ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία Σι - Πούτιν να εντείνουν τη συνεργασία τους στον οικονομικό και στρατιωτικό τομέα

Συμφωνία Σι - Πούτιν να εντείνουν τη συνεργασία τους στον οικονομικό και στρατιωτικό τομέα
Το Πεκίνο και η Μόσχα ανακοίνωσαν μια σύμπραξη «χωρίς όρια» μερικές μόλις εβδομάδες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία (Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File)

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν σήμερα, Τετάρτη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να διευρύνουν τη συνεργασία τους στους τομείς της ενέργειας, της βιομηχανίας και των χρηματοοικονομικών, καθώς η Μόσχα βρίσκεται αντιμέτωπη με τις πρωτοφανείς κυρώσεις που της επέβαλε η Δύση με αφορμή την εισβολή στην Ουκρανία.

«Συμφωνήθηκε να διευρύνουμε τη συνεργασία στην ενέργεια, την οικονομία, τη βιομηχανία, τις μεταφορές και άλλους τομείς, λαμβάνοντας υπόψη ότι η παγκόσμια οικονομική κατάσταση έχει γίνει πιο περίπλοκη, λόγω της παράνομης πολιτικής των κυρώσεων της Δύσης», ανέφερε το Κρεμλίνο.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης για «την ανάπτυξη των στρατιωτικών σχέσεων» των χωρών τους.

Ο Κινέζος πρόεδρος είπε ότι όλα τα μέρη πρέπει να εργαστούν για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία «με υπεύθυνο τρόπο», αναφέρει το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Στην κλήση τους, ο Σι επανέλαβε την προθυμία της Κίνας να βοηθήσει στην επίλυση της κατάστασης.

Το Πεκίνο και η Μόσχα ανακοίνωσαν μια σύμπραξη «χωρίς όρια» μερικές μόλις εβδομάδες πριν από την εισβολή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, και η Κίνα αρνήθηκε να καταδικάσει την εισβολή, ζητώντας μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ