ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Ορατό το ενδεχόμενο διάσπασης στα Πέντε Αστέρια στη σκιά της αποστολής όπλων στο Κίεβο

Ιταλία: Ορατό το ενδεχόμενο διάσπασης στα Πέντε Αστέρια στη σκιά της αποστολής όπλων στο Κίεβο
Filippo Monteforte/Pool Photo via AP

Ο πόλεμος στην Ουκρανία πυροδοτεί πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία και συγκεκριμένα στα Πέντε Αστέρια, κόμμα που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, καθώς ένα μέρος του αντιτίθεται στην αποστολή όπλων στο Κίεβο.

Το όλο αυτό θέμα λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερο βάρος διότι, όπως σημειώνει η DW, την Τρίτη ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι θα πληροφορήσει το κοινοβούλιο της Ρώμης σχετικά με τη συνολική γραμμή της κυβέρνησης για το ουκρανικό. Αμέσως μετά οι επτά πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση θα πρέπει να εγκρίνουν ή να απορρίψουν με την ψήφο τους την τοποθέτηση και την όλη στρατηγική του Ντράγκι.

Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, τα Πέντε Αστέρια κινδυνεύουν ακόμη και μια διάσπαση και σήμερα ενδέχεται να είναι ημέρα κομβικής σημασίας, καθώς συνεδριάζει εκτάκτως με θέμα την αποπομπή του Λουίτζι ντι Μάιο, ενώ ένα μέρος του κόμματος προωθεί ψήφισμα στη Γερουσία κατά της αποστολής όπλων προς το Κίεβο.

Το εθνικό συμβούλιο συναντάται στη σκιά μεγάλης έντασης, έπειτα από την κάθετη διαφωνία του πρώην επικεφαλής των «πεντάστερων» Λουίτζι ντι Μάιο, ο οποίος είναι και ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Ντράγκι.

Ο Ιταλός πολιτικός χαρακτήρισε το ψήφισμα αυτό «επικίνδυνο για την εθνική ασφάλεια», προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις, με αποτέλεσμα το μέλλον του ντι Μάιο στο κόμμα να παίζεται στη σημερινή συνεδρίαση.

Η πλειοψηφία των στελεχών φαίνεται να επιθυμούν απομάκρυνση του Ντι Μάιο, κατηγορώντας τον ότι δεν εκφράζει τις αρχές του κινήματος, ωστόσο η πλευρά του προέδρου Τζιουζέπε Κόντε δεν φαίνεται διατεθειμένη να προκαλέσει προβλήματα στην κυβέρνηση Ντράγκι.

Το πιο πιθανό σενάριο, σύμφωνα με τη La Repubblica είναι η κεντρική επιτροπή του κόμματος να εκδώσει απόφαση με την οποία δεν θα διαγράφεται ο ντι Μάιο, αλλά θα ανακοινώνεται ότι δεν εκφράζει τη γραμμή του κόμματος, δεν θα εκπροσωπεί το κόμμα στο υπουργικό συμβούλιο του Μάριο Ντράγκι.

Ακόμη κι έτσι, πάντως, μια νέα διάσπαση του κόμματος φαντάζει κάτι παραπάνω από ορατή.

Το ενδεχόμενο κυβερνητικής κρίσης

Όπως σημειώνει η DW, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών ζητά να μην διαφοροποιηθεί η Ιταλία από την κοινή γραμμή των μελών του ΝΑΤΟ, διότι στη φάση αυτή θα ήταν επικίνδυνο.

Κινδυνεύει κατά συνέπεια ο Μάριο Ντράγκι να αντιμετωπίσει άμεσα κυβερνητική κρίση; Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι μπορεί να στηθούν κάλπες για πρόωρες εκλογές στα τέλη Ιουλίου, τη στιγμή που η ενεργειακή και οικονομική κρίση δημιουργεί σημαντικά προβλήματα και στην Ιταλία.

Το πιο πιθανό είναι να βρεθεί ένας κάποιος - έστω και προσωρινός - συμβιβασμός της τελευταίας στιγμής, τουλάχιστον με τα περισσότερα μέλη του κινήματος Πέντε Αστέρων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ