ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Όχι στους περιορισμούς εξαγωγής τροφίμων για την αποφυγή επισιτιστικής κρίσης

ΟΗΕ: Όχι στους περιορισμούς εξαγωγής τροφίμων για την αποφυγή επισιτιστικής κρίσης
H Ινδία, μετά την απαγόρευση εξαγωγής σιταριού ανακοίνωσε προ ημερών και την επιβολή πλαφόν στις εξαγωγές ζάχαρης (AP Photo/Channi Anand, File)

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ ζητούν από τις χώρες μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO) να μην επιβάλλουν περιορισμούς στις εξαγωγές τροφίμων την ώρα που η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μπορεί να προκαλέσει επισιτιστική κρίση στον πλανήτη.

Συγκεκριμένα, δύο αξιωματούχοι του ΟΗΕ ζήτησαν χθες, Δευτέρα, 13 Ιουνίου από τις χώρες μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO) να μην επιβάλλουν κανέναν περιορισμό στις εξαγωγές τροφίμων για να αποφευχθεί ο κίνδυνος μιας επισιτιστικής κρίσης.

Την ανοικτή επιστολή υπέγραψαν η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ και η Ρεμπέκα Γκρίνσπαν, γενική γραμματέας της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD).

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει φοβερά δεινά στον ουκρανικό λαό και έχει αυξήσει τον κίνδυνο πείνας και λιμού για δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους που βρίσκονται στα πρόθυρα ή ήδη ζουν σε καθεστώς επισιτιστικής ανασφάλειας», έγραψαν οι δύο αξιωματούχοι απευθυνόμενες στους υπουργούς των χωρών μελών του WTO.

Ζήτησαν εξάλλου από τους υπουργούς «να αποφύγουν να επιβάλουν περιορισμούς στις εξαγωγές βασικών τροφίμων τα οποία αγοράζουν οι λιγότερο προηγμένες χώρες και οι αναπτυσσόμενες χώρες (…) καθώς και αυτά που αγοράζει το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) για ανθρωπιστικούς σκοπούς».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αυξήσει τις ανησυχίες για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, καθώς τα λιμάνια της χώρας στη Μαύρη θάλασσα παραμένουν αποκλεισμένα, με αποτέλεσμα το Κίεβο, ένας από τους σημαντικότερους εξαγωγούς σιτηρών παγκοσμίως, να μην μπορεί να εξάγει την παραγωγή του.

Στα τέλη Μαΐου η γενική διευθύντρια του WTO Νγκόζι Οκόνζο- Ιουεάλα είχε επίσης ζητήσει να μην επιβληθούν περιορισμοί στις εξαγωγές.

Μία χώρα που έχει λάβει τέτοιου είδους μέτρα είναι η Ινδία, η οποία ανακοίνωσε την επιβολή πλαφόν στις εξαγωγές ζάχαρης από την 1η Ιουνίου, αφού έχει ήδη απαγορεύσει τις εξαγωγές σιταριού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ