ΚΟΣΜΟΣ

Στόλτενμπεργκ: Η Ουκρανία θα αντικαταστήσει τον σοβιετικό εξοπλισμό με ΝΑΤΟϊκό

Στόλτενμπεργκ: Η Ουκρανία θα αντικαταστήσει τον σοβιετικό εξοπλισμό με ΝΑΤΟϊκό
«Πρέπει να προετοιμαστούμε για το γεγονός ότι θα διαρκέσει χρόνια ο πόλεμος», τόνισε ο κ. Στόλτενμπεργκ AP Photo/Olivier Matthys

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ενδέχεται να διαρκέσει χρόνια και με αυτό το δεδομένο οι προμήθειες προηγμένων όπλων στα ουκρανικά στρατεύματα μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες το Ντονμπάς να αποσπαστεί από τον ρωσικό έλεγχο

Αυτό εκτιμά ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag και δημοσιεύεται στο φύλλο της που κυκλοφορεί.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για το γεγονός ότι θα μπορούσε να πάρει χρόνια. Δεν πρέπει να επιβραδύνουμε την υποστήριξη της Ουκρανίας», είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ στην κυριακάτικη έκδοση της Bild.

«Ακόμη κι αν τα κόστη είναι υψηλά, όχι μόνο αυτά της στρατιωτικής υποστήριξης, αλλά και αυτά των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας και των τροφίμων», πρόσθεσε ο Νορβηγός γενικός γραμματέας της Συμμαχίας.

Στη Σύνοδο Κορυφής του NATO στη Μαδρίτη στις 29 και 30 Ιουνίου αναμένεται να συμφωνηθεί νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία που θα συμβάλει ο στρατός της να αφήσει πίσω τον εξοπλισμό της σοβιετικής εποχής και να αποκτήσει ΝΑΤΟϊκό εξοπλισμό, δήλωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Η Ουκρανία δεσμεύτηκε χθες Σάββατο ότι οι δυνάμεις της θα νικήσουν αυτές της Μόσχας, την ώρα που βρίσκεται αντιμέτωπη με συνέχιση του σφυροκοπήματος πόλης στρατηγικής σημασίας στο Ντονμπάς και άλλες τοποθεσίες δέχθηκαν επιθέσεις με πυροβολικό και με πυραύλους.

Λαβρόφ: Δεν είχαμε άλλον τρόπο να εξηγήσουμε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ήταν έγκλημα

Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στο BBC δήλωσε ότι η Ρωσία δεν επιτέθηκε στην Ουκρανία, ενώ δικαιολόγησε την έναρξη της λεγόμενης «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», λέγοντας ότι δεν υπήρχε άλλος τρόπος για να εξηγήσουμε στην Δύση ότι «η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ» είναι έγκλημα.

Στο ερώτημα του BBC για τα πολυάριθμα θύματα και δεινά των αμάχων στην Ουκρανία που καταγράφηκαν στην πρόσφατη έκθεση της Ύπατης Αρμοστή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ, ο Λαβρόφ είπε ότι οι αξιωματούχοι των διεθνών οργανισμών έως τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ έχουν υποστεί τις πιέσεις της Δύσης και συχνά μιλούν ως φερέφωνα ψευδών ειδήσεων.

«Είναι πολύ κρίμα»… «αλλά οι διεθνείς διπλωμάτες, συμπεριλαμβανομένων της Ύπατης Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και άλλων εκπροσώπων του ΟΗΕ, δέχονται πιέσεις από τη Δύση. Και πολύ συχνά χρησιμοποιούνται για να ενισχύσουν ψευδείς ειδήσεις που διαδίδονται από τη Δύση», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ