ΚΟΣΜΟΣ

ΝΑΤΟ: Απορρίπτει η Τουρκία τις απαντήσεις της Σουηδίας - Εμμένει στο βέτο για την ένταξη

ΝΑΤΟ: Απορρίπτει η Τουρκία τις απαντήσεις της Σουηδίας - Εμμένει στο βέτο για την ένταξη
Εμμένει η Τουρκία στην απειλή του βέτο για την ένταξη Στοκχόλμης και Ελσίνκι στο ΝΑΤΟ Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Τα έγγραφα που προσκόμισε η Σουηδία δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες της Άγκυρας, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επαναλαμβάνοντας ότι οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις για την ένταξη Στοκχόλμης και Ελσίνκι στο ΝΑΤΟ θα πρέπει πρώτα να απαντήσουν στις απαιτήσεις της Τουρκίας.

Η δήλωση Τσαβούσογλου περί μη ικανοποιητικών σουηδικών απαντήσεων ήλθε κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τους ομολόγους του της Νορβηγίας και της Ιρλανδίας έπειτα από συνομιλίες τους στην Άγκυρα.

Ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι οι απαντήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας δεν κάλυψαν τις τουρκικές ανησυχίες και η Άγκυρα ενημέρωσε τη Στοκχόλμη, το Ελσίνκι και το ΝΑΤΟ για τις ελλείψεις.

«Είμαστε ένας από τους ισχυρότερους υποστηρικτές της πολιτικής ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, τονίζοντας ότι η Άγκυρα γνωρίζει τις «εύλογες ανησυχίες» τόσο της Σουηδίας όσο και της Φινλανδίας που τις ώθησαν να ζητήσουν την ένταξή τους.

Εντούτοις, σημείωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας και οι τρεις χώρες να καταβάλουν κάποια προσπάθεια κατανόησης και υποστήριξης μεταξύ τους, υπογραμμίζοντας ότι ένα από τα προβλήματα είναι οι περιορισμοί που επέβαλαν Στοκχόλμη και Ελσίνκι στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας.

«Αυτοί [οι περιορισμοί] πρέπει να αρθούν επίσης, αυτή είναι μια προσδοκία μας», τόνισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συμπληρώνοντας ότι αυτά τα ζητήματα πρέπει να επιλυθούν μέσω συνομιλιών και όχι μέσω οποιουδήποτε είδους κυρώσεων.

Των δηλώσεων Τσαβούσογλου είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, και του προέδρου τηςΤουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

O Ερντογάν επανέλαβε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση των νόμιμων ανησυχιών της Τουρκίας σχετικά με το αίτημα ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Τόνισε ότι δεν μπορεί να αρθεί το αδιέξοδο χωρίς τα συγκεκριμένα βήματα που ζητά η Τουρκία και αν δεν υπάρξουν γραπτές δεσμεύσεις για ικανοποίηση των τουρκικών αιτημάτων, με αιχμή να μην παρέχουν οι δύο βαλτικές χώρες πολιτικό άσυλο σε Κούρδους αντιφρονούντες και Γκιουλενιστές, κινήματα τα οποία η τουρκική κυβέρνηση χαρακτηρίζει τρομοκρατικά, αλλά και να άρουν το εμπάργκο στην Τουρκία όσον αφορά στην πώληση αμυντικού υλικού και υψηλής τεχνολογίας.

Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία ο Γενς Στόλτενμπεργκ επανέλαβε για μία ακόμη φορά τη γνωστή θέση του, την οποία διατυπώνει σχεδόν καθημερινά και επίμονα, δηλαδή ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες του προέδρου Ερντογάν, επειδή η Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρές τρομοκρατικές απειλές.

Σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ σημείωσε:

«Είχαμε μια εποικοδομητική συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Συζητήσαμε τη σημασία της αντιμετώπισης των νόμιμων ανησυχιών της Τουρκίας για την ασφάλεια στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και την επίτευξη προόδου στη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας».

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ πραγματοποίησε επαφές στην Ολλανδία στο πλαίσιο των προπαρασκευαστικών συναντήσεων πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη στις 29 και 30 Ιουνίου.

Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους εξέφρασε και πάλι την άποψη ότι «πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπ’ όψη τις ανησυχίες που εξέφρασε ο πρόεδρος Ερντογάν, επειδή η Τουρκία αντιμετωπίζει πραγματικά σοβαρές τρομοκρατικές απειλές».

Δήλωσε επίσης ότι η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει τόσο αυτές τις χώρες όσο και τη Συμμαχία.

«Το μήνυμά μου σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας είναι ότι χαιρετίζω θερμά (την απόφαση αυτή). Θα τις ενισχύσει, θα μας ενισχύσει. Ταυτόχρονα, πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπ’ όψη τις ανησυχίες που εξέφρασε ο πρόεδρος Ερντογάν, διότι στην πραγματικότητα η Τουρκία αντιμετωπίζει ορισμένες σοβαρές τρομοκρατικές απειλές. Δεν υπάρχει σύμμαχος του ΝΑΤΟ που να έχει υποστεί περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από την Τουρκία και όταν η Τουρκία εγείρει αυτές τις ανησυχίες είναι σημαντικό να συζητάμε και να διαβουλεύουμε όταν υπάρχουν διαφορές, όπως κάνουμε πάντα στο ΝΑΤΟ. Στη συνέχεια πρέπει να βρεθεί ένας κοινός δρόμος προς τα εμπρός» ανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ