ΚΟΣΜΟΣ

Λαγουβάρδος στο CNN Greece: Καύσωνας και στην Ελλάδα από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας

Λαγουβάρδος στο CNN Greece: Καύσωνας και στην Ελλάδα από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας
Ένα ιδιαίτερα θερμό τετραήμερο, με υψηλές θερμοκρασίες, που σε αρκετές περιπτώσεις θα ξεπερνούν τους 37 βαθμούς Κελσίου, αναμένεται από την ερχόμενη εβδομάδα AP Photo / Dimitri Messinis

Ένα ιδιαίτερα θερμό τετραήμερο, με υψηλές θερμοκρασίες, που σε αρκετές περιπτώσεις θα ξεπερνούν τους 37 βαθμούς Κελσίου, αναμένεται από την ερχόμενη εβδομάδα και ειδικότερα από την Τρίτη (22/06) και μετά, όπως δήλωσε στο CNN Greece ο διευθυντής της υπηρεσίας meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου ΑθηνώνΚώστας Λαγουβάρδος.

Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, οι θερμές αέριες μάζες, που ήδη πλήττουν αρκετές περιοχές της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης τα τελευταία εικοσιτετράωρα, φαίνεται πως σταδιακά κινούνται ανατολικότερα.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα (20/06) οι θερμοκρασίες θα παραμένουν σε κανονικά - ίσως και λίγο χαμηλότερα - για την εποχή επίπεδα. «Ο καιρός μέχρι τότε θα είναι σχετικά δροσερός», είπε χαρακτηριστικά.

«Ωστόσο, από την Τρίτη (21/06), αυτές οι θερμές αέριες μάζες θα κινηθούν ανατολικότερα και επόμενως θα επηρεάσουν και τη χώρα μας κι όπως όλα δείχνουν από την Τετάρτη και μέχρι το Σάββατο (25/06) - μιλάμε για ένα τετραήμερο - θα δούμε θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά επίπεδα και σε κάποιες περιοχές θα ξεπεράσουν το όριο των 37 βαθμών Κελσίου που συνιστά το όριο του καύσωνα», υπογράμμισε ο Κώστας Λαγουβάρδος.

Παράλληλα, επισήμανε πως τα φαινόμενα θα ενταθούν από την Πέμπτη, ωστόσο συνέστησε ψυχραιμία «καθώς τα μέχρι στιγμής δεδομένα που δίνουν τα προγνωστικά μοντέλα, το νέο κύμα καύσωνα δεν φαίνεται να έχει μεγάλη διάρκεια».

«Είναι πολύ νωρίς ακόμη, ώστε να γνωρίζουμε με ακρίβεια, τα θερμοκρασιακά μεγέθη αλλά και τη χρονική διάρκεια του καύσωνα», σημείωσε με νόημα ο κ. Λαγουβάρδος, προσθέτοντας ότι από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα υπάρχουν διαθέσιμα πολλά περισσότερα μετεωρολογικά δεδομένα.

Ξεπέρασε τους 34 βαθμούς η θερμοκρασία την Παρασκευή 17 Ιουνίου

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr η μέγιστη θερμοκρασία στη χώρα την Παρασκευή 17 Ιουνίου, ξεπέρασε τους 34 βαθμούς Κελσίου.

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί που κατέγραψαν τις υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες της ημέρας.

Πηγή: Meteo.gr

Δυτική Ευρώπη: Ισχυρό και πρωτοφανές για την εποχή κύμα καύσωνα

gallia_kaysonas.jpg
Αναζητώντας δροσιά στη νότια ΓαλλίαAP Photo/Daniel Cole

Διαδοχικά κύματα καύσωνα πλήττουν και ταλαιπωρούν το σύνολο του πληθυσμού στη Δυτική Ευρώπη και κυρίως τα μεγάλα αστικά κέντρα από τις αρχές Μαΐου. Ο Ιούνιος πήρε τη σκυτάλη από τον ακραία θερμό Μάιο για τη Δυτική Ευρώπη, καθώς ένα ακόμη πολύ ισχυρό και πρωτοφανές κύμα καύσωνα πλήττει και αναμένεται να πλήξει με μεγαλύτερη σφοδρότητα τις επόμενες 3 ημέρες, περιοχές της Ισπανίας και της Γαλλίας, με τιμές θερμοκρασίας έως και 15°C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα! Με εξαίρεση την Κορσική, ποτέ ξανά δεν έχουν καταγραφεί θερμοκρασίες άνω των 40°C στη Γαλλία πριν τις 18 Ιουνίου.

Τις τελευταίες ημέρες η θερμοκρασία στην Ισπανία ξεπέρασε τους 42°C. Πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Τολέδο της Ισπανίας στις 15 Ιουνίου, η θερμοκρασία έφτασε τους 42.7°C, ενώ στη Μαδρίτη τους 40.5°C.

Επιπλέον, ένα ακόμη εντυπωσιακό ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας καταγράφηκε στις 15 Ιουνίου στη Γαλλία και ειδικότερα στην περιοχή Cap Béar, στη νοτιοδυτική Γαλλία κοντά στα Πυρηναία Όρη. Το εντυπωσιακό του γεγονότος είναι πως η μέγιστη θερμοκρασία των 37°C καταγράφηκε στις 02:26 το βράδυ, λόγω των δυνατών καταβατών ανέμων (foehn) από τα Πυρηναία Όρη (ριπή ανέμου 154 km/h), απόρροια της καταιγίδας που υπήρχε κοντά στην περιοχή. Η τιμή αυτή αποτελεί ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας Ιουνίου για το Cap Béar, ενώ αποτελεί και την 3η υψηλότερη θερμοκρασία όλων των εποχών για την περιοχή από το 1921.

Εικόνα 1. Πρόβλεψη μέγιστης θερμοκρασίας σε μεγάλες πόλεις της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης κατά την κορύφωση του κύματος καύσωνα το Σάββατο 18/06/2022.Πηγή: climatebook.gr / Δίκτυο Ενημέρωσης για τον καιρό και το κλίμα

Τις επόμενες ημέρες το κύμα καύσωνα αναμένεται να πλήξει τις περισσότερες περιοχές της Δυτική Ευρώπης, όπως το σύνολο της Γαλλίας, τη Νότια Αγγλία, την Ιταλία καθώς και περιοχές της Κεντρικής Ευρώπης όπως τη Γερμανία, την Ελβετία και τις Κάτω Χώρες.

Περισσότεροι από 250 εκατομμύρια κάτοικοι της Ευρώπης αναμένεται να ζήσουν συνθήκες έντονου καύσωνα για την εποχή τις επόμενες ημέρες.

Το πρόβλημα γίνεται πιο σοβαρό για περιοχές της Γαλλίας, Ισπανίας και Ιταλίας.

Υπενθυμίζεται πως η Γαλλία προηγουμένως κατέγραψε τον θερμότερο Μάιο όλων των εποχών, η Ισπανία κατέγραψε τον θερμότερο Μάιο από τις αρχές του 21ου αιώνα, ενώ η Ιταλία πλήττεται από έντονη και μακρά περίοδο ξηρασίας.

cap_bear.jpg
Εικόνα 2. Η πορεία της θερμοκρασίας στο Cap Béar της Νοτιοδυτικής Γαλλίας όπως καταγράφηκε από μετεωρολογικό σταθμό το βράδυ της Τετάρτης 15/6 και τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης 16/06/2022.Πηγή: climatebook.gr / Δίκτυο Ενημέρωσης για τον καιρό και το κλίμα

Ο καιρός το Σάββατο (18/06)

Βροχές, καταιγίδες και τοπικές χαλαζοπτώσεις κυρίως μετά το μεσημέρι. Τα φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στα ηπειρωτικά. Βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις 5-7 μποφόρ στο Αιγαίο.

Πιο αναλυτικά, το Σάββατο 18 Ιουνίου 2022 αρχικά βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλώνονται σε περιοχές της κεντρικής, ανατολικής και βόρειας χώρας. Από το βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν τα περισσότερα ηπειρωτικά τμήματα καθώς και νησιωτικά τμήματα του Ιονίου και του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Κατά τόπους στα ηπειρωτικά τα φαινόμενα θα είναι έντονα και σε θα συνοδεύονται από παροδικές χαλαζοπτώσεις και πολύ ενισχυμένους ανέμους. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα περιοριστούν εκ νέου σε περιοχές της κεντρικής, ανατολικής και βόρειας χώρας.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 10 έως 26 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 13 έως 32, στην Ήπειρο από 15 έως 32 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 15 έως 33, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 17 έως 33 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 18 έως 30 και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 17 έως 30 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 33-35 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο βόρειοι έως βορειοδυτικοί με εντάσεις 5-6 μποφόρ και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα επικρατήσουν βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις 4-5 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε λίγες νεφώσεις οι οποίες τις μεσημεριανές ώρες θα πυκνώσουν και υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί με εντάσεις 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 32 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε λίγες νεφώσεις, με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Τα φαινόμενα είναι αρκετά πιθανό να έχουν παροδικά έντονο χαρακτήρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις με εντάσεις 3-4 μποφόρ, αλλά σε περιοχές εκδήλωσης καταιγίδων αναμένεται πρόσκαιρη σημαντική ενίσχυση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 30 βαθμούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ