ΚΟΣΜΟΣ

«Οι σχέσεις με την Ουκρανία θα αποκατασταθούν» λέει ο Πούτιν, εν μέσω απειλών για χρήση πυρηνικών

«Οι σχέσεις με την Ουκρανία θα αποκατασταθούν» λέει ο Πούτιν, εν μέσω απειλών για χρήση πυρηνικών
Sergei Bobylev/TASS Host Photo Agency Pool via AP

Οι σχέσεις Ρωσίας - Ουκρανίας «θα αποκατασταθούν αφότου ολοκληρωθεί η ειδική στρατιωτική επιχείρηση» εκτίμησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

«Αργά ή γρήγορα, η κατάσταση θα επανέλθει στην κανονικότητα» είπε ο Ρώσος πρόεδρος, στη συνέντευξη που παραχώρησε, μαζί με τον πρόεδρο του Καζακστάν Κασίμ-Ζομάρτ Τοκάγιεφ.

Ο Πούτιν απέρριψε τα περί απειλών πυρηνικού πολέμου από τη Μόσχα, αφήνοντας να εννοηθεί όμως ότι δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν κριθεί αναγκαίο λέγοντας:

«Δεν απειλούμε κανέναν. Αλλά όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν τι διαθέτουμε και τι θα χρησιμοποιήσουμε, εάν χρειαστεί, για να υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας».

Εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, που συνεχίζεται για τέταρτο μήνα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν φόβους ότι στο χειρότερο σενάριο ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα από τη Ρωσία.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένως διαψεύσει τα σενάρια αυτά, υπογραμμίζοντας ότι, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, δεν έχει υιοθετήσει στο στρατιωτικό της δόγμα το «πρώτο πλήγμα» (first strike).

Ο Ρώσος πρόεδρος διαβεβαίωσε επίσης ότι η Μόσχα δεν αντιτίθεται σε μια ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δεν έχουμε τίποτα εναντίον, είναι δική τους απόφαση να ενταχθούν ή όχι σε οικονομικές ενώσεις (…) Είναι δική τους υπόθεση, είναι θέμα του ουκρανικού λαού», είπε.

«Η ένταξη στην ΕΕ, είναι επιλογή των Ουκρανών».

Η Ρωσία, που έχει εισβάλει στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου, βλέπει πολύ αρνητικά τη φιλοδοξία του Κιέβου να ενταχθεί το ΝΑΤΟ, το οποίο η Μόσχα θεωρεί απειλή για την ασφάλειά της. Όμως «σε ό,τι αφορά την οικονομική ένταξή τους, είναι δική τους (σ.σ. των Ουκρανών) επιλογή», είπε ο Πούτιν.

«Η ΕΕ δεν είναι στρατιωτική συμμαχία, σε αντίθεση με το ΝΑΤΟ», εξήγησε.

Παρ’ όλ’ αυτά, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι «η Ουκρανία θα μετατραπεί σε “μισο-αποικία”» των δυτικών χωρών εάν ενταχθεί στην ΕΕ. «Αυτή είναι η δική μου άποψη», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ