ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μπάιντεν ενημερώθηκε για τους Αμερικανούς που «αγνοούνται» στην Ουκρανία

Ο Μπάιντεν ενημερώθηκε για τους Αμερικανούς που «αγνοούνται» στην Ουκρανία
Βίντεο με τους δύο Αμερικανούς που αιχμαλωτίστηκαν στην Ουκρανία μετέδωσαν ρωσικά ΜΜΕ AP Photo/Evan Vucci

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι ενημερώθηκε από αξιωματούχους για δύο Αμερικανούς που βρίσκονται στην Ουκρανία και οι οικογένειές του έχουν χάσει την επαφή μαζί τους, αλλά δεν γνωρίζει πού βρίσκονται.

Συγγενείς των δύο ανδρών ανέφεραν την Τετάρτη ότι αγνοούνται στην Ουκρανία εδώ και μία εβδομάδα και εξέφρασαν φόβους ότι έχουν πιαστεί αιχμάλωτοι.

Την Πέμπτη, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι γνώριζαν τις αναφορές για έναν τρίτο πολίτη των ΗΠΑ, ο οποίος είχε εξαφανιστεί αφού ταξίδεψε στην Ουκρανία. Όπως έγινε γνωστό, η Ουάσιγκτον δεν έχει έρθει ακόμη σε επαφή με τη Ρωσία σχετικά με τους δύο άνδρες που φέρεται να συνελήφθησαν.

«Έχω ενημερωθεί. Δεν ξέρουμε πού βρίσκονται, αλλά θέλω να επαναλάβω: Οι Αμερικανοί δεν πρέπει να πάνε στην Ουκρανία τώρα. Θα το ξαναπώ: Οι Αμερικανοί δεν πρέπει να πάνε στην Ουκρανία τώρα», είπε απαντώντας σε ερώτηση του CNNi πριν αναχωρήσει από τον Λευκό Οίκο για το Ντέλαγουερ.

Την ίδια ώρα, ρωσικά μέσα ενημέρωσης έδωσαν απόψε στη δημοσιότητα φωτογραφίες και βίντεο δύο Αμερικανών πολιτών οι οποίοι πιάστηκαν αιχμάλωτοι ενώ πολεμούσαν στην Ουκρανία.

Αυτή είναι η πρώτη επιβεβαίωση ότι οι δύο Αμερικανοί έχουν αιχμαλωτιστεί.

Η εφημερίδα Izvestia παρουσίασε ένα βίντεο με μια «σύντομη συνέντευξη», όπως λέει, του Άντι Χουίν, 27 ετών, από το Χάρτσελι της Αλαμπάμας. Το κανάλι RT έδειξε μια φωτογραφία όπου, όπως λέει, εικονίζεται ο Αλεξάντερ Ντρούκι, 39 ετών, από την Τασκαλούζα της ίδιας Πολιτείας.

Σε ένα άλλο βίντεο, διάρκειας έξι δευτερολέπτων, στην εφαρμογή Telegram, ένας γενειοφόρος άνδρας με αμερικανική προφορά μιλάει στην κάμερα και λέει:

«Ονομάζομαι Αλεξάντερ Ντρούκι. Είμαι κατά του πολέμου» και επαναλαμβάνει «Είμαι κατά του πολέμου» στα ρωσικά.

Την ίδια φράση, δηλαδή «Είμαι κατά του πολέμου» στα ρωσικά ακούγεται να λέει σε ένα βίντεο διάρκειας δύο δευτερολέπτων ο άνδρας που σύμφωνα με την Izvestia ονομάζεται Άντι Χουίν.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δεν απάντησε σε ένα αίτημα να σχολιάσει αυτές τις αναφορές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ