ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Κατέρρευσε η κυβέρνηση Μπένετ - Προς πέμπτη εκλογική αναμέτρηση σε τρία χρόνια

Ισραήλ: Κατέρρευσε η κυβέρνηση Μπένετ - Προς πέμπτη εκλογική αναμέτρηση σε τρία χρόνια
Κατόπιν της έγκρισης του νομοσχεδίου για την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, ο Γιαΐρ Λαπίντ (Α) θα αναλάβει την πρωθυπουργία μέχρι το σχηματισμό νέας κυβέρνησης Abir Sultan/Pool Photo via AP

Προς την πέμπτη εκλογική αναμέτρηση σε διάστημα μόλις τριών ετών οδεύει το Ισραήλ μετά την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον Ναφτάλι Μπενέτ υπό το φως της αποχώρησης τριών βουλευτών. Οι πρόωρες κάλπες εγείρουν την προοπτική επανόδου του πρώην πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, η παράταξη του οποίου προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, και ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας, Γιαΐρ Λαπίντ, οι δύο ηγέτες του κυβερνητικού συνασπισμού, συμφώνησαν να υποβάλουν νομοσχέδιο για τη διάλυση της Κνεσέτ, ώστε να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές.

«Αφού εξάντλησαν όλες τις προσπάθειες σταθεροποίησης του συνασπισμού, ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ και ο Γιαΐρ Λαπίντ αποφάσισαν να θέσουν σε ψηφοφορία τον νόμο [διάλυσης του κοινοβουλίου] στην Κνεσέτ την επόμενη εβδομάδα» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Κατόπιν της έγκρισης του νομοσχεδίου για την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, ο Γιαΐρ Λαπίντ θα αναλάβει την πρωθυπουργία μέχρι τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Τον Ιούνιο του 2021 οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού, έπειτα από δύο χρόνια πολιτικού αδιεξόδου στη χώρα, τερματίζοντας με αυτόν τον τρόπο την πολυετή διακυβέρνηση του Ισραήλ από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η ετερόκλητη οκτακομματική κυβέρνηση, στην οποία μετείχαν δεξιά, φιλελεύθερα και, για πρώτη φορά, ένα αραβικό κόμμα, βασιζόταν σε μια οριακή πλειοψηφία στην Κνεσέτ.

Λόγω των πολλών διαφωνιών για πολιτικά, θρησκευτικά και άλλα κορυφαία ζητήματα, όπως το παλαιστινιακό, άρχισε να διαλύεται όταν ορισμένοι βουλευτές την εγκατέλειψαν. Σύντομα, έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η συμφωνία του Μπένετ με τον Λαπίντ προέβλεπε ότι οι δυο τους θα εναλλάσσονταν κάθε δύο χρόνια στην πρωθυπουργία και ότι ο Λαπίντ θα αναλάμβανε πρωθυπουργός στην περίπτωση που διαλυόταν νωρίτερα η Κνεσέτ.

Ο Γιαΐρ Λαπίντ επισήμανε ότι δεν θα περιμένει μέχρι τη διεξαγωγή των νέων εκλογών για να αρχίσει να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της χώρας μόλις αναλάβει καθήκοντα προσωρινού πρωθυπουργού.

«Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε το κόστος διαβίωσης, να διεξάγουμε την εκστρατεία κατά του Ιράν, της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, και να σταθούμε ενάντια στις δυνάμεις που απειλούν να μετατρέψουν το Ισραήλ σε μια μη δημοκρατική χώρα» δήλωσε στην ανακοίνωση που εξέδωσε από κοινού με τον Ναφτάλι Μπένετ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ