ΚΟΣΜΟΣ

Έρευνα αποκαλύπτει τις επιπτώσεις στην υγεία από το «πρόχειρο φαγητό»

Έρευνα αποκαλύπτει τις επιπτώσεις στην υγεία από το «πρόχειρο φαγητό»
REUTERS/Tyrone Siu

Το "Junk Food" μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στα νεφρά, όπως ακριβώς και ο διαβήτης τύπου Β, σύμφωνα με νέα έρευνα του πανεπιστημίου « Anglia Ruskin», του Κέμπριτζ.

Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ποντίκια τα οποία επί οκτώ εβδομάδες τάιζαν με «πρόχειρο φαγητό», όπως τυρί, σοκολάτες και καραμέλες. Έπειτα, για ακόμα πέντε εβδομάδες έδιναν στα τρωκτικά να φάνε τροφές πλούσιες σε λιπαρά. Οι ερευνητές μελέτησαν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα των τρωκτικών καθώς και τους μεταφορείς γλυκόζης που βρίσκονται στα νεφρά, όπως αναφέρει η Independent.

Οι μεταφορείς αυτοί διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στον διαβήτη και τα προβλήματα με αυτούς μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικά προβλήματα των εσωτερικών οργάνων του οργανισμού.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα ποντίκια που έπασχαν από διαβήτη τύπου 2 είχαν περισσότερα από ορισμένα είδη μεταφορέων γλυκόζης και ρυθμιστικών πρωτεϊνών. Αλλά η δίαιτα στην οποία υπεβλήθησαν δημιούργησε παρόμοιες αλλαγές στους ίδιους υποδοχείς, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να οδηγήσει στα ίδια προβλήματα που οδηγούνται τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη.

Τα άτομα που τρέφονται με πρόχειρο φαγητό, κινδυνεύουν να αυξήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους με επακόλουθο τα αλυσιδωτά προβλήματα στην υγεία τους. Τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι που προκαλούν και τον διαβήτη τύπου 2, όπως αναφέρουν οι ειδικοί.

«Η δυτική διατροφή περιέχει όλο και περισσότερο junk food και λιπαρά και υπάρχει ένας ισχυρός δεσμός μεταξύ αυτής της διατροφής με την πρόσφατη αύξηση των ατόμων με παχυσαρκία και με τον διαβήτη τύπου 2», δήλωσε ο δόκτωρ Χαβόβι Τσίγκερ (Havovi Chichger) λέκτορας βιοϊατρικής του πανεπιστημίου.

Ο ίδιος τόνισε πώς η σωστή διατροφή μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στα νεφρά και να αποτρέψει μελλοντικά προβλήματα υγείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ