ΚΟΣΜΟΣ

Καταγγελίες για πυροβολισμούς κατά προσφύγων από Τούρκους συνοριοφύλακες

Καταγγελίες για πυροβολισμούς κατά προσφύγων από Τούρκους συνοριοφύλακες
REUTERS/Umit Bektas

Τούρκοι συνοριοφύλακες ξυλοκόπησαν και πυροβόλησαν Σύρους που προσπαθούσαν να περάσουν σε τουρκικό έδαφος, κατήγγειλε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την ώρα που οι μάχες στην επαρχία του Χαλεπιού εντείνονται και ενδέχεται να προκαλέσουν την έξοδο και άλλων ανθρώπων.

Σε έκθεσή της που βασίζεται σε συνεντεύξεις με τα θύματα, μάρτυρες και Σύρους κατοίκους της περιοχής, η οργάνωση υποστηρίζει ότι τον Μάρτιο και τον Απρίλιο πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 14 τραυματίστηκαν σοβαρά από πυρά και χτυπήματα συνοριοφυλάκων. Μεταξύ των νεκρών ήταν και ένα παιδί, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό πρακτορείο.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έδωσε επίσης στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο φέρεται ότι εικονίζονται τα θύματα. Στις εικόνες διακρίνεται ένα σώμα, μέσα στα αίματα, με επιδέσμους στο γυμνό στήθος του. Ένας νεκρός άνδρας φέρει κόκκινα και μαβιά σημάδια στην πλάτη και τα χέρια του, ωστόσο η αυθεντικότητα του επίμαχου βίντεο δεν έχει επαληθευτεί ακόμα.

Από την πλευρά της, η Τουρκία υποστηρίζει ότι τηρεί μια πολιτική "ανοιχτών θυρών" για όσους προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο στη Συρία. Ωστόσο εδώ και περίπου έναν χρόνο μόνο όσοι χρειάζονται κατεπείγουσα ιατρική περίθαλψη, που δεν είναι διαθέσιμη στη Συρία, έχουν καταφέρει να περάσουν νόμιμα σε τουρκικό έδαφος ενώ άλλοι βασίζονται σε διακινητές για να τους περάσουν από τα σύνορα, πληρώνοντας αδρά.

Ταυτόχρονα, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαμένουν σε καταυλισμούς εντός του συριακού εδάφους, σε μια εκδοχή μιας "ασφαλούς ζώνης" την οποία προωθεί η Τουρκία, τους οποίους όμως δεν αναγνωρίζει ως ασφαλή η διεθνής κοινότητα.

"Η Τουρκία δέχεται πρόσφυγες σε καθορισμένα σημεία εισόδου εάν και όποτε υπάρχει άμεση απειλή για τη ζωή των αμάχων" αναφέρει Τούρκος αξιωματούχος.

Η οργάνωση δημοσιοποίησε επίσης αποσπάσματα από συνεντεύξεις με τέσσερα από τα θύματα, πέντε μάρτυρες και έξι ντόπιους Σύρους οι οποίοι περιέγραψαν επτά περιπτώσεις, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, κατά τις οποίες οι Τούρκοι συνοριοφύλακες πυροβόλησαν ή επιτέθηκαν σε 17 Σύρους αιτούντες άσυλο και σε δύο διακινητές.

Το βίντεο που εικονίζει κάποια από τα θύματα και τα πτώματα τραβήχτηκε από έναν φύλακα ασφαλείας στον καταυλισμό των εκτοπισμένων αμάχων.

Η οργάνωση, στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε, αναγνωρίζει το δικαίωμα της Τουρκίας να προστατεύει τα σύνορά της, όμως τονίζει ότι η χώρα θα πρέπει να σέβεται τους διεθνείς κανόνες όσον αφορά τη χρήση φονικής βίας καθώς και το δικαίωμα στη ζωή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ