ΚΟΣΜΟΣ

Τι αποκαλύπτει ο Ισπανός δημοσιογράφος για την κόλαση της ομηρίας του στη Συρία

Τι αποκαλύπτει ο Ισπανός δημοσιογράφος για την κόλαση της ομηρίας του στη Συρία
Diego Crespo/Courtesy of Moncloa/ REUTERS

Ο Άνχελ Σάστρε, δημοσιογράφος και ο ένας από τους τρεις Ισπανούς ομήρους στη Συρία που απελευθερώθηκαν το περασμένο Σάββατο, έζησε επί δέκα μήνες με τον φόβο ότι οι απαγωγείς του θα τον πουλούσαν στη τζιχαντιστική οργάνωση του ISIS. 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη διαδικτυακή εφημερίδα "El Español" ο δημοσιογράφος αφηγήθηκε την περιπέτεια του. "Δεν ξέρεις τι θα σου κάνουν, ούτε πόσο χρόνο θα κρατήσει όλο αυτό. Δεν ξέρεις αν θα σε σκοτώσουν, αν θα σε αφήσουν ή αν θα σε πουλήσουν σε κάποια άλλη τρομοκρατική οργάνωση".

Ο 35χρονος Σάστρε απήχθη μαζί με άλλους δύο Ισπανούς συναδέλφους του από το Χαλέπι στις 13 Ιουλίου 2015. Οι απαγωγείς του ήταν μέλη του Μετώπου Αλ Νόσρα, της οργάνωσης που θεωρείται παρακλάδι της Αλ Κάιντα. "Και μόνο η ιδέα ότι θα μπορούσαν να με πουλήσουν στο Ντάες (ΙΚ) με τρομοκρατούσε", τόνισε.

Το ISIS, που ελέγχει μεγάλες εκτάσεις στη Συρία και το Ιράκ, έχει εκτελέσει πολλούς Δυτικούς ομήρους, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μιλώντας για τις συνθήκες κράτησής του, δήλωσε ότι οι απαγωγείς μετά τον τέταρτο μήνα του επέτρεπαν να ενημερώνεται από την τηλεόραση. "Βλέποντας CNN ή BBC μαθαίναμε πώς εξελισσόταν ο πόλεμος γύρω μας.Ήταν σαν να ζούσαμε σε μια φούσκα μέσα στη μέση της σύρραξης".

Ο Σάστρε τόνισε ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει στη Συρία, τουλάχιστον προς το παρόν. "Είναι αδύνατον να εργαστείς εκεί. Η απαγωγή έχει μετατραπεί όχι σε πολεμικό όπλο αλλά σε επικερδή επιχείρηση", εξήγησε.

Οι δύο άλλοι Ισπανοί δημοσιογράφοι που απελευθερώθηκαν το Σάββατο, ο Χοσέ Μανουέλ Λόπεθ και ο Αντόνιο Παμπλιέγκα, δεν έχουν μιλήσει στον Τύπο μετά την επιστροφή τους στην Ισπανία.

Η Συρία είναι μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες του κόσμου για τους δημοσιογράφους, σύμφωνα με την οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα. Από την έναρξη του πολέμου, το 2011, έχουν σκοτωθεί εκεί 139 δημοσιογράφοι και 47 μπλόγκερ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ