ΚΟΣΜΟΣ

Αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ιταλία - Σε υψηλό κίνδυνο 6 περιφέρειες

Αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ιταλία - Σε υψηλό κίνδυνο 6 περιφέρειες
Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση κάνει σκέψεις για κατάργηση της υποχρεωτικής καραντίνας των ασθενών AP Photo/Gregorio Borgia

Το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας της Ιταλίας επιβεβαίωσε σήμερα την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην χώρα, την ώρα συνολικά 6 ιταλικές περιφέρειες θεωρούνται σε κατάσταση υψηλού κινδύνου, 14 σε μέτριο κίνδυνο και μόνο σε μία εκτιμάται ότι ο κίνδυνος είναι χαμηλός.

Στη Σικελία, στο 15,5% των κλινών των νοσοκομείων βρίσκονται ασθενείς με covid-19 και στη μικρή βορειοδυτική περιοχή Βάλε Ντ΄Αόστα, το ποσοστό είναι 15,3%. Την τελευταία εβδομάδα, σε εθνικό επίπεδο, καταγράφηκαν 310 περιστατικά ανά 100.000 κατοίκους, ενώ την προηγούμενη τα κρούσματα ήταν 222 ανά 100.000 κατοίκους.

Ο δείκτης Rt τις τελευταίες επτά ημέρες κατά μέσο όρο διαμορφώθηκε στο 0,83, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 0,75.

Αίσθηση προκάλεσε παράλληλα δήλωση του Ιταλού υφυπουργού Υγείας Αντρέα Κόστα, σύμφωνα με τον οποίο «τις επόμενες εβδομάδες είναι πολύ πιθανό να καταργηθεί η υποχρεωτική απομόνωση για τους πολίτες που έχουν διαγνωσθεί θετικοί στον κορωνοϊό».

Ο Ιταλός υφυπουργός πρόσθεσε ότι «χρειάζεται σίγουρα προσοχή», όμως αυτό θα είναι ένα ακόμη βήμα προς την αντιμετώπιση της Covid-19 ως ενδημικής ασθένειας.

Στελέχη του Ιατρικού Συλλόγου Ιταλίας τόνισαν ωστόσο ότι, πριν γίνει ένα τέτοιο βήμα, οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να αξιολογήσουν πολύ προσεκτικά την όλη κατάσταση και να μην σπεύσουν σε βιαστικές αποφάσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ