ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στο Κίεβο άμα τη αφίξει των Eυρωπαίων ηγετών - Η δέσμευση Σολτς

Συναγερμός στο Κίεβο άμα τη αφίξει των Eυρωπαίων ηγετών - Η δέσμευση Σολτς
Ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς φτάνοντας στο Κίεβο Ludovic Marin, Pool via AP

Συναγερμός - προειδοποίηση αεροπορικής επιδρομής σήμανε στο Κίεβο, λίγη ώρα μετά την άφιξη του καγκελάριου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και του πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι.

Οι τρεις ηγέτες έφτασαν στην ουκρανική πρωτεύουσα με ειδικό τρένο, στο οποίο επιβιβάστηκαν από την Πολωνία.

Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο χαιρέτισε την επίσκεψη δηλώνοντας στην γερμανική εφημερίδα Bild «χαρούμενος και υπερήφανος».

«Είναι μια ένδειξη σημαντικής στήριξης σε μια περίοδο κατά την οποία παραμένει επικίνδυνο να επισκεφθεί κάποιος το Κίεβο γιατί μπορεί να υπάρξουν ανά πάσα στιγμή πυραυλικά χτυπήματα», σημείωσε.

Η επίσκεψη «έχει πάνω απ΄όλα μεγάλη συμβολική αξία και δείχνει την υποστήριξη προς την Ουκρανία σε καιρό πολέμου. Η μόνη περίπτωση να υπάρξει σταθερότητα στην Ευρώπη είναι να σταματήσει επιτέλους ο Πούτιν αυτό τον βάρβαρο πόλεμο εναντίον της χώρας μας», κατέληξε ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, οι τρεις άνδρες θα συζητήσουν με τον πρόεδρο Ζελένσκι τα της ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν φέρεται να είπε στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του ότι θα διαβιβάσει ένα μήνυμα «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» στον Ζελένσκι και ότι η σημερινή μέρα σηματοδοτεί μια «σημαντική στιγμή».

Πέραν των δύο άλλων ηγετών, η άφιξη στο Κίεβο του Γερμανού καγκελάριου παρακολουθείται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς ο Όλαφ Σολτς στο παρελθόν είχε δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να επισκεφτεί το Κίεβο μόνο για να βγάλει μια φωτογραφία.

Η Γερμανία, όπως έγινε γνωστό χθες, θα προμηθεύσει τον στρατό της Ουκρανίας με τρία αυτοκινούμενα συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων MARS II.

«Θα βοηθήσουμε όσο χρόνο χρειαστεί»

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς, που βρίσκεται στο Κίεβο μαζί με τον ιταλό ομόλογό του Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, «δεσμεύθηκε» ότι «ότι θα βοηθήσει την Ουκρανία για όσο χρόνο χρειαστεί», σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, «δεν θέλουμε να εκφράσουμε μόνο την αλληλεγγύη μας, θέλουμε επίσης να διαβεβαιώσουμε ότι η βοήθεια που οργανώνουμε, οικονομική, ανθρωπιστική, αλλά και σε ό,τι αφορά όπλα, θα συνεχισθεί», δήλωσε ο Σολτς προαναγγέλλοντας το ταξίδι.

«Θα την συνεχίσουμε για όσο χρόνο χρειασθεί για τον αγώνα για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας», δηλώνει επίσης στην συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την ώρα που οι τρεις ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται στο Κίεβο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ