ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Παροχή πρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο, ύψους 1 δισ. δολαρίων

ΗΠΑ: Παροχή πρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο, ύψους 1 δισ. δολαρίων
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Τετάρτη ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία, που περιλαμβάνει κυρίως όπλα του πυροβολικού και οβίδες, αλλά και αντιπλοϊκούς πυραύλους ΑΠΕ ΜΠΕ (Φωτ. αρχείου)

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Τετάρτη ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία, που περιλαμβάνει κυρίως όπλα του πυροβολικού και οβίδες, αλλά και αντιπλοϊκούς πυραύλους.

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρει ότι πληροφόρησε τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για την παροχή αυτού του νέου πακέτου βοήθειας, ύψους περίπου 1 δισ. δολαρίων, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες.

«Επανέλαβα ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται να στηρίξουν την Ουκρανία η οποία υπερασπίζεται τη δημοκρατία της, προστατεύει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά της, απέναντι στην αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας», υπογράμμισε ο Μπάιντεν.

Το νέο πακέτο περιλαμβάνει αμυντικά όπλα και πυρομαχικά για το πυροβολικό, καθώς και «τους προηγμένους εκτοξευτήρες ρουκετών που χρειάζονται οι Ουκρανοί για τις αμυντικές επιχειρήσεις τους στο Ντονμπάς», πρόσθεσε.

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε επίσης ότι θα παράσχει πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια (πόσιμο νερό, φάρμακα και τρόφιμα) στην Ουκρανία, ύψους 225 εκατομμυρίων δολαρίων. «Το θάρρος, το πείσμα και η αποφασιστικότητα του ουκρανικού λαού παραμένουν πηγή έμπνευσης για όλον τον κόσμο», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Στόλτενμπεργκ: Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε στην Ουκρανία τον στρατιωτικό εξοπλισμό που χρειάζεται

Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ συμμετείχε σε συνάντηση της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στην έδρα του ΝΑΤΟ για να συζητηθούν οι επείγουσες ανάγκες της Ουκρανίας σε στρατιωτικό εξοπλισμό. Ο Γενικός Γραμματέας ευχαρίστησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για την ηγεσία και τον συντονισμό τους και χαιρέτισε τις νέες ανακοινώσεις των Συμμάχων του ΝΑΤΟ για υποστήριξη στην Ουκρανία.

Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε επίσης ότι οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεσμεύονται να συνεχίσουν να παρέχουν στην Ουκρανία τον στρατιωτικό εξοπλισμό που χρειάζεται για να επικρατήσει, συμπεριλαμβανομένων βαρέων όπλων και συστημάτων μεγάλης εμβέλειας. «Το ΝΑΤΟ ως οργανισμός εντείνει επίσης την υποστήριξή του», είπε, σημειώνοντας ότι οι Σύμμαχοι θα συμφωνήσουν για ένα νέο ολοκληρωμένο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης. Αυτό θα βοηθήσει την Ουκρανία μακροπρόθεσμα να μεταβεί από τη σοβιετική εποχή στον σύγχρονο εξοπλισμό του ΝΑΤΟ και να ενισχύσει τη διαλειτουργικότητα με το ΝΑΤΟ, αναφέρει η ανακοίνωση της Συμμαχίας.

Αυτή ήταν η τρίτη συνάντηση της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας για τον συντονισμό της βοήθειας προς την Ουκρανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ