν αποσταλεί μέχρι στιγμής. Οι ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων, είχαν παραδώσει 109 μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Μια ειδική συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας πραγματοποιείται την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, της οποίας θα προεδρεύσει ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, για να συζητηθούν μελλοντικές δωρεές όπλων, η τρίτη τέτοια συνάντηση από την έναρξη του πολέμου. Ο Βρετανός ομόλογός του Μπεν Γουάλας, είναι μεταξύ εκείνων που είναι προγραμματισμένο να παραστούν.

Εν μέσω πίεσης, η συνάντηση απέκτησε ιδιαίτερη σημασία στο Κίεβο, το οποίο θέλει ουσιαστικές και γρήγορες παραδόσεις πυρομαχικών, ώστε να μπορέσει να προσπαθήσει να απωθήσει τους Ρώσους εισβολείς από το έδαφός του προτού να είναι πολύ αργά.

Οι άλλες απαιτήσεις του Ποντόλιακ περιλαμβάνουν επίσης «500 τανκς, 2.000 τεθωρακισμένα οχήματα, 1.000 drones», ένας τεράστιος αριθμός βαρέων όπλων που θα άλλαζαν δραματικά τη στρατιωτική ισορροπία και, σε ορισμένες περιπτώσεις, θα εξαντλούσαν σημαντικά τις δυτικές προμήθειες.

Τριακόσια MLRS θα αντιστοιχούσαν περίπου στο μισό του υπάρχοντος αποθέματος των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS) ο αμερικανικός στρατός διαθέτει 363 πυραύλους φορτηγών Himars και 225 εκτοξευτές παρακολούθησης M270 και οι Αμερικανοί Πεζοναύτες έχουν άλλους 47. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει 35 από την έκδοση των M270.

Την περασμένη εβδομάδα, ένας άλλος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, ο στρατιωτικός αναλυτής Ολεξιι Αρίστοβιτς, είχε πει ότι το Κίεβο θα χρειαζόταν 60 εκτοξευτές ρουκετών για να σταματήσει τους Ρώσους εισβολείς.

Σύμφωνα με τη Guardian, ένα «δώρο» 1.000 οβίδων θα ισοδυναμούσε κατά προσέγγιση με το οπλοστάσιο των ΗΠΑ. Τα στοιχεία του IISS, που συγκεντρώθηκαν πριν από τη δωρεά των 109, δείχνουν ότι ο αμερικανικός στρατός έχει 518 ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα M777 του τύπου που έχουν ήδη προμηθεύσει και οι Αμερικανοί Πεζοναύτες άλλα 481.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά περισσότερα από 500 τανκς διαθέσιμα στις δυτικές δυνάμεις. Μόνο ο αμερικανικός στρατός έχει περίπου 2.645 άρματα μάχης Abrams και κάπου περίπου 3.450 άλλα σε αποθήκη, σύμφωνα με την ετήσια ανασκόπηση των στρατιωτικών αποθεμάτων της IISS.

Τόσο πριν όσο και στην αρχή του πολέμου, οι δυτικές χώρες δήλωσαν ότι θα προμήθευαν μόνο «αμυντικά όπλα» στην Ουκρανία είτε για να αποτρέψουν μια εισβολή είτε για να σταματήσουν μια προέλαση. Η Ρωσία, ωστόσο, πέτυχε να καταλάβει ένα σημαντικό τμήμα εδάφους στα ανατολικά και νότια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ